perjantai 30. syyskuuta 2016

Touhua kerrakseen!

Lupa innostua, omista harrastuksista ja jakaa niitä toisten ihmisten kanssa!
Kävelemään, nyt ulos kävelemään...
Mitä sinä arvostat eniten elämässäsi? Minun arvojani ovat terveys, työ ja siitä saatava toimeentulo, perhe, koti -  on muitakin ja ne kulkevat käsikädessä. Terveyttäni hoidan päivittäin liikunnan, ravinnon, levon, puhtauden ja harrastusten avulla.  Liikunta on ollut elämässäni aina punaisena lankana. Olen liikkunut, joko kävellen, hölkäten, juosten tai pyöräillen läpi elämän. Kävelyä on tullut harrastettua sauvojen kanssa sekä ilman. Hölkkään mielelläni vieläkin, vaikka ikää on tullut jo 61 vuotta, lyhyitä matkoja. Juoksemisen lopetin polviongelmien vuoksi muutama vuosi takaperin. Kävely on liikuntamuotona helppo, mukava, halpa, ennaltaehkäisevä ja kuntouttava. Hyvän olon saa jo tunnin mittaisella reippaalla kävelylenkillä. Erillisiä vaatteitakaan ei tarvitse ostaa, voi kävellä lähes vaatteessa kuin vaatteessa. Iltapukua ja korkkareita en kuitenkaan suosittele.
Metsäpolkuja on mukava tallata. Luonnossa liikkuminen antaa ikimuistoisia kokemuksia.
Harrastan myös muita liikuntamuotoja. Niitä ovat mm. avantouinti, aivojumppa, jooga ja porraskävely. Olen huolella valinnut itselleni nämä mielekkäät, hyvää tekevät liikuntamuodot. Jumppaatko sinä aivojasi? Meillä puhutaan paljon sydänterveydestä, ja kehotetaan liikkumaan sydän- ja verisuonisairauksia ennaltaehkäisevästi. Kuitenkin yhtä tärkeää on pitää huolta omista aivoistaan liikunnan ja ravinnon avulla. Aivoravitsemukseen voit tutustua aivoliiton sivustolla.
http://www.aivoliitto.fi/aivoterveys/ravinto

Omaa satoa kurkut ja tomaatit.
Aivojumpan opin eräällä kehon hyvinvointiin opastavalla kurssilla. Se on helppoa, haastavaa, mukavaa ja mielenkiintoista. Ennen aivojumppaa juon vettä. Sen jälkeen teen aivonapit, energiakahdeksikot käsillä + jaloilla ja erilaisia ristiliikkeitä. Liikkeet tulee tehdä rauhallisesti ja keskittyneesti. Ristiliikkeitä teen sekä hitaasti että nopeassa tahdissa. Olen huomannut itse, että aivojumppa vaikuttaa keskittymiskykyyn ja muistintoimintoihin. Löydät aivojumppaa netistä seuraavasta osoitteesta.
Avantouintiin hurahdin vuonna 2006. Sairastin pitkäaikaisen nivelsairauden, Reiterin taudin, josta toivuin vuotta aiemmin. Sain kuulla, että kylmä vesi on parasta hoitoa nivelongelmista kärsiville. Etenkin kipuun sekä särkyyn se on mainio kehon ulkopuolinen hoitomuoto. Sillä on monia muitakin hyviä vaikutuksia elimistölle. Avantouinti piristää, palauttaa rasituksesta ja rentouttaa sekä ennaltaehkäisee flunssaa. Avantouinti on hyvin koukuttavaa, siihen kasvaa kiinni. Siis. Olen ollut koukussa 10 vuotta. Jos talviuinti kiinnostaa ota yhteyttä allaolevaan nettiosoitteeseen.
http://www.kuopiontalviuimarit.fi/


Petosen talviuimareiden avantouintipaikka on Kirveslahti


Ohjasin hathajoogaa Kiuruveden kansalaisopistossa useita vuosia. Siitäpä se sitten jäi tavaksi asti. Hathajoogan peruselementtejä ovat hengittäminen, asanat ja rentoutuminen. Joogalla on hyvin tasapainottava vaikutus kehoon ja elimistöön. Joogatunnin jälkeen olotila on kuin uudestisyntynyt. Levollinen ja raukea muttei väsynyt. Kotona tehty joogatunti on ilmainen. Joustavat vaatteet päälle, hieman valojen himmennystä ja ylimääräisiä ääniä pois ja - siitä se lähtee. Aluksi rentoutetaan kehoa, jonka jälkeen keho on valmis vastaanottamaan asanat oman hengityksen tahdissa. Ja taas lopuksi miellyttävä rentoutusharjoitus. Jooga pitää kehon notkeana ja se rauhoittaa mieltä. Kansalaisopistolla on runsas tarjonta erilaisia jooga kursseja.
http://kansalaisopisto.kuopio.fi/fi/opiskelu/ 

Porraskävelyn aloitin toissakesänä kun en oikean käteni vammautumisen vuoksi kyennyt enää uimaan. Se on tehokasta vaikka vain kävelee portaita ylös alas. Se on erittäin hyvä intervalliharjoitus. Kun portaita pinkoo useita kertoja ylös ja alas, niinpä siinä sitten pulssi nousee, sitä hengästyy ja hiki valuu virtanaan. Porraskävelyn jälkeen teen kunnolliset venyttelyt ja otan suihkun. Sen jälkeen on mahtava olotila. Endorfiinit jylläävät elimistössä kivasti. Liikunta on hyvä harrastus. Siihen ihastuu ja rakastuu ja siitä tulee tapa elää. Olipa liikuntamuoto mikä tahansa niin hyvinvointi kohoaa ja positiivisia hyvinvointivaikutuksia saadan aikaan silloin, kun liikunta on omaehtoista, mielekästä ja oman kunnon mukaista.


Portaita ylös ja alas


 http://kuopiossa.fi/web/neulamaen-kaupunginosayhdistys/virkistys
https://www.kuopio.fi/web/liikunta-ja-ulkoilu/puijon-luontopolut

Kärpässienen lakki-oikea väripisara.

Luonnossa liikkujan syksyisiä elämyksiä.
Sumua ilmassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti