maanantai 3. huhtikuuta 2017

Viikingit ottavat kantaa estottomasti

Näytelmä ei ole helpoimmasta päästä katsoa. Se vaatii katsojalta herkeämätöntä otetta. Mutta kyllä se näpeissään pitää. Näytelmä kertoo minun mielestä toiveista, peloista, pakkomielteistä, tukahdetuista tunteista ja vallankäytöstä... Se kertoo myös nykypäivän Suomesta ja siitä huolesta mihin suuntaan Suomi ja maailma on menossa. Se kertoo tärkeiden asioiden vuoksi taistelemisesta ja unelmien saavuttamisesta.Viikingit kertovat mustan farssin keinoin huomioista nykypäivän Suomesta. 
Kuva Jarmo Jääskeläinen


Viikingit on Kuopion kaupunginteatterin ja Kuopion Kansallisteatterin yhteistuotanto. Pienellä näyttämöllä tarjoiltiin suuria asioita. Näytelmässä hehkuu tekijöilleen tärkeitä kysymyksiä ja intoa tehdä omanlaistaan teatteria. Viikingit ei ole pientä ja sievää, siinä lentelee sylki ja kirosanat.Ennakkokäsitykseni näytelmästä olivat kieltämättä toisenlaiset, mutta se ravisteli virkistävästi epäsovinnaisella ja rosoisella tyylillään. Esityksessä on oivaltavia näkemyksiä ja teräviä havaintoja. Mutta välillä kirkkain kärki yhteiskunnallisesta kannanotosta peittyy vähän. Teksti ei vähättele katsojaa vaan vaatii pysymään kyydissä. Dialogi tarjoilee huumoria, joka ainakin minua hymyilytti ja nauratti läpi esityksen.

Miko Kivinen on pitkän linjan näytelmäkirjailija. Mikko Paanasen kanssa hän luo hullun maailman kahdeksi tunniksi. Tuossa maailmassa on paljon tuttua.
Olisipa mukava rakentaa ympärilleen oman maailman ja yhteiskunnan, niin kuin näytelmän kaksi miestä viikinkeinä saarellaan tahtoisi. Onko tämä Suomi sellainen missä haluan elää? Mitä ihmettä Suomessa tapahtuu?

Näytelmässä pohdittiin muun muassa maahanmuuttoasiaa. Kuriositteettina mainittakoon, että olen kuullut Kuopioon toukokuussa maahanmuuttajien avaavan uuden ravintolan, Viiking Pizzerian.Teatterin sivuilla Viikinkiä kuvaillaan nykyaikaa mustan farssin keinoin kommentoivaksi näytelmäksi. Lisää tällaista ajankohtaisiin asioihin pureutuvia näytelmiä, pliis. Ainakin nämä Mikot sen osaavat.Mikäli tämä kiehtoo nähdä, niin pidä kiirettä! Jäljellä olevat esitykset ovat 8.4. ja 22.4.Käsikirjoitus Miko Kivinen

Ohjaus ja sovitus & rooleissa Miko Kivinen ja Mikko Paananen


Viikingeistä Kuopion kaupunginteatterin sivuilla: http://kuopionkaupunginteatteri.fi/ohjelmisto/viikingit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti