tiistai 7. heinäkuuta 2015

Kesävieraiden kanssa Pikku-Pietarin torikujalla - tunnelmia, kädentaitoja ja yllättäviä löytöjä

Kesä tuo mukanaan kesävieraat. Viinifestiariviikolla meillä vietettiin Lampelat-viikkoa. Senioriporras vieraili alkuviikosta ja serkkuperhe loppuviikosta. Ja niinpä päästiin taas miettimään, että mikäköhän olisi tänä vuonna Se kappale Kuopiota, johon tutustutaan. Jotain vanhaa, ehkä myös uutta. Festarit eivät saaneet oululaisten lomaohjelmassa tuulta purjeisiin, mutta molemmat perheet halusivat käydä perinteisesti Kuopion torilla ja kauppahallissa. Senioreiden kanssa tehtiin lisäksi kierros Saaristokaupungin asuntomessualueella sekä satamassa ja nuorison kanssa Matkuksen ostosparatiisissa. Tuliaisia ja kotiinviemisiä ostosteltiin kuitenkin molempien kanssa ensimmäistä kertaa Hatsalankadun helmessä, Pikku-Pietarin torikujalla.


Torikujan atmosfääri on vertaansa vailla. Yli 100 vuotta vanhat hirsirakennukset henkivät jo portilla vahvasti menneiden aikojen tunnelmaa, jota paikoin tuotteista peräisin oleva tervantuoksu vahvistaa. Aitat kuuluvat vuonna 1903 rakennettuun puutaloryhmään, jonka asuintalon rakennutti aikoinaan liikemies Wilhelm Tuhkanen kodiksi perheelleen.

Rakennukset ovat vuosien varrella imeneet itseensä mennyttä elämää. Enää niistä ei kuulu ääniä halonhakkuusta, mutta sen sijaan torikujalle saapuvaa tervehtii nuoren Kesä-Pietarin heleä laulu.


Torikujalta löytyy toistakymmentä pikku puotia, joissa kaikissa on tarjolla savolaista käsityötä parhaimmillaan. Kaikkea yhdistävä tekijä on laadukkuus. Sydämenä sykkii pullatuoksuinen tallikahvio. Tallissa, jossa ennen asusti Vossikka-Villen Poju-hevonen, nautitaan tänä päivänä aamukahvia ja keittolounasta.


Punojan puodissa on meneillään työnäytös. Anelma Savolaisen näppärissä sormissa on juuri valmistumassa kori sanomalehdistä. Puodissa on myytävänä monenlaisia luonnon- ja kierrätysmateriaaleistä työstettyjä käyttökoreja sekä punottuja teoksia.


Anne-mummo löytää Vaahteramäen Mumma & Papasta omaksi ilokseen ovikyltin sekä Aarre Aitasta saunatuliaisen seuraavaan kyläpaikkaan. Pikkuserkut Helmi ja Viivi innostuvat puolestaan Galleria Kivitaskun erikoisuuksista, mieliala- ja hierontasormuksista. Väriä vaihtava mielialasormus tarttuu lopulta molempien nuorten neitien sormeen niin tiukasti, että ostettava on.Aarre Aitan ylisten joulumaailma ihmetyttää, kun nythän pitäisi olla kesä. Sekä Anne-mummo että neitokaiset ovat kuitenkin heti valmiita etsimään tonttujen joukosta sitä yhtä, jolla on silmälasit. Hämärässä valaistuksessa tuota rillipäätä ei ole helppoa löytää.Aarre Aitan portaikossa Helmiä naurattavat alumiinista vanhaksi kaunoksi taivutellut arkiamuletit. Kun kysyn, mikä olisi sinun amulettisi, Helmi miettii hetken ja vastaa pilke silmäkulmassa, että tämä voimasana, kun sitä aina kielletään sanomasta.


Torikujalta löytyy myös savolainen Veispuukki. Se perinteisempi malli, jota ei ole tarkoitettu peukutettavaksi ja jaettavaksi muiden kanssa. Mutta ajatus naamakirjasta on kuitenkin yhtenevä: millainen ihminen, sellainen kirja.


Sokerina pohjalla, kujan Puistokadun päässä, Susiko Shopin ylisillä on tiettävästi Maailman Pienin Kirppis tai ainakin melkein. Sieltä Helmi tekee yllätyslöytöjä viemisiksi neljalkaisille kotijoukoillemme. Naksutin! Ja oppaana toiminut äitikin löytää Susikon kassi- ja pussukkavalikoimasta kätevän työkännykkäpussin oikein tuplalokeroilla. Täältä saa myös ihan syötävän hyvännäköisiä, mutta täysin kalorittomia karkkeja, joita voi laittaa koruksi korviin tai kaulaan.

Ostosten lisäksi torikujalla on mahdollisuus tutustua ilmaisiin taidenäytteilyihin. Esillä on kudottua, punottua, huovutettua, grafiikkaa, keramiikkaa ja maalauksia. Kujan puodeissa on myös työnäytöksiä heinäkuun ajan ja heinä- elokuun vaihteessa juhlitaan vielä Aapelia ja Pikku-Pietaria ennen kuin torikuja elokuun lopulla sulkee porttinsa. Tarkemmat aikataulut löytyvät torikujan verkkosivuilta.

Pikku-Pietarin torikuja on ainutlaatuinen miljöö niin meille paikallisille kuin vieraillekin.
Elämys, joka on ihan parasta oman kokemuksen kautta nautittuna.Lisätietoja:

www.pikkupietarintorikuja.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti