sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Suurella sydämellä viinijuhlilla


Tunnelmasta toiseen


Festival del Vino de Kuopio on päättynyt ja Matkustajasatama ja Ravintola Wanhan Sataman seutu siltä osin rauhoittunut.

Festivaalin kahdeksan päivän aikana tunnelmat vaihtelivat. Säätila luonnollisestikin vaikutti asiaan, mutta myös esiintyjillä ja viikonpäivillä oli merkitystä. Viikonloppuina oli tunnelma korkeimmillaan ja yleisöä eniten.

Ensimmäisen lauantain taivas heti
Haloo Helsingin keikan jälkeen
Yleisö nautti kesän kuumimmasta kelistä Tuure Kilpeläisen esiintyessä
Haloo Helsinki houkutteli paikalle paljon nuorta väkeä. Ensimmäinen lauantai olikin kävijämäärältään juhlien tiivistunnelmaisin ja ehkä riehakkainkin, eikä pieni sade haitannut, korkeintaan vei hieman näkyvyyttä lavalle, kun niin moni asetti sateenvarjon päänsä ylle. Sen sijaan torstaita (Arttu Wiskari ja ) hiljensi rankka sade.

Viimeinen perjantai oli monessa mielessä tunnelmallisin: silloin ilma oli koko kesän helteisin, musiikki hempeänpuoleista, yleisössä vaihdeltiin suukkoja ja halauksia ja moni lauloi mukana etenkin Kuopion oman tytön Jenni Vartiaisen kappaleita. Tunnelmaa lisäsi taivaalla koko komeudellaan mollottava täysikuu.

Ennen Jenniä päälavalla esiintyi mies ja kitara, Tuure Kilpeläinen.


Tuuren esiintymisen jälkeen 29 asteen helle alkoi hellittää, leppoisa suvituuli leyhytti leninkejä ja viilensi varpaita sandaaleissa. Jenni Vartiainen sai ihmiset pakkautumaan lähelle lavaa jo hyvissä ajoin. Paljon populaa oli myös festivaalialueen aitojen ulkopuolella kuuntelemassa häntä.Muuan viinijuhlakävijä kehui perjantain musiikkipuolta, örveltäjien vähyyttä ja hyyskien siistiä kuntoa. Hän kaipasi festivaaleille lisänä vain järvinäköalaa, joka Matkustajasatamasta nyt puuttui alueen aitauksen takia.


Herkkuja vatsalle ja sydämelle 


Tapahtuman monipuoliseen ja perusteellisesti suunniteltuun ruokatarjontaan on todella panostettu. Vaikka kyseessä on VIINIjuhlat, ruoka on mielestäni suuremmassa roolissa kuin itse viini. Vastaavaa konseptia lienee tuskin muualla. Tapahtumaan ei edes kannata tulla vatsa täynnä. Esiintyjien välissä on sen verran pitkä tauko, että viimeistään silloin on parasta langeta Ravintolateltan tai VIP-alueen houkutuksille tai vähintään hakea pikkupurtavaa Ruokakadun kojuista. Pelkkien esiintyjien takia ei festivaaleille pidä tullakaan, vaan kannattaa ottaa koko tarjonnasta ja paketista kaikki irti: nauttia hyvästä ruoasta, viineistä, musisoinneista ja seurasta.
Aiempiin vuosiin verrattuna keittiö oli täysin uusittu ja ruokapisteitä ja -lajeja aiempaa enemmän. 


Keittiömestari Juhani Pennanen ja viinijuhlien aikaan vuorotteluvapaalla ollut keittiöpäällikkö Jari Korhonen ehtivät juhlien loppuvaiheessa vielä juttusille, heille siitä suuri kiitos! Nämä miehet ovat ruokalistojen takana, jotka he olivat urakoineet viikossa, mutta lisäksi luonnollisestikin reseptejä hiottiin ja ruokia testattiin valtavasti.

Chimichurri-yrttimaustekastikkeella maustettua lohta,
espanjalaista perunamunakasta, tomaattisalaattia ja valkosipulipikkelsiä

Espanjalaishenkisen syötävän tuli olla grillattavaa ja helposti laitettavaa. Idea katuruoasta ja Ruokakadusta syntyi Satoa-ruokakulttuurifestivaaleilla. Miehet hakivat yhdessä projektipäällikkö Jorma Iivanaisen ja ravintolapäällikkö Viivi Sinkkosen kanssa oppia ja ideoita paellakoulusta Valenciasta. Aitoon valencialaiseen paellaan olisi kuulunut kani, mutta ymmärrettävistä syistä se on jätetty viinijuhlien ruokatarjonnasta pois.

Grillattua kanavarrasta, avocado-tomaattisalaattia,
marinoitua bataattia ja valkosipulimajoneesia

Viinifestivaaleilla Juhani uurasti läpi viikon, nyt jo yhdeksättä kertaa. Hän ilmaisi kiitollisuutensa henkilökunnasta, joka osaa työnsä ja johon voi luottaa. Hänenkin puheistaan voi lukea sen, että nämä miehet ja koko henkilökunta tekevät työnsä suurella sydämellä, innolla ja ammattitaidolla.

Tapaslautanen:
Manchego-juustoa, ilmakuivattua kinkkua, oliiveja ja melonia 

Vilkkaimmat illat keittiönkin kannalta olivat ensimmäinen lauantai sekä viimeinen perjantai. Viisitoista vuotta viinijuhlissa mukana olleen Jarin mukaan kuitenkin ensimmäinen perjantai on aina yhtä kaaosta ja kun siitä selvitään, loppu lasketellaan.


VIP-alueen vieraana kahden illan festivaalitunnelmasta nautti Anu seurueineen. Hän oli viinijuhlien ensikertalaisia ja kuullut etukäteen, että tulisi varautua jonottamaan kaikkea: ruokaa, juomia ja vessaan. Näine ennakko-odotuksineen hän yllättyi iloisesti, koska mihinkään ei tarvinnut jonottaa. Erityisen tyytyväinen hän oli ruokaan ja tarjoiluun.


Anu kiitteli myös esiintyjiä sekä alueen väljyyttä - VIP-alueella mahtui liikkumaan. Kaikkinensa tunnelma oli seurueesta leppoisa ja tapahtuma erittäin hyvin järjestetty. "Ja Kuopiohan on todella kaunis kaupunki", Joensuusta saapunut Anu totesi. "Ehdottomasti haluan tulla uudestaan", hän lisäsi.


Päätösillan poimintoja


Viimeisenä lauantaina freestyle-räppääjä Wappaat Tyylit sai Ruokakadulla jo huomattavasti enemmän seuraajia kuin aloituspäivänä. Hauskaa, lupsakkaa, iloisen rentoa meininkiä ja sanojen pyöritystä tällä miehellä ja positiivinen pilke silmäkulmassa!


Päätösiltana päälavalla esiintyjiä oli kolme: Egotrippi aloitti ja Janna jatkoi. Tämän vuoden viinijuhlat päätti Jukka-Poika & Sound Explosition Band
Hyvillä mielin kohti tulevaa


Sunnuntaina 5.7. festivaalialueella musiikki oli jo vaiennut. Rakennelmia purettiin urakalla, työkalut kilisivät, kuorma-autot täyttyivät tavaroista, aitaa ympäröivää pressua poistettiin, roskia ei näkynyt enää missään.  Pian puisto oli entisensä.

Ravintolapäällikkö Viivi Sinkkonen kertoi, että pitkin festivaaleja on suunniteltu jo seuraavan kesän viinijuhlia ja esiintyjiä sekä poimittu ideoita tulevaa varten. Vuoden päästä vietetäänkin juhlavuotta, kun viinijuhlat järjestetään jo 20. kerran. Teemamaa tai -alue julkistetaan ennen vuodenvaihdetta.

Viivi arveli, että 30 000 kävijän raja ylittyisi, etenkin kun lauantainen kokosi alueelle vielä mukavan määrän kansaa. Voisi olettaa, että moisen urakan jälkeen ehtii levätä hetken, mutta ei, Viivin työt jatkuvat juhlien jälkeenkin ja huilin aika koittanee vasta myöhemmin.


Nämä pippalot ovat ikähaitarin suhteen koko kylän juhla, ne houkuttelevat kaikenikäisiä laidasta laitaan. Kuopio Wine Festival on ennen kaikkea sosiaalinen tapahtuma, sinne tullaan ystävien kanssa ja tuttuja tapaamaan. Jos tulen ensi suvena uudestaan, haalin mukaan mahdollisimman paljon ystäviä ja varaan Vip-tuvan, jossa esiintyjien välinen pitkä aika menee esimerkiksi sateella mukavasti.

Sain olla mukana parina päivänä seuraamassa festivaalialueen rakentamista, viitenä iltana festivaaleilla ja yhtenä päivänä kuvaamassa vielä purkua. Olin alueella pienellä ihanalla ystäväporukalla ja kahtena iltana yksinkin, mikä tuntui ensi alkuun festivaaleja ja massatapahtumia karttavasta epämukavuusalueella olemiselta, mutta siihenkin tottui. Kisaväsymys ei juurikaan tunnu, mutta toisen mukana olleen hyvinvointilähettilään lailla nyt kutsuu kaiken tohinan vastapainoksi maaseutu ja metsän hiljaisuus.

Kiitokset kaikille juhlan mahdollistaneille, toteuttaneille ja järjestäneille! ¡Muchas gracias!
¡Hasta luego! Ensi vuoteen!


kuopiowinefestival.fi
https://fi-fi.facebook.com/kuopiowinefestival

1 kommentti: