tiistai 2. kesäkuuta 2015

Kulttuurin, historian ja luonnon perässä hautausmaalle


Hyvinvointia nostamaan hautuumaalle? Miksikäs ei. Luonto, kulttuuri ja henkilö- ja paikallishistoria tulevat tutummiksi opastetuilla hautausmaakävelyillä, joita Kuopion evankelisluterilainen seurakuntayhtymä on järjestänyt parikymmentä vuotta. 


Kuopion iso hautausmaa tuli itselleni, tuoreehkolle kuopiolaiselle, tutuksi jo viime talvella.  Silloin totesimme porukalla, että kalmiston kauneus, rauha, kasvillisuus ja linnusto houkuttelevat piknik-retkelle, niin groteskilta kuin se kuulostaakin. Nyt alkukesästä paikka on uhkeimmillaan, moni kukka värikkäänä ja linnut pesimäpuuhissaan, kuten männyn latvaan mökkinsä kyhännyt kalalokki. Päätimme osallistua opastetulle kävelylle, joka taisi olla piknikiä tahdikkaampi vaihtoehto tutustua alueeseen.Kesän ensimmäisen kävelyn aiheena oli luonto. Väkeä lappoi paikalle solkenaan jo puoli tuntia ennen aloitusta. Kaikkinensa seitsemisenkymmentä kiinnostunutta kerääntyi kuulemaan, kuinka Seija Kukkonen opasti kasvien maailmaan ja Eelis Rissanen havainnoi meille lintuja. Kuulijoita oli sen verran, että vaikka oppaiden tukena oli mikrofoni, ääni ei aivan koko ajan riittänyt takarivin korville.

Douglaskuusen käpy

Sanansa saivat hyvin ilmoille linnut, etenkin peipot, joiden tuttu laulu peitti muita ääniä alleen. Myös esimerkiksi punakylki- ja räkättirastailla, harmaasiepolla, naakoilla ja kyyhkyillä oli illan aikana kerrottavaa. Harvinaisin lintuhavainto oli nokkavarpuspari.


Räkättirastas Isolla hautausmaalla talvella 2015

Kasvikierroksen annista hautausmaan monet puut ja pensaat ihastuttavat. Vanhimmat houkuttelevat muhkuroineen ja röhelöisine pintoineen myös hyönteisiä, jotka puolestaan kiinnostavat lintuja. Monipuolisesta perennatarjonnasta Kukkonen valikoi kiinnostavia poimintoja esiteltäväksi.

Kevätkaihonkukka, varjoisassa viihtyvä lemmikin näköinen kaunotar

Nuorin kuuntelija eli allekirjoittaneen vauveli viihtyi peräti puolitoista tuntia, ennen kuin alkoi kitistä kotiin paluun ja iltapuuhien perään. Hän innostui eniten taivaalla lentävästä lokista ja maassa viipottavasta oravasta. Myös muut kierrokselle tulleet luomakunnan kaksijalkaiset kiinnostivat.

Tuomi kukassaan

Hautausmaan luonnosta riittäisi tarinan aihetta moneen kierrokseen. Itsenäisen kasviretken pohjaksi löytyy seurakunnan internet-sivuilta mainio opas:

'Kuolemankouria' eli 'kuolleenvuoteita'

Kesän seuraavilla opastetuilla hautausmaakävelyillä painottuu kulttuuri ja historia. Tällöin voi tutustua muun muassa kuopiolaisiin edesmenneisiin kauppiaisiin ja kirjailijoihin. https://www.kuopionseurakunnat.fi/hautausmaakavelyt2015.


1 kommentti: