tiistai 9. kesäkuuta 2015

Musiikkidiggari, tervetuloa kirjaston musiikkiosastolle!



Kun kuuntelet musiikkia, mielialasi kohenee, stressi vähenee, olosi piristyy ja keskittymiskykysi paranee. On todettu, että mielimusiikki hoitaa aivohalvausta, verenpainetta, muistisairautta, kipua, ahdistuneisuutta, masennusta ja yksinäisyyttä (Hyvä Terveys, 4.6.2015). Musiikkia voi kuunnella livenä, levyltä ja verkosta, tai soittaa ja laulaa itse. Pääkirjaston musiikkiosasto tarjoaa laajan kokoelman erilaisia musiikkiaineistoja ja neuvontaa musiikkiin liittyvissä kysymyksissä. Kirjastossa järjestettäviin musiikkitapahtumiin on aina vapaa pääsy.
 
LP-levykokoelmaa
Yhteistyökuvioissa näkyy musiikin laaja kirjo

Musiikkiosastolta löytyy musiikkia eri maailmankolkista: nuotteja, kirjoja, äänitteitä CD- ja LP-levyinä, kuvatallenteita ja lehtiä. Myös elävää musiikkia voi nykyään kuulla monessa kirjastossa, sillä se on samalla tavalla kirjaston sisältöjen avaamista kuin satutunnit tai lukupiirit. Olemme tehneet parin viime vuoden aikana yhteistyötä mm. Sibelius-Akatemian ja Kuopion konservatorion opiskelijoiden, Musiikkikeskuksen, Kuopion Kamarimusiikkiseuran, Levykauppa Äxän ja Kansalaisopiston kanssa. Kun vuonna 2012 järjestimme vain yhden tapahtuman, niin vuonna 2014 tapahtumia oli jo 20. Viime vuoden tapahtumissa vieraili tuhatkunta henkeä.

Tapahtumayhteistyö toteutuu nollabudjetilla, joten nimekkäiden artistien kirjastolle saaminen ei ole mahdollista. Toisaalta mielestäni juuri musiikin moninaisuuden esilletuominen on tärkeää, kun toimitaan kirjastossa: mitä järkeä olisi tarjota vain sitä lähes kaikilla radioasemilla soivaa listakamaa? Pääkirjastolla onkin soitettu luuttua, tulkittu Juicea, veivattu progea, kuunneltu saamelaista musiikkia ja Nilsiän Pussihousukerhon savolaisia ralleja. Pussihousukerho on esiintynyt kirjastossa myös kotipaikkakunnallaan Nilsiässä. Lisäksi Kaavin kirjastossa on järjestetty kaksi Kaavi Blues –konserttia.

Nilsiän Pussihousukerho kirjastolla tammikuussa 2015
Kuopion kaupunginorkesterin trio musiikkiosastolla maaliskuussa 2015

 ”Anna sen soida” – myös kirjastossa?

Joku saattaa kysyä, miksi kirjastossa pitää yleensä järjestää musiikkitapahtumia. Kuten aiemmin mainitsin, elävä musiikki on yksi musiikin ilmentymä nuottien, kirjojen ja äänitteiden lisäksi. Ei kirjaston ole pakko järjestää tapahtumia, mutta miksi se ei voisi? Jos kirjaston perustyö hoidetaan laadukkaasti, miksei kannattaisi laajentaa ja elävöittää toimintaa ja olla avoin yhteistyölle? Maksuttomat musiikkitilaisuudet istuvat luontevasti kirjaston toiminta-ajatukseen. Kirjastossa on helppo harrastaa kulttuuria ja musiikkia. Aiemmin mainittuja musiikin moninaisia terveysvaikutuksia ei kannata unohtaa. Kirjasto kaikille avoimena ja maksuttomana palveluna voi tarjota paljon myös musiikinharrastajalle. Tapahtumat tuovat kirjastoon uusia asiakkaita, jotka sitten ihastelevat, mitä kaikkea kokoelmiin kuuluukaan - myös paljon sellaista, mitä ei löydy verkosta tai kaupoista.

Iloa yhteistyöstä – meneillään juuri nyt

Kesällä 2015 olemme mukana kahdessa Kuopiossa järjestettävässä festivaalissa: The Nordic Historical Keyboard Festivalissa ja BarokkiKuopiossa. Kesäkuussa kirjastolla soi klavikordi, heinäkuussa barokkimusiikki lastenkonsertissa. VB-valokuvakeskuksessa on esillä elokuun loppuun asti hieno A groovy kind of life –valokuvanäyttely, jossa näytteillä mm. Beatlesin, Rolling Stonesin, David Bowien, Elvis Presleyn ja Queenin kuvia. Musiikkiosastolle on koottu kesänäyttely Groovy kind of music, jossa on esillä samojen artistien äänitteitä ja elämäkertoja. Näyttelyä ja kirjaston muita musiikkipalveluja mainostetaan myös VB-valokuvakeskuksessa, eli markkinoinnista on iloa puolin ja toisin. 

Tämän kesän VB-keskuksen ”sisarnäyttelymme” Groovy kind of music


Yhteistyö ja yhteydenpito eri tahojen kanssa antaa lisämaustetta myös kirjaston näyttelyihin, kun voimme nostaa esille ajankohtaisiin musiikkitapahtumiin liittyvää aineistoa. Tästä hyvänä esimerkkinä jokavuotinen Savonlinnan Oopperajuhlat –näyttely, jota kysellään usein jo hyvissä ajoin ennen Oopperajuhlia. Yhteistyössä on voimaa ja sen kautta kirjaston musiikkiosasto on osa koko Kuopion musiikkitoimijoiden kenttää. Kiitos kaikille yhteistyökumppaneillemme!
 
Yleiskuva osastolta

Joten:

Jos haluat opetella soittamaan uutta soitinta tai rock-elämäkerrat kiinnostavat, kannattaa suunnata pääkirjaston musiikkiosastolle. Kirjastossa käynti on myös oiva keino laajentaa omaa musiikkimakua ja kuunnella vaihteeksi jotain ihan erilaista: miten olisi italialainen iskelmä, pohjoismainen jazz tai latinalaisamerikkalainen cumbia?

Tervetuloa tutkimaan musiikin pohjatonta aarreaittaa kirjastoon!


Asiakaspalautetta musiikkiosastolle



Juttu kirjoitettu Pink Floydin Meddle-albumin Echoes-teoksesta inspiroituen.


Laura Airaksinen
osastonjohtaja, Kuopion kaupunginkirjaston musiikkiosasto








Kuvat: Ulla Ritvanen, Laura Airaksinen

Lähteet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti