torstai 2. helmikuuta 2017

Suomen hevonenKuopion kaupunginteatterissa  25.1.2017 ennakkonäytöksen siivittämänä teos
Suomen hevonen pääsi valloilleen.
Tarina kertoo maalla asuvien onnesta ja ongelmista. Tässä tapauksessa lähes tulkoon vain ongelmista. Tarina on höystetty sanavalmiilla huumorilla, joka kumpuilee mukavasti ongelmien keskellä.
Vaikka lähes koko näytelmä on nykyaikaisten maalla asuvien ihmisten ongelmien ratkaisemista ja selviytymistä, niin sarkastinen huumori pitää näytelmän kepeänä ja viihdyttävänä.


Kuopion kaupunginteatteri iltavalaistuksessa

Yleisö oli löytänyt hyvin Suomen hevosen ennakkonäytöksen, sillä Minna-näyttämö oli lähes täysi. Vaikka yleisön keski-ikä oli ennakkonäytöksessä +60 v, niin uskon tämän viihdyttävän kaiken ikäisiä katsojia.
Näytelmässä sai hyvän käsityksen maalla-asumisen ja selviytymisen haasteista. Nykyajan tuoman tekniikan sisällyttäminen maalaistalon ympäristöön köyhyyden keskelle oli tehty onnistuneesti. Vaikka tila olikin "takapajula" kaukana sivistyksestä, niin osa nykyajan tekniikasta oli sinne saapunut.
Näytelmässä on hyvin tuotu esiin eri sukupolvien näkemykset ja aikaan kuuluvat muutokset. Suomen hevosessa ollaan kolmessa sukupolvessa. Ikäjakauman antamat kokemukset muuttuvassa maailmassa on hyvin havaittavissa. Näyttelijät osaavat antaa roolihahmoilleen paikkaan ja aikaan kuuluvan realistisen oloiset kuvaukset ja tunnelmat.
Väliajalla

Harmi, että esityksen aikana ei saanut kuvata.
Näyttämön lavasteilla siirryimme ajassa 50-luvulle, vaikka tätä päivää kuvattiinkin. Maalla tuvat näyttävät pitkälti vielä samalta kuin 50-60 vuotta sitten. Poikkeuksen tunnelmaan tuovat mikroaaltouuni ja televisio. Lavasteet olivat tehty taidokkaasti ja tarkoitusta mukaillen. Samoin näyttelijöiden puvustus oli onnistunut luomaan vaikutelman maalaishenkisyydestä ja henkilöhahmojen stereotypioista.

Väliaikatarjoilu

Väliajalla oli tarjolla erilaisia virvokkeita ja toinen toistaan herkullisempia leivonnaisia.
Teatterikokemus vaatii kupin kahvia ja jotain makeaa, sekä lasillisen kuohuvaa. Koska väliaika on vain 20minuuttia niin, että kaikki ehtivät nauttia väliajalla haluamansa. Tarjoilun voi tilata ennakkoon, jolloin se on valmiiksi pöytään katettuna. Tarjoilupisteitä on kuitenkin kolme, joten pitkiä jonoja ei ehtinyt muodostumaan.
Suosittelen lämpimästi maistuvia leivonnaisia. Monelle maistui myös viini tai konjakki.

Suomen hevonen on mielestäni ns. matalan kynnyksen teatteriesitys.
Eli jos ei ole aikaisemmin käynyt teatterissa, niin tässä on hyvä mahdollisuus korjata tilanne.
Esitys on helppoa katsottavaa, mutta siitä voi löytää monia ulottuvuuksia: huumoria ja surua,  maataloudessa elävien ihmisten sosiaalinen asema eri ikäluokissa, periksiantamattomuutta, romantiikkaa, suuria odotuksia, pettymyksiä ja oppimista.  Jokainen voi keskittyä omaan mieli alueeseensa. Näyttelijöiden vuorosanat kannattaa kuunnella tarkasti, silloin näytelmästä saa paljon irti. Voidaankin sanoa, että käsikirjoitus on soljuvaa huumoria alusta loppuun, vaikka juoni onkin hieman surullinen.
Suomen hevosen kävisin katsomassa mielelläni uudestaan.

Lisätietoja Suomen hevosesta ja Kuopion kaupunginteatterin ohjelmistosta:
http://kuopionkaupunginteatteri.fi/ohjelmisto/suomen-hevonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti