tiistai 28. helmikuuta 2017

SAWO Punttikoulu

LIIKKUVUUS - LIIKERATA - LIIKENOPEUS - KUORMA. 

Tässä järjestyksessä asioita lähdetään opettelemaan Sawolla. Punttikouluun tullessa ajattelin sen olevan "piece of cake" sekä "no, kerrataanpa nyt vähän vanhaa" -ajattelumallilla. Palautus maan pinnalle, hyvinkin pikaisesti. Minulta sattuu puuttumaan kaiken voimaharjoittelun perusta, nimittäin liikkuvuus. Silloin tällöin venyttely sekä satunnainen keppijumppa-lämmittely ei ole ilmeisesti kehittänyt liikkuvuuttani vielä voimaharjoittelijan tasolle (kumma juttu..). Painon- ja voimanostajat eivät varmastikaan kovin mielikuvissa ole kovin notkeita, mutta tämäkin mielikuva tuhoutuu kertaheitolla, kun valmentajamme heittää jalkansa korkealla olevan tangon päälle, ja venyttää takareittä lähes spagaatti-asennossa.

Okei, ehkä minäkin joku päivä. 

Maastavedon opettelua, vielä suhteellisen pienillä painoilla tekniikkapainotteisesti.
Punttikoulussa käydään läpi voimanoston sekä painonnoston perusteet. Lyhyesti suomennettuna voimanosto on siis maastaveto, penkkipunnerrus sekä jalkakyykky. Painonnostossa taas perinteiset olympianostot, eli työntö ja tempaus. Jälkimmäinen on selvästi haastavampi kokonaisuus, sillä liikkeet ovat teknisesti monimutkaisempia. 

Kurssiin sisältyy yhteensä 8h opetusta (4 kertana), joissa liikkeet käydään läpi hyvin perinpohjaisesti, ensin kepillä mallaten ja sen jälkeen joko pelkällä tangolla tai pienillä painoilla harjoitellen. Valmentaja on kokoajan vieressä tarkkailemassa, jotta kukaan ei riko paikkoja huonolla tekniikalla.

Jos tähän asti kaikki kuulostaa silkalta heprealta, tai mietit mielessäsi miksi et vain kävisi tavallisella salilla heilumassa tutuissa ja turvallisissa laitteissa, niin maltathan lukea loppuun asti!

Hiii-op ja painot ylös! Valmentaja vahtii taustalla, että tekniikka pysyy kasassa.
Itselleni voimanosto oli jo periaatteessa tuttua juttua, mutta sain silti monia kullanarvoisia vinkkejä jo pelkästään suoritustekniikkaan. Painonnostoakin olen joskus kokeillut, mutta siitä muistikuvat olivat hyvin hatarat. Omasta liikuntataustani mainitakseni; olen käynyt säännöllisesti kuntosalilla jo 5 vuotta, sekä harrastanut välissä milloin mitäkin lajia enemmän tai vähemmän; salibandya, lenkkeilyä, luistelua, tennistä, laskettelua, kuntonyrkkeilyä.. Tällä hetkellä keskityn kuntosaliin sekä tennikseen, kerran viikossa käyn sähläämässä pallon perässä ja talvisin laskettelu sekä luistelu ovat myös usein viikkokalenterissani.

Kuntosaliharjoittelua takana siis jo 5 vuotta - tosin sanotaanko, että niistä viimeisimmät 2 vuotta olen mennyt vasta tavoitteellisemmin. Silti liikkuvuuteni sekä voimatasoni eivät ole huiman korkealla tasolla - kysymys kuuluukin miksi? Koska tekemiseni ei ole ollut kovin ohjelmoitua, tai pidemmän päälle suunniteltua. Menen paljolti fiiliksen mukaan ja harrastan juuri sitä mikä tuntuu sillä hetkellä hyvältä. Tämä mallihan sopii varmasti monille, mutta jos haluaa oikeasti treenata tavoitteellisesti, niin siihen tarvitaan suunnitelma.

Niin painon- kuin voimanostossa on hyvin kokonaisvaltaisia liikkeitä, jotka kuormittavat kokonaisvaltaisesti kehoa, tasapainoa sekä liikkuvuutta. Vapailla painoilla tehdessä myös korsetti, eli keskivartalo kehittyy aivan eri tavalla, kuin kuntosalilaitteissa istuessa. Ja tehdään tunneilla paljon muutakin, kuin vain perusliikkeitä; liikkuvuusharjoitteita, avustavia liikkeitä, vatsalihaksia.. Valmentajat pitävät huolen, että sinulla on edellytykset kehittyä sekä parantaa jokaista osa-aluetta, jotta pääset liikuttamaan myös isompia kuormia. Sinun ei tarvitse kuin ilmestyä paikalle - valmentaja kertoo, mitä treeneissä tehdään ja minkälaisilla kuormilla - kuinka helppoa!SAWOn aukaistua ovet, aukeni minullekin loistava tilaisuus vihdoin päästä treenaamaan ja kehittymään tavoitteellisesti - saada oikeasti tuloksia aikaan! Puitteet ainakin ovat kunnossa, niin tilojen kuin valmentajien osalta. Parastahan tässä mallissa on se, että joku todella valvoo tekniikkasi vieressä, joten tiedät aina tekeväsi oikeita asioita, oikealla tavalla. Heti ensimmäisellä kerralla huomasin, että SAWOlla tehdään asioita hyvällä fiiliksellä, tosissaan mutta ei totisesti. Vaikka ilmeeni kuvissa on hyvinkin totinen, niin treeneissä sai kyllä nauraakin.

Tällä hetkellä itseäni kiinnostaa enemmän voimanosto, mutta aion käydä myös painonnoston tunneilla tilaisuuden sattuessa, jotta tekniikka pysyisi mielessä. Samalla kuukausimaksullahan pääsee niin voimanosto-tunneille, kuin painonnostoon, kehonhuoltoon, kahvakuulaan sekä myös crossfit-tunneille (Onramp-kurssin kautta/perusteet oltava hallussa).  Itse ainakin suunnittelin tähtääväni säännölliseen kehonhuolto-rutiiniin, niin ohjatuilla tunneilla (joista saa vinkkejä myös omatoimiseen harjoitteluun!) kuin kotona kymppiuutisia katsellessa.

Seuraava punttikoulu starttaakin jo 4.3 ja SAWOn muuhun tarjontaan, sekä valmentajiin voit tutustua osoitteessa voimanonvoimaa.fi .

Punttikoulu vei minut mennessään vapailla painoilla harjoitteluun - ehkäpä sinutkin? Saa nähdä millaisia painoja sitä liikutellaan puolen vuoden - tai vaikka vuoden kuluttua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti