torstai 11. kesäkuuta 2015

Pikkuväen(kin) kokoinen museo

On erikoista, että Kuopion kokoisesta kaupungista löytyy luonnontieteellinen museo. Onhan se pieni, mutta ainakin pienelle museovieraalle ihmeteltävää riittää tarpeeksi. Sitä paitsi se on mahdottoman söpö ja visuaalisesti kaunis. Meistä mukana olleista aikuisista Kuopion museon kaikki kolme osastoa ja kerrosta olivat yllättävänkin kiinnostavia.

Museoon suuntasimme torin kulmalta tältä osaltaan Kuopion kauneimpiin lukeutuvaa katua, Kauppakatua, pitkin: ohi muutaman ylvään jugend-talon, uusklassisen tuomiokirkon ja kaupungin vanhimman puiston, Snellmanin puiston, ja kaiken lisäksi suoran päässä kimmeltää Kallavesi. Kuopion museo todella sijaitsee hienolla paikalla niin ikään jugend-rakennuksessa.Alakerran From Piretta with love -näyttely kiinnosti vauvaa ainakin värimaailmaltaan. Äiti ja muu naisväki pääsi näyttelyn kautta muistelemaan takavuosiensa vaatekaappien karmeimpiakin kolttuja. Mutta tämän museokäynnin päätarkoitus oli tutustua eläimiin, siispä siirryimme yläkertaan.

Rattaiden kanssa pääsee ylempiin kerroksiin vain portaita pitkin, mutta lapsiperheitä on ajateltu: omat voi jättää alakertaan, sillä yläkerrasta löytyvät lainarattaat. Tosin allekirjoittaneen vesseli ei viihtynyt sellaisessa.

Ensimmäisenä meidät pysäytti hirvi, joka ihmetytti ja veti yleensä paljon jokeltelevan vauvelin hiljaiseksi ja tarkkaavaiseksi. Pieni pää pyöri koivun runkojen välissä puolelta toiselle, kun silmät yrittivät kartoittaa ja käsittää kaikkea näkemäänsä.  


Kaikkein kiinnostavin yksilö löytyi kuitenkin lintuosastolta: lokki. Se oli jo entuudestaan tuttu, myös sanana, ja aiheutti hillitöntä hihkumista.

Karhuherra Benjamin pohditutti. Kun vauva istutettiin karhun alle äidin kanssa, nauratti, mutta heti kun jäi yksin ison otuksen mahan alle, alkoi naamataulu vääntyä pelonsekaiseen ilmeeseen.Sienihuoneen äiti haluaisi kotiinsa. Se oli kerrassaan valloittava. Etenkin sieniliukumäki houkuttellee laskemaan paitsi perheen pienimpiä myös lapsenmielisiä vanhempia...
Mammutin esikuva on kolmekymmentä vuotta ja yli viisituhatta kiloa painava. Mammutti olikin niin suuri, säkäkorkeudeltaan yli kolmemetrinen, että pienoinen tuskin tajusi näkemäänsä. Siitä saisi hienoja kuvia, mikäli mukana olisi kännykän kameraa parempi kuvanottokapistus.Ihan perheen pienimmille luonnontieteellisen museon anti riittää: tällekin tenavalle uni tuli silmään. Me aikuiset saimme kiertää yläkerran näyttelyn (Ensimmäisellä puolustuslinjalla - 1. maailmansodan jäljet Pohjois-Savossa) tyytyväisenä uinuva vauva sylissä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti