sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Viaton, vilpitön suurmusikaali


 Rakastaa, ei rakasta, rakastaa. Annie mestariampuja on tarina rakkaudesta.

Mestariampujan managerit: sisarukset Minnie, Jessie ja Jake.

(Kuvat:Kuopion kaupunginteatteri, Sami Tirkkonen)
.Vielä seuraavana aamuna kuulen korvissani. "Ei saa-aa, ei saa-aa, pyssyllä ei miestä saa." Annie, mestariampuja. Natalil Lintalan ääni on lumoava.
Kuopion kaupunginteatterin Annie mestariampuja on suurmusikaali ja suuri show. Vauhti vyöryy verkkokalvolle heti esiripun avauduttua. Pidä hatustas kiinni! Kuopion sirkuksen akrobatiaa ilmassa, ihmispyramideja maan tasalla. Aava preeria. Juna kiitää, eikä välietappeja ole.
Kaksi ja puoli tuntia kestävä Irving Berlinin klassikkoteos on ammattitaidolla ja kunnianhimolla rakennettua viihdettä. Musiikkia, sirkusta, jännitystä, lumoavan kauniita vaatteita. Rakkautta. Tämän kattauksen Kuopion kaupunginteatteri voi ylpeänä esittää.

Annie mestariampujan tarinassa ollaan kuin sadussa, vaikkakin kiinni tositarinassa. Annie on köyhä, lukutaidoton, hentorakenteinen tyttö. Yhdeksänvuotiaana hän joutuu lähtemään palvelijaksi "susien luokse". Hän karkaa takaisin kotiin. Metsästämällä hän hankkii syötävää äidilleen ja sisaruksilleen.
Rakkaustarina alkaa siitä kun Annie vedonlyönnin tuloksena osallistuu ampumakilpailuun ja tapaa kilpailijansa Frank Butlerin. Syntyy ampumaduo Butler ja Oakley.
Villin lännen show vie Annien ja Frankin kiertue-elämään ympäri maailmaa. Näyttämölle tulevat Buffalo Bill, Istuva Härkä, karjapaimenet ja intiaaniriitit.
Suuresta on kiintoisaa poimia pientä. Mestariampujassa noston paikka ovat Annien sisarukset, liikuttavat resupetterit Minnie (Sari Harju), Jessie (Lilja Ståhlberg) sekä Jake (Silmu Ståhlberg). Ja millä rakkaudella isosisko pitää pienimmistä huolen.

"Onkohan tässä onnellinen loppu", huokaa rouvaseurue väliaikajonossa.
On se. Eikä näin viattoman musikaalin nähtyään jaksa jäädä pohtimaan edes sitä, pitääkö naisen olla miestä huonompi jos haluaa aviomiehen.
Annie antoi Frankin olla ampumakisan voittaja. Sellaista on rakkaus.
Liitto kesti yli 50 vuotta. Kun Annie Oakley kuoli (3.11.1926),  Frank lopetti syömisen. Rakkaan vaimonsa luo hän pääsi 18 päivän kuluttua.

WILHELMIINA HONKANEN
Kirjoittaja on päätoimittaja (el.) sekä Kuopion kaupungin hyvinvointilähettiläs.

Annie mestariampuja Kuopion kaupunginteatterissa.
Ohjaus: Olli-Matti Oinonen
Päärooleissa:
Annie Oakley: Natalil Lintala
Frank Butler: Mikko Rantaniva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti