maanantai 5. syyskuuta 2016

Irti arjen kiireistä Suovu-Palosen retkeilyreitillä

Olen asunut Kuopiossa nyt jo melkolailla tasan 5 vuotta - sitä ennen asuin Sonkajärven ja Vieremän rajalla, täysin luonnon keskellä koko lapsuuteni ja varhaisnuoruuteni. Välimatkoista kertoo se, että lähimpään kauppaan oli n. 15km ja juna-asemalle taas 25km. Lapsuus meni pitkälti pihaleikeissä ja ala-asteella tehtävä kasvikansio oli mielestäni paras juttu ikinä - keräsin siihen vaadittujen kasvien lisäksi myös ylimääräisiä horsmia intoa puhkuen.

Kuopioon muuttaessa en oikeastaan osannut edes kaivata luonnon läheisyyttä; olihan se hienoa päästä asumaan omilleen 18-vuotiaana ja päästä kaikkien kauppojen sekä palveluiden äärelle. Eikä Kuopiossakaan luonto kovin kaukana ole - yllättävän lähellä jopa! Vasta viimeisen parin vuoden aikana olen tutustunut kunnolla Kuopion tarjoamiin luontoelämyksiin; mm. Neulamäen Vuorilampi-reitti on jo vakkarikamaa, Von Wrightin luontopolku on tullut tallattua pariin otteeseen ja Niittylahden reitin patikoimme tänä kesänä. Uskomattomia maisemia toisensa perään! Ei turhaan sanota, että Kuopiossa luonto todellakin on lähellä. Sellainen oikea luonto, minne ei kuulu liikenteen melua ja jossa luonto on säilytetty sellaisenaan, kuin se on.

Lammasjärven laavulta etäisyyksiä
Suovu-Palonen on ollut to-do listalla jo pidemmän aikaa, ja nyt viimein löysimme sopivan ajankohdan lähteä patikoimaan tämä reitti. Mukaan sain mieheni lisäksi pari kaveriamme, sekä yhden ihanan karvapalleron matkaseuraksi. Lauantaina herätyskello pirahti siis soimaan klo 6.45 ja ennen kahdeksaa olimme kurvanneet jo ensimmäistä kaveria noutamaan. Sää oli patikointiin lähes täydellinen, sillä saimme nauttia kuumasta auringonpaisteesta sekä tuulettomasta kelistä koko päivän!

Suovu-Palosen historiasta en tähän ala sen enempää jaarittelemaan, vaan siitä voi lukea lisää Kuopion kaupungin nettisivuilta (linkit tekstin lopussa). Annan ennemmin kuvien puhua puolestaan tästä kuvankauniista alueesta, joka löytyy tosiaan 20 minuutin ajomatkan päässä Kuopion keskustasta.

Ryönänkoski
Aloitimme reitin Suovun laavulta josta löytyy rannan ääreltä pieni parkkipaikka sekä laavu. Tästä lähtiessä reitin pituudeksi tuli vajaa 13km, mikäli sen 16km täysmittaisen haluaa taivaltaa niin aloitus on Susilehdosta (näkyy kartassa "Olet tässä"-pisteenä). Lähdimme kiertämään reittiä vastapäivään, eli ensimmäisenä laavuna vastaan tuli Ryönänkosken laavu, joka olikin todella kauniilla paikalla - harmiksemme auringonpaiste ei tälle laavulle kunnolla yltänyt puiden takia. 

Mukaan olimme varanneet runsaat lounastarpeet (kasvisnyyttejä, makkaraa, lihaa..) ja kyllä se on vaan totta, että nuotiolla/ulkona tehty ruoka maistuu vaan paremmalle.. Ryönänkoskelta lähtee myös monta eri luontopolkureittiä, jotka myötäilevät Vanhan sahasaaren suojeltua aluetta. 

Mikäli tahtoo patikoida vielä pidemmän reitin, niin ennen Ryönänkoskea olevassa risteyksessä voi lähteä heittämään ylimääräisen lenkin Nihtilahden laavulle.

Ryönänkosken laavu
Kasvisnyytit ovat mainioita retkievääksi!

Toinen stoppimme oli siis Lammasjärven laavulla, jossa nautimme termarikahvit kauniin järven rannalla. Laavulla törmäsimme pariin muuhunkin retkeilijään ja lähtiessämme paikalle saapui myös tomera partiolaisryhmä, jotka olivat tulossa yöpymään kyseiselle laavulle.

Lammasjärvi

Lammasjärven laavu

Tiedonjanoisille löytyy infotauluja pitkin reittiä
Kokonaisuudessaan reissuun meni n. 5 tuntia, josta 3 tuntia patikointia sykemittarin mukaan. Reitti on siis juuri sopivan pituinen päiväreissulle - Ryönänkosken laavulle pääsee myös autolla ja Suovu-Ryönänkoski väli on helppokulkuista, lähinnä metsätietä. Toinen puoli reitistä taas oli ajoittain haastavaa kulkea, lähinnä kosteiden pitkospuiden vuoksi.

Lauantai-päivän reissu olikin täydellinen keino irrottautua työviikosta ja nauttia lounas luonnon helmassa - Kuopiossa toden totta luonto on todella lähellä ja sen mahdollisuuksia kannattaa hyödyntää!

Mikäli tälle reitille haluaa vielä tänä syksynä, niin se kannattaa tehdä ennen hirvenmetsästysaikaa (alkaa 24.9), sillä tällöin alueella liikkuminen ei ole suositeltavaa.

Lisätietoa:
Suovun historia
Retkeilyreitin kartta
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti