torstai 2. heinäkuuta 2015

Lomalla on lupa hidastaaSuuri osa suomalaisista lomailee heinäkuussa. Niin minäkin. Ensimmäisellä lomaviikolla normiarjen oravanpyörä vähitellen hidastuu ja on aikaa pysähtyä miettimään, mitä hidastaminen ja oma hyvinvointi minulle oikeastaan merkitsee. Tänään pohdin teemaa niinkin arkisen tekemisen kuin ikkunanpesun ääreltä. Toivoen, että omat ajatuksetkin kirkastuvat puhtaiden ikkunoiden myötä.

Entisenä suorittajana ja hidastamista kantapään kauttakin oppineena olen opetellut hiljentämään pitkin vuotta, mutta lomalla on suuremman ajatushuollon ja akkujen latauksen aika. Sen turvin sitä sitten jaksaa, kun iso vuosipyörä loman jälkeen taas käynnistyy. Jonkin lomalla heränneen omaa hyvinvointia tukevan ajatuksen tai toimintatavan onnistun ehkä kuljettamaan mukana vielä loman jälkeenkin.

Hidastaminen merkitsee minulle tietoista vauhdin jarruttamista. Välillä se voi tarkoittaa myös vanhoista ja totutuista ajatusmalleista irti päästämistä ja elämistä ilman yleensä itse luotuja pakkoja. Ajatustyöläisenä koen, että ihan parasta lomassa on vapaus aikatauluista. On lupa vain olla tai #lupainnostua asioista, joita ei arkirumban keskellä edes huomaa tai joihin ei muuten vain löydy aikaa ja mahdollisuutta.


Tuijotella pilvien muotoja. 


Nähdä lehdellä kimaltavat pisarat. 


Kuulla lintujen laulu. 

Viettää aikaa Kuopion kauniissa puistoissa tai uimarannoilla. Kokea kesäaamujen #Kuopiontori ainutlaatuisine atmosfääreineen. Osallistua vaikka puistojumppaan tai tehdä oma treeni luonnonhelmassa.

Omaan hidastamiseeni ja hyvinvointini lähteisiin läpi vuoden kuuluvat myös oma Hetki ja avainunet. Hetken sisältö ja pituus vaihtelee. Toisinaan se on jotain toiminnallista, toisinaan myös yksinäisyyteen vetäytymistä. Tärkeintä Hetkessä kuitenkin on, että mielessä risteilevät ajatukset hiljenevät, jolloin aika pysähtyy. Se voi tapahtua yhtälailla tekemisen kuin olemisen kauttakin, niin ihmisten keskellä kuin yksinäisyydessä, kun vain antaa itselleen mahdollisuuden keskittyä vain siihen, mikä siinä Hetkessä tuntuu hyvältä. Lomalla tätä Hetkeä on mahdollisuus tietoisesti pidentää.

Avainunilla tarkoitan päivän lyhyttä lepohetkeä, unessa käväisyä niin, että, jos pitelisin kädessäni avainnippua sen tipahtamisen ääni minut herättäisi.  Joku voi kutsua sitä myös rentoutumishetkeksi tai meditaatioksi. Avainunilla en korvaa riittävää yöunta, vaan annan aivoille päivään ajatuspaussin. Lomalla minun avainunilleni paras paikka on laituri tai puisto, hattu vaan silmille ja kauneusunille.

Omia fyysisiä raamejani pohtiessani huomaan kevään aikana menneeni vahvasti omalle mukavuusalueelleni. Keskittyneeni enemmän kehonhuoltoon kuin sen vahvistamiseen. Sen myötä pehmeys on lisääntynyt. Voi olla, että kehoni on sitä eniten työn lomaan kaivannutkin.  Jo ensimmäisen lomaviikon loppupuolella kuitenkin tunnen, että on tullut aika haastaa vähän itseäni fyysisesti. Ottaa syntymäpäivälahjaksi saadut kahvakuulat käyttöön. Osallistua loman jälkeen vähän useammin ohjatulle ryhmäliikuntatunnille tai suunnistaa sadepäivänä salille. Ohjatusti voi kesän aikana liikkua myös ulkona. Kaikille ilmaisia ja avoimia puistojumppia tarjoavat ainakin Kuopion kaupunki ja Liikunta- ja hyvinvointikeskus Fressi. Omiin lomakokeiluihini kuuluu myös #avovesijuoksu. Mutta se on jo sitten toinen tarina.

Pohdiskelun tuloksena #siistikuopio kotini on saanut yhdet kirkkaammat ikkunat ja minä sen peilikuvana kirkkautta itselleni. Käännettyäni hetkeksi katseen sisimpääni tarkastellakseni sekä olevia voimavarojani että tulevia tavoitteitani oman hyvinvointini tueksi.
Lisää tietopohjaa ja reseptejä omaan ja perheeni hyvinvointiin tulen lomani aikana lukemaan hyvinvointipolulta www.hyvinvointipolku.fi ja ehkäpä piipahdan torilla käydessäni myös kauppakeskus Apajan #tervekuopio -kioskillakin. Suosittelen samaa myös sinulle. Lomalla on lupa hidastaa ja pysähtyä hetkeksi oman itsensä äärelle.

Lisätietoja

Ilmaiset puistojumpat:

Kuopion kaupunki/Hyvinvointipalvelut/Liikunnanohjaajat

p. 044 718 25 01, 044 718 25 09, 044 718 25 17 tai 044 718 49 32

www.facebook.com/events/1581606582106381

Terve Kuopio –kioski:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti