Alahovin viinitila sijaitsee Vaajasalon saaressa (saari Kallavedessä, Kuopion itärannalla) suomalaisen tilaviinin synnyin sijoilla. Tila on avattu vuonna 1995 ja on ensimmäinen Suomessa aloittanut viinitila. Tilalla voi tutustua viininvalmistukseen, herkutella ravintolan antimilla, maistella tilan tuotteita ja ostaa viinipullon vaikka matkamuistoksi. Tilan viinitupa ravintolapalveluineen toimii myös juhla-, koulutus- ja kokouspaikkana. Tila on avoinna ryhmille ympäri vuoden ja tilauksesta lämpiää myös rantasauna sekä tarjolla myös muita aktiviteettejä. Kotieläinpihalla mm. possuja, hevosia ja lampaita. Vaajasalon saareen pääsee risteilyveneellä mutta myös autolla Kuopion itäpuolelta (Vt17), Vehmersalmen tieltä lossilla Kortesalmessa. Talvisin saaresta on keskustaan johtava jäätie.
Me martat hyppäsimme pikkubussiin Lehtoniemessä, sillä risteilyveneet ovat vielä talviunessa. Risteilemme toisella kertaa. Matka sujui iloisissa merkeissä ja bussikuski ajoi meidät turvallisesti perille. Totesi määränpäässä että menipäs matka mukavasti, martoissa on hyvä henki :) ja lossikyyti itsessään oli myös elämys...
Tilalla meitä oli vastassa nuori isäntä ja saimme ystävällisen vastaanoton. Meidät ohjattiin katettuun pöytään ja viinit oli kaadettu valmiiksi. Upelta näytti! Tilan vanha isäntä kertoi meille viinin maistelusta ja opasti ihan kädestä pitäen kuinka saamme tuoksut ja aromit esille. Viinejä oli viisi, kaksi punaista, kaksi valkoista ja yksi väkeväviini. Selkeästi tunnisti että olimme maistelemassa suomalaisista marjoista valmistettuja viinejä, herukat ja mansikka maistui ja tuoksui...
Nautimme samalla illallisen pitkän kaavan mukaan. Alkukeittona tarjottu kermainen sienikeitto vei kielen mennessään, se oli ehdoton suosikkini. Kiitos talon kokille! Ruoka maistui kotitekoiselta ja tuli tunne että olimme jonkun kotona, kotoisa ja leppoisa tunnelma. Tunnelmaa vielä lisäsi tietovisa jossa yritimme arvata mitä savolaissanonnat tai sanat tarkoittivat. Tällaiselle paljasjalkaiselle kainuulaistytölle ei pisteitä juuri tippunut...tiedätkös sinä miltä näyttää ruutanan näköinen mies?
Illallisen päätteeksi pääsimme yksityiskierrokselle tutustumaan itse viinin valmistukseen. Oli mielenkiintoista nähdä ja kuulla itse valmistusprosessista. Tuli tunne että tilalla tehdään töitä vakaalla kokemuksella ja ammattitaidolla. Hienoa suomalaista yrittäjyyttä! Matkaevääksi ostimme myymälästä kotiin viemisiä, viinejä, olutta ja siideriä...
Mukava ilta!
Riikka
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti