tiistai 9. helmikuuta 2016

Kun kolme Naista sanoi Menox

Jos vuosi sitten olisi kysytty Minna Karhuselta, Marita Sirkalta ja Inkeri Räsäseltä mitä sinulle kuuluu, olisi vastaus ollut aivan toisenlainen kuin tänä päivänä.  Väsymys, liikkumattomuus, sairastelut, kamppailu kilojen  ja oikean ruokavalion kanssa olivat osa päivittäistä elämää vielä vuosi sitten.

Elämäntaparemontteja heillä on jokaisella  takana, mutta haluttua hyvää oloa ei ollut löytynyt. Remontit  ovat olleet vuosia  pintasiloittelua, joten nyt olisi aika tehdä pohjia myöten täydellinen remontti. Halu remonttiin eli elämäntapojen muutokseen oli syntynyt, johon tarvittiin vielä askel eteenpäin - mutta mistä apua alkuun?
 Reilu vuosi sitten Marita marssi Kuopion torin alle Kauppakeskus Apajan  Terve Kuopio- kioskiin hakemaan apua muutokseen. Marita sai ohjeeksi ottaa yhteyttä Kuopion kaupungin liikuntaohjaaja Jaana Niskaseen. Samaisen ohjeen Menox- esitteen kera saivat myös Minna ja Inkeri Lippumäen vesijuoksun ohjaajalta - kohti Menoxia.


Avaa asetukset napsauttamalla
Minnalla liikunnan lisääminen on antanut kiloille kyytiä
 ja hymyn huulille
                                     
Mutta mikä tämä Menox onkaan Kuopion kaupungin liikuntaohjaaja Jaana Niskanen?
"Menox- liikuntaneuvonta on maksuton vuoden kestävä ohjaus, joka on tarkoitettu terveyden kannalta liian vähän liikkuville 30-64- vuotiaille sekä 18-64 -vuotiaille työttömille. Liikunta on matalankynnyksen toimintaa, johon ei vaadita aikaisempaa liikuntakokemusta. Menox on liikuttanut kahden vuoden aikana jo yli 300 henkilöä. Menoxin avulla  myös Minna, Inkeri ja Marita ovat onnistuneet  lisäämään hyvinvointiaan."

Avaa asetukset napsauttamalla
Aina liikuntaa rakastanut Inkeri on Menoxin avulla saanut
 monipuolisuutta harjoitteluun ja säännöllisyyttä ateriarytmiin
                                     
Ja mitä, Jaana,  vuoden aikana on tehty?
" Aloituksessa vuosi sitten kartoitettiin lähtötilanne keskustelemalla  henkilökohtaisesti elämäntilanteesta, liikuntatottumuksista ja tehtiin kehonkoostumusmittaus. Alkukartoituksen jälkeen Menoxilaisille tehtiin tavoitteiden kera yksilöllinen suunnitelma vuodeksi , mutta tähtäimessä hyvinvointia edistävä liikunta ja ruokavalio tulisi elämäntavaksi. Liikuntaohjaus on sisältänyt yksilöohjauksen lisäksi ryhmäliikuntaa sekä luentoja hyvinvoinnista.
Myös tärkeä osa ohjauksessa on ollut ravinnon merkitys, johon apuna on ollut Menox hankerahalla kustannettu ravitsemusterapeutti. Ravitsemusterapeutin avulla on katsottu ruokavalio, ruokarytmit ja annoskoot kohdilleen tukemaan kokonaisvaltaista hyvinvointia."


Vain yksi vuosi, mutta monta muutosta Minnalla, Inkerillä ja Maritalla tehtynä. Kahvakuulat ja lenkkitossut ovat heiluneet, kuten myös liika sokeri ja unohtuneet ateriat ovat jääneet päivistä pois. Väsymyksen, uniongelmien ja ylimääräisten kilojen tilalle on tullut hymy ja hyvä olo.  Kiloja heiltä yhteensä on lähtenyt melkein 50 kg ja vyötäröiltä useita kymmeniä senttejä. Lisätty liikunta on nostanut naisten vireystasoa kaikilla elämän osa-alueilla. Tänä päivänä kukaan näistä kolmesta ei voi olla hymyilemättä vaan he oikein säteilevät hyvää oloa ympärilleen.

Marita tiputti ensin 15 kg omin voimin ja
Menoxin liikunta- ja ravintoneuvonnan avulla tippui taas 15 kg.
1 vuosi 4 kk ja vyötäröltä pois 32 cm.

Mutta mikä matkalla muutokseen on ollut parasta? Tärkeintä Minnalle, Inkerille ja Maritalle on ollut matkalla muutoksessa tuki läheisiltä ja liikuntaohjaaja Jaanan positiivinen kannustus eteenpäin, myös pienten repsahdustenkin äärellä.  Parasta on ollut tuntea että tukea ja neuvoja on tarvittaessa lähellä. Nämä muuttujat suosittelevatkin Menox- liikuntaohjausta jokaiselle, joka tuntee ettei voi hyvin ja ei jaksa itsekseen yrittää muutosta.

Muutoksen jälkeen voi olla vaikeaa jatkaa uuden elämäntavan oppeja, mutta nämä naiset tahtovat pitää kiinni liikunnasta, monipuolisesta ruokavaliosta ja säännöllisestä rytmistä ruokailussa. Mutta myös armeliaisuus on itselle sallittua: repsahduksia saattaa tulla, mutta arjen liikunta ja ruokarytmi auttavat eteenpäin.  Maritan sanoin elämä on kuin neulomista: välillä puretaan tehtyjä silmukoita ja välillä luodaan uusia - silmukka kerrallaan eteenpäin.Kuopion kaupungin liikunta- ja vapaa-ajan palveluista tietoa:
https://www.kuopio.fi/fi_FI/tyoikaiset
Kuvat Soile Nevalainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti