keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

En kysy mitä baletti on ilman minua vaan mitä minä olisin ilman balettia?

Tutu ja Ballerina Koponen

Harvoin jännitän yhtä paljon kuin nyt.
 Jokaista varvasta ja piiloutunutta lihastani jännittää
ja korvissani kuplii.
 Aika kohdata yksi peloistani: minä ja baletti.
 Tai en minä balettia pelkää vaan itseäni.
Tai tarkemminkin pelkään omaa kehonhallitsemattomuutta, ryhdittömyyttä.
Balettia olen kyllä vuosia jo kantanut sydämessäni nautiskelijan eli katsojan roolissa  nauttien upeista esityksistä ja esiintyjistä  sekä  Kuopiomme Musiikkikeskuksella että jopa muualla Euroopassakin, mutta nyt on aika toimia itse oman henkisen lavan esiintyjänä. 
Oma kehonhallinta ja oman kehon mittojen hyväksyminen ei ole kuulunut vahvuuksieni listalle koskaan aiemmin 36 vuoden historiani aikana kunnes nyt arvostan ja nautin äitiyden muokkaaman kehoni terveydestä ja kehon liikkuvuudesta. Tietysti liikkuvuuskin on suhteellista.

 Nyt on tullut aika tuntea syvemmin baletin kauneutta sulautuen itse mukaan Kuopio Tanssii ja Soin aikuisbaletin alkeet kurssille. Astun ihka oikeaan tanssin harjoittelumaailmaan ensimmäistä kertaa: isot peilit, tangot ympäri salia aivan kuin tanssielokuvissa, joustava nariseva lattia, wannabe ballerinoja useita ja ihka oikea pianisti: wau! Ja tupla wau kokeneelle opettajallemme Arja Tervolle. Ryhdikkäänä, jämäkkänä ja iloisena keijukaisena Arja ohjaa meidät alusta pitäen ja jopa kädestä ja vatsasta painaen oikeisiin asentoihin. Jopa välillä kuulen hänen murinan vieressäni kun plösähdän ryhdittömään asentoon. Jokaisen asennon hän saa näyttämään kevyeltä ja helposti toteutettavalta, mutta jotain kummaa toteutuksen helppoudessa tapahtuu (ei tapahdu) omassa asennossani.


Ennen kurssia ajattelin ajan riittämättömyyttä, 3 x 75min, saadakseen kosketusta baletin alkeisiin mutta tuntien jälkeen tunsin sekä kehossani että mielessäni saaneeni paljon. Sain baletin alkeiden mukana ryhtiä ja jämäkkyyttä sekä iloa silmiini. Tärkeimmäksi tunnen saaneeni kurssista vahvistuksen rakkauttani balettia kohtaan. Kurssin jälkeen en kysy mitä baletti on ilman minua vaan mitä minä olisin ilman balettia? 

Baletin maailmaan en sukeltanut yksin vaan sain nauttia kurssista yhdessä kahden kauniin Kuopion Hyvinvointilähettiläs Ballerinan Reetan ja Kirsi  Tähden kera. Yhdessä oli ihanaa jakaa baletin tuomaa iloa ja tuntemuksia.


Ballerina Koponen, Ballerina Martikainen, Ballerina Tähti ja Opettaja TervoBallerina Reetta Martikainen
Saanko luvan esitellä Ballerina Reetta Martikaisen ja hänen ajatuksiaan kurssistamme: " Kun tuli tilaisuus osallistua Kuopio Tanssii ja Soin aikuisbalettikurssille, niin tartuin heti tilaisuuteen. Vajaa kymmenen vuotta ruosteessa ollut tanssijalka alkoi heti vipattamaan ja ajattelin, että olisi niin hienoa päästä jälleen hetkeksi baletin maailmaan. Onni suosi minua ja pääsin osallistumaan kurssille. 
Olen harrastanut kotipaikkakunnallani vajaa 15 vuotta tanssia ja myöskään baletti ei ole jäänyt tuntemattomaksi tanssilajiksi. Kaivelin vanhat ja monia tanssitreenejä nähneet mustat harjoitustossuni laatikosta ja sovitin niitä. Sopivat edelleenkin jalkaani täydellisesti, kuin hansikkaat. 

Tunneilla käytiin perusteellisesti läpi baletin perusteita. Lihastyötä, hyvää ryhtiä, pään asentoa, käsien asentoa.. Olin innoissani!  Oli hienoa käydä läpi baletin syvintä olemusta lihasryhmittäin, pilkkua viilaten. Etenimme sopivaan tahtiin ja kurssilla oli sopiva määrä osallistujia. Opettaja oli ammattitaitoinen, kannustava, rento, mutta sopivan vaativa ja perusteellinen. Ja mikä upeinta: tunnilla oli pianisti! Muistan joskus nuoruudessani ajatelleeni balettitunnilla, että mitä luksusta olisikaan, jos tunnilla olisi oikea, ihka elävä pianisti! 
 
Reetan tanssitossut

Edelleenkin baletissa pidän eniten tangossa tehtävistä sarjoista. Lattiasarjat ja hypyt ovat haastavia ja vaativat hyvää tasapainoa, vartalonhallintaa ja tarkkuutta. Kurssi oli erinomainen ja opetus ensiluokkaista. Kuljen taas hetken hieman ryhdikkäämmin ja tukilihaksia ajatellen! Seuraavaa kurssia odotellen! "

Ballerina Kirsi Tähti ja opettajamme Arja Tervo
Ja kolmantena saanko luvan esitellä Tähti Ballerinamme Kirsi Tähden tunteita baletin maailmasta: "Olen kropaltani perusjäykkä, koordinaationi on enempi vähempi toispuoleinen ja käsien ja jalkojen yhtäaikaiset liikkeet vaikeita. Tanssi on aina ollut minulle haasteellista ja tullut tutuksi vasta aikuisiällä lähinnä ryhmäliikuntamuotona. On tullut kokeiltua zumbaa, sh’bamia ja bodyjamia. Niistä haasteellisin bodyjam onkin yllättäen vienyt minut mukanaan ja kuuluu nykyään lempiryhmistunteihini joogan ohella.
En ole ollut koskaan innokas penkkiurheilija, mutta on edelleen kaksi urheilulajia, jotka saavat minutkin pysähtymään katsomoon. Toinen niistä on taitoluistelu ja toinen baletti. Niin kaunista, sulavaa ja kevyttä, kuin musiikkia itsessään. Kumpaakin lajia olen tähän saakka tyytynyt vain ihailemaan vierestä. Kun aikuisbalettiin tarjoutui kokeilumahdollisuus hyvinvointilähettilästouhun ja Kuopio tanssii ja soin myötä, tuli kuitenkin #lupa innostua. Oppisinko minäkin jotain baletista vielä aikuisiällä? 
Ja opinhan minä. Päällimmäiseksi mieleen jäi monesta muustakin lajista tuttu keskivartalon merkitys lihashallinnassa. Vatsalihaskorsetti pitää balleriinan paketin kasassa pakaroiden ja lapojen tuella. Kaikkia näitä lihasryhmiä tarvitaan ihan vain perusasennossa seisomiseen, joka sekin käy jo pelkästään ”pidäteharjoituksesta” ja tällä en tarkoita pelkästään hengityksen pidättämistä, vaikka hengittäminen aloittelevalta balleriinalta usein unohtuukin. Tähän kun vielä lisätään pään nosto pois pilkkiasennosta ja katse kohdistettuna muualle kuin lattiaan, voi balleriinan askellus alkaa: energian suuntaus kohti korkeuksia juurtuen välilä maahan ja sivuille levittäytyen. Hitaita ja hallittuja liikkeitä, mutta ah niin tehokasta lihaskuntotreeniä, minkä todellakin huomaan kolmen päivän kurssin jälkeen kipeytyneistä lihaksista. Kurssin aikana juttelin Arja-open kanssa myös jalkojen huollosta. Välineiksi jalkahuoltoon riittävät jumppakuminauha ja tennispallo. Kuminauhan avulla venytetään varpaita vuoroin koukkuun ja suoraksi ja tennispallolla rullaillaan jalkapohjia. Toimivia harjoitteita ihan kaikille. Kramppaileviin jalkapohjiini Arja suositteli myös avojaloin kävelyä. Muistin, että kaapissanihan lojuvat käyttämättömät paljasjalkakengät, jotka heti kurssin päätteeksi kaivoin esille ja käyttöön. Näillä keleillä kun tuo avojalkailu ei kuullosta kovin houkuttelevalta. Summasummarumina aikuisbaltista jäi oikein positiivinen fiilis. Tiedäpä vaikka joskus vielä menisin balettikurssille uudestaankin. "


Kuvat Kirsi Koponen
Ryhmäkuva Ballerinoista Una Sutinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti