perjantai 12. helmikuuta 2016

Koko maailman Finland Ice Marathon Kuopiossa


Terät ruosteessa ja todella tylsät. 
Muistan kun isän kanssa nämä ostettiin yläasteella ja samalla mittailtiin kasvulle varaa ettei tarvitse heti seuraavana vuonna uusia ostaa. Ei ole tarvinnut ostaa uusia, ei. Kasvunvaraa luistimissa on ihan riittävästi vieläkin, kahden numeron verran, vaikka ostohetkestä onkin vierähtänyt jo 25 vuotta. Ei taida jalat vaan pituutta enää kasvaa.
Mutta mummon neulomat villasukat ja liikkeessä terien teroitus pelastaa luisteluhimon hetkellä ja  tekee luistelusta Kallaveden jäällä unelmaa  -  vaikka luisteleekin melkein kuin isosiskon luistimilla. Vuosia on vierähtänyt kun viimeksi olen Kallavedellä käynyt nauttimassa jään kauneudesta luistimilla -  liian kauan. 
Tuulesta ja kirpeästä pakkasesta huolimatta hymy poskilla huomaan viilettäväni pitkin valkeaa Kallavettä. Hymyssä suin muistot heräävät lapsuuden ajoilta. Ala-ja yläasteella osallistuimme joka vuosi Koululaisluisteluun. Muistellessa Koululaisluistelut Kallavedellä on rikkaus meille Kuopiossa kasvaneille. Ei kaikilla ole mahdollisuutta lähteä luistelemaan vain lumipallonheiton päästä kotiovelta suoraan luonnonjäälle.
Innostuinkin tänä talvena luistelusta niinkin paljon että halusin tietää enemmän myös mikä tämä Finland Ice Marathon 24.-27.02.2016 onkaan meillä Kuopiossa. Joten, otin yhteyttä Heikkisen Markoon.


Kuva: Ville Miettinen


Kuka olet? 
Marko Heikkinen. Pohjois-Savon Liikunnan tapahtuma- ja markkinointipäällikkö. 
Mikä on Finland Ice Marathon?
Finland Ice Marathon on Suomen perinteisin ja tunnetuin luonnonjäällä järjestettävä luistelutapahtuma. Tapahtuma järjestetään nyt 33. kertaa ja se koostuu Koululaisluisteluista, Kuutamoluistelusta sekä itse Kilpailusta. Koululaisluisteluihin saapuu suurin osa Kuopion peruskoulujen oppilaista. Kuutamoluistelu luistellaan perjantai-iltana jätkänkynttilöiden valaistessa 2 kilometrin rataa. Kuutamoluistelu huipentuu ilotulitukseen klo 20. Luistelukilpailu käydään lauantaina. Luistelun ja potkukelkkailun lisäksi lajivalikoimamme kasvoi tänä vuonna myös pyöräilyllä. 
Miksi Finland Ice Marathon järjestetään Kuopiossa?
Finland Ice Marathonin juuret sijoittuu 80-luvulle, kun hollantilaiset etsivät perinteiselle luistelutapahtumalle uutta paikkaa, kun Hollannissa kanaalit eivät enää jäätyneet säännöllisesti. Monien vaiheiden jälkeen Kuopiosta löytyi sopiva paikka ja vuonna 1984 järjestettiin ensimmäinen Kuopion Luistelumaraton. Nykyinen nimi Finland Ice Marathon otettiin käyttöön vuonna 1986. Suosittelen lukemaan FIM:n historiaa kattavasti käsittelevän tekstin Finland Ice Marathonin sivuilta (http://www.finlandicemarathon.com/info/historia/)

Miten Finland Ice Marathon liikuttaa Sinua?
Finland Ice Marathon liikuttaa minua pitkälti työn ja tapahtuman järjestelyiden puolesta. Ensimmäiset järjestelytoimikunnan kokoukset pidetään syyskuun lopussa ja sitä ennenkin töitä tapahtuman puolesta riittää. Tapahtuman infra rakennetaan lähes kokonaan jäälle, eikä mitään rakenteita ole valmiina tapahtuma-alueella, joten sen organisointi ja konkreettinen rakentaminen pitää liikkeellä. Toivon joka vuosi, että jäämaratonrata valmistuu mahdollisimman aikaisin ja on käytössä mahdollisimman pitkälle kevääseen, jotta ehdin itsekin käydä luistelemassa muutamia kertoja Kallaveden upealla radalla. Liikunnasta saa mukavasti virtaa työntekoon. 
Kuka voi osallistua tapahtumaan?
Tapahtumaan voi osallistua kuka tahansa. Keskiviikon ja torstain Koululaisluistelut on tarkoitettu koululaisille mutta esimerkiksi perjantain Kuutamoluisteluun on kaikilla vapaa pääsy. Myös itse kilpailu- tai kuntoilusarjoihin on kellä tahansa mahdollista osallistua. Ilmoittautuminen on auki tapahtuman nettisivuilla ja vielä paikan päälläkin on mahdollista ilmoittautua kilpailuun. Matkavaihtoehtoja meillä on kaiken kuntoisille 12,5 kilometristä 200 kilometriin saakka. Lapsille järjestetään lauantaina 27.2. oma Minimarathon. Mikäli luistelu ei kiinnosta, niin paikalle kannattaa saapua katsomaan ja fiilistelemään tapahtuman tunnelmaa. 


Kuva: Ville Miettinen

Ja ketä tapahtuma liikuttaa? Vain kuopiolaisia, urheilijoita vai muitakin?
Tapahtuma liikuttaa kaikenikäisiä ja -kuntoisia ihmisiä. Eri puolilta Suomea saapuvien kuntoilijoiden lisäksi mukana on huippu-urheilijoita Kuopiosta ja Suomesta ja jopa ympäri maailmaa. Hollanti on valtava luistelumaa, joten sieltä tapahtumaan osallistuu paljon väkeä. Tapahtuma järjestetään viikolla 8, joka on eteläsuomalaisten hiihtolomaviikko ja toivomme että lomalaiset suuntaisivat Kuopioon ja Tahkolle ja tulisivat Finland Ice Marathonille luistelemaan tai kannustusjoukkoihin.
Kuva: Ville Miettinen

Mikä on odotettu osallistujamäärä? 
Tapahtuman kokonaiskävijämäärän odotetaan kasvavan yli 12 000. Pelkästään Koululaisluisteluihin osallistuu kahden päivän aikana yli 7 000 lasta. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettävään pyöräilyyn odotamme noin 50 osallistujaa ja lauantain luistelukisaan 600 osallistujaa. Kuutamoluistelun aikana perjantai-iltana satamassa vierailee arviolta 3 000 - 4 000 kävijää. 
Mikä tapahtumassa on parasta ja miksi tulla mukaan?
Finland Ice Marathonissa parasta on sen tunnelma. Tapahtuma on monelle kohtaamispaikka, missä nähdään vanhoja tuttuja mahdollisesti sen ainoan kerran vuodessa. Kuutamoluistelun tunnelma jätkänkynttilöineen, musiikkeineen ja ilotulituksineen on käsinkosketeltava. Tapahtuman huipentuminen 200 kilometrin kilpailijoiden tullessa maaliin uskomattoman suorituksen jälkeen tuo tapahtumaan hienoa urheilujuhlan tuntua. Tapahtumaan voi osallistua monella eri tapaa, katsojana tai kilpailijana, joten kannattaa ehdottomasti tulla mukaan nauttimaan hienosta talvitapahtumasta Kallaveden ja Kuopion sataman upeisiin maisemiin!


Kuva: Ville Miettinen

Finland Ice Marathonista lisää: http://www.finlandicemarathon.com
Pohjois-Savon Liikunnasta: http://www.pohjois-savonliikunta.fi

Omia luistimia ei välttämättä tarvita Kallavedelle mukaan vaan vuokraus onnistuu lämpimän kaakaon äärellä: http://www.kuopiotahko.fi/kuopio/aktiviteetit/luistelu/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti