maanantai 26. lokakuuta 2015

Metsään - ja retkelle!Lukukoira Sylvi viihtyy metsässä, ja retkeily onkin yksi tämän hyvinvointilähettilään suosikkipuuhista. Kesän ja syksyn aikana olemme retkeilleet niin Kuopiossa kuin hiukan kauempanakin, tässä parhaita paloja:

Aina ei tarvitse lähteä kauas. Kuopiolaisilla lähimetsät ovat usein kirjaimellisesti nurkan takana, niin meilläkin. Pienessäkin metsässä voi parhaassa tapauksessa kuljeskella ihan omassa rauhassa ja päästä oikeaan metsätunnelmaan. Metsään kannattaa mennä vaikka lyhyeksikin aikaa, jo parinkymmenen minuutin kävelylenkki  vähentää stressiä ja lisää hyvinvointia.Lähimetsien ykköskohde Kuopiossa on tietenkin Puijo. Puijolle pääsee kävellen, pyörällä tai bussilla, ja reiteissä on valinnan varaa, jokaiselle oman kunnon mukaan. Sylvi kulkee Puijolla viikottain: välillä poluilla kävellen, välillä pururadoilla hiukan nopeampaa vauhtia. Vaikka Puijo-kilometrejä on takana jo satoja, metsä houkuttaa edelleen.
 


Hiukan kauempana, n. 40 km päässä Kuopiosta on Niittylahden ulkoilualue. Alueen ulkoilureitti on noin kymmenen kilometrin mittainen eli juuri sopiva päiväretkikohde. Maasto on vaihtelevaa: välillä suon laitaa, välillä jyrkännettä, välillä järvinäköalaa. Reitin varrella on pari nuotiopaikkaakin evästaukoja varten.
Tutustumisen arvoinen  päiväretkikohde on myös Suonenjoen Lintharju. Lintharjulla on retkeilijälle tarjolla mäntymetsää, harjunselkää, soita ja lampia. Osa alueesta on luonnonsuojelualuetta. Luontopolku (14 km) on merkitty hyvin ja polut ovat erittäin helppokulkuisia. Halutessaan voi kävellä myös lyhyempiä pätkiä. Sylvin seurueelle sattui kesällä suorastaan helteinen retkipäivä, onneksi välillä pääsi pulahtamaan lampeen.

Mäkistä maastoa kaipaavan kannattaa suunnata Kuopion ja Juankosken rajalla sijaitsevalle Pisan mäelle. Pisan kierto on n. 8,5 mittainen reitti, joka on paikoin vaikeakulkuista kivikkoa, paikoin sammaleista metsätaivalta. Jyrkkää rinnettä kapuaminen vaatii jonkinlaista kuntoa, mutta Pisan laelta näköalatornista avautuvat maisemat palkitsevat reippailijan. Kirkkaalla ilmalla voi kuulemma nähdä jopa Puijon tornin siintävän kaukana horisontissa. Sylvin kesäretkeilykauden kruunasi viikon patikointireissu Kuusamoon. Viikon aikana käveltiin yhteensä sata kilometriä: jyrkkiä rinteitä, riippusiltoja, pitkospuita, kosken rantaa, vaaran lakea. Pieni karhunkierros Oulangan kansallispuistossa on lähes pakollinen kohde Kuusamon kävijälle. Hienoimmat maisemat avautuivat kuitenkin Posion puolella Ison Riisitunturin huipulta. Pilviselläkin säällä näki kauas yli Kitkajärvien ja metsien. Ei ihme, että Riisin Rietas -reitti on valittu Vuoden 2010 retkikohteeksi. Retkeily on mukavaa, ja hyvä sää ja maukkaat eväät kruunaavat retkipäivän. Lisää retkikohteita löytyy mm. näistä kirjoista:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti