perjantai 10. helmikuuta 2017

”VIIDEN TÄHDEN TEKOJA” -MUSAPAJA KUOPIOSSA

Janna ja musapajalaiset Kuopion Musiikkikeskuksella


Joskus kokee jotain sellaista, jota ei pysty täysin sanoin selittämään.
Jonka sisäistämiseen tarvitaan paljon aikaa ja pohdintaa.
Minulle ei olisi vielä joku aika sitten tullut mieleenkään, että pääsisin joskus Jannan vetämään musiikkipajaan ja viettämään aikaa hänen kanssaan. Se kuitenkin tapahtui, ja oli yksi elämäni parhaimpia kokemuksia.
Kun kaikki yhdeksän osallistujaa kokoontuivat Kuopion Musiikkikeskuksen konservatorion luokkahuoneeseen, ilmassa väreili selkeästi positiivinen odotus ja jännittyneisyys. Kukaan ei oikein tiennyt mitä odottaa ja mitä tulisi tapahtumaan, mutta se ei ollut kenellekään negatiivinen asia. Janna kertoi meille aluksi urastaan ja vaiheistaan kohti unelmaansa – laulamista ja esiintymistä.
Oli lohduttavaa ja inspiroivaa kuulla, että myös hänen kaltaisellaan ammattilaislaulajalla on ollut menneisyydessä epävarmuuksia ja haasteita, mutta hän on selvinnyt niistä määrätietoisuudella ja uskomalla tavoitteisiinsa ja itseensä. Hän oli kiinnostunut myös meidän omasta suhtautumisestamme musiikkiin.


Janna kertoi musapajalaisille elämästään ja urastaan


Janna esitteli meille paljon hyviä laulu- ja hengitystekniikoita ja laulutyylejä, sekä teetti meillä erilaisia harjoituksia sekä yhdessä että yksittäin. Lisäksi pari meistä tuli hänen pyynnöstään laulamaan suosikkikappaleensa lahjakkaan pianistin säestyksellä, jonka jälkeen hän ohjasi heitä lauluun liittyvissä asioissa, joissa he kokivat tarvitsevansa vinkkejä ja apua. Samalla me sivustakatsojat ja kuuntelijat opimme jatkuvasti paljon uutta ja pääsimme kokeilemaan samoja ohjeita käytännössä. Hän antoi meille vinkkejä myös omien biisien tekoon ja esiintymisjännityksen taltuttamiseen, sekä antoi joillekin yksityistä palautetta heidän tekemistään kappaleista. Se oli aivan upeaa.


Janna jakoi osallistujille hengitys- ja tekniikkavinkkejä


Meitä oli aika lailla laidasta laitaan, aina ”suihkulaulajista” pitkään musiikkia jossain muodosta harrastaneisiin, mikä oli mukavaa. Janna kohteli meitä kaikkia samanarvoisesti, oli todella kannustava ja maanläheinen, antoi meidän kaikkien osallistua sen verran kuin itsestämme tuntui hyvältä, eikä epäröinyt vastata lukuisiin kysymyksiimme. Musiikki ja nauru raikuivat jatkuvasti eikä kukaan ottanut hommaa turhan vakavasti. Kaikki rohkaisivat toisiaan ja antoivat toisilleen positiivista palautetta, ja saimme nähdä ja kokea todella aitiopaikalta, miten vertaistuki, palaute ja musiikin voima voi yhdistää ihmisiä ja kohentaa heidän itsetuntoaan. Yhteislaulujemme aikana tuntui, kuin olisimme olleet yhtä, ja täydensimme toisiamme todella kauniisti. Oli todella hienoa kuulla muiden näkemyksiä musiikista ja sen merkityksestä ja saada rohkaisua seurata unelmaansa.
Lopuksi Janna jäi vielä juttelemaan ja ottamaan kuvia kanssamme, sekä esitti meidän kannustuksemme seurauksena kahdestaan pianistin kanssa akustisen version kappaleestaan ”Sä et ole hullu”, joka osui todella syvälle tunteisiin, näytti hänen lahjakkuutensa ja mykisti kauneudellaan. Näin muiden ilmeistä, ettähekin tunsivat täsmälleen samoin. Toiminnanjohtaja Jaakko Nuotio mainitsi osuvasti, miten paljon ja hyvin kyseinen kappale itse asiassa kuvailee Nuorten Palvelu ry:n vapaaehtoistyötä. ”Anna minun tulla sun viereesi ja lohduttaa. Hullu sä et ole, vaik joskus sitä romahtaa kivipohjaan. Hiljaa nyt mennään mut henkiin sä jäät. Hullu sä et ole, mut juuri nyt on vaikeaa. Tärkeintä on ettet sinä koveta sun sydäntä koskaan! Jonkunhan on uskottava, että vielä rakkaus voittaa.”
Haluan vielä kiittää niin Jannaa ja kaikkia muita päivää järjestämässä mukana olleita kuin siihen osallistujiakin. Olitte mahtava porukka, ja teidän ansiostanne päivästä tuli todella ainutlaatuinen ja upea. Uskon, että tämä jää meidän kaikkien muistoihin pitkäksi aikaa.

Julia Pakarinen
Nuorten Palvelu ry:n zemppari

Musapajalaiset konsertissa Helsingin Juhlaviikolla


Kesällä 2016 Raha-automaattiyhdistys ja Helsingin juhlaviikot toteuttivat yhteisöllisen monitaidekokonaisuuden Viiden tähden tekoja.
Juhlaviikot ja RAY kutsuivat joukon tunnettuja taiteilijoita tekemään viiden tähden tekoja ympäri Suomen. Nuorten Palvelu ry:n vapaaehtoisille avautui mahdollisuus osallistua produktioon kun laulaja ja lauluntekijä Janna Hurmerinta piti elokuussa musapajan Kuopiossa. Pajaan osallistuivat Nuorten Palvelu ry:n vapaaehtoiset zempparit ja tuettavat nuoret.
Musapaja -projekti huipentui 4.9. Helsingin juhlaviikkojen Viiden tähden tekoja -brunssikonserttiin, jossa pajaan osallistuneet nuoret nousivat yhdessä Jannan kanssa lavalle laulamaan. Huikea päätös hienolle kesälle!

www.nuortenpalvelu.fi
 www.zemppari.fi
 www.janna.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti