sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Ei juoksemiseen kurssia tarvitse ...Vai onko siitä jotain hyötyä?

 Ensimmäinen juoksukoulun ryhmäkokoontuminen oli 20.4. Bellanrannassa urheilukeskus SAWOn salissa. Osallistujat ovat iältään varmaan suurinpiirtein itseni ikäisiä. Osalla on takana urheilullista taustaa ja jopa juoksukokemusta. Yhteistä meille on juoksuharrastuksen aloittaminen tai jatkaminen sekä sen kehittäminen. Kullakin on mielessään oma tavoite - jokin matka tai ylipäätään kunnonkohotus.

Itse kertoilin hölkkäileväni silloin tällöin metsäpoluilla lyhyitä matkoja. Pidän pitkistä kävelylenkeistä ja joskus tekee mieli juostakin. Haluan kehittää juoksutaitoani ja parantaa yleiskuntoani, nämä päällimmäisenä mielessäni. Mutta mitään kovaa tavoitetta en uskaltanut sanoa. Tietty juoksijoilla on timmi kroppa, en minä sillä ettei sekin siinnä mielessäni… 

Ensimmäinen hankintani uutta harrastusta varten olivat uudet juoksutossut.


Miksi osallistun juoksukouluun?

Talvikuukaisien aikana syödyt suklaat ja liikunnan vähentyminen ovat tehneet tehtävänsä. Kevätauringon yllyttäessä plösähtäneet kroppa ja mieli hinkuavat ulos jotain tekemään. Teki mieli jotain tehokasta ja helposti aloitettavaa harrastusta. Kun näin SAWOn ilmoituksen juoksukoulusta, niin hetipä välähti! 


Mikä on juoksukoulu?

Kurssin ilmoituksessa kerrotaan, että SAWOn juoksukoulussa tutustutaan laajasti juoksemisen eri osa-alueisiin ja niiden vaatimuksiin. Harjoittelu tapahtuu radalla, maastossa, maantiellä ja salilla.
Juoksukoulua suositellaan kaiken ikäisille ja kuntoisille. Tavoitteeksi voi asettaa peräti puolimaratonin.

Juoksukoulun kesto on kaksi kuukautta ja se sisältää alkutapaamisen, ryhmän harjoitusohjelman,
yhteistreenit kerran viikossa ja valmentajan tuen.

Harjoitusryhmää vetää juoksija Matti Röppänen. Hän kertoi osallistuneensa hyvällä menestyksellä kansallisiin juoksukilpailuihin, muun muassa 400 ja 800 metrin matkoille. Kaiken kaikkiaan hänellä on 25 vuoden urheilukokemus takanaan. Varsin kovan osaamisen omaava on siis meillä kurssilaisilla käytettävissä.

Röppäsen mukaan kaikilla on omanlaisensa juoksutekniikka, joka kehittyy ja muuttuu taloudellisemmaksi juoksuharrastuksen edetessä.

Nyrkkisääntönä voisi pitää ettei aloita juoksuharrastusta revittelemällä vaan maltilla. Siten voi välttää lihaskipuja ja vammoja. Ja ennen kaikkea, tärkeintä on lähteä juoksemaan, sanoi Röppänen. 

Matti Röppänen on menestyksekäs juoksija, joka kannustaa nousemaan ylös, ulos ja lenkille.

Ja sitten juoksemaan!

No sittenpä tuli ensimmäinen säihkähdys! Menemme yhdessä lenkille! Ulkona oli varsin vilakka ilma. Mietin itsekseni pysynkö edes perässä. Aloitimme yhteislenkin maltillisella vauhdilla. Kysyin siinä samalla matkatessamme alkulämmittelyn tarpeellisuudesta. Röppönen ohjeisti ettei kevyelle peruskestävyyslenkille lähdettäessä tarvitse erikseen lihaksia lämmitellä. Ne lämpiävät siinä samalla. 

Yritin keskittyä vauhdin pitämiseen tasaisena, mutta sitten alkoi hengästyttää ja palleaa pistelemään. Veren maku suussa emme olleet lenkillä vaan hiljensimme vauhtia reippaaksi kävelyksi muutaman kerran alkutaipalleella. Hengitykseni tasaantui ja kipu hävisi.

Huomasin puolivälissä, että hengitys kulki tasaisesti ja pystyin nostamaan vauhtia. Lihakset alkoivat lämmetä, mutta sormia kylmi. En aloittelijana osannut ajatella ottaa käsineitä mukaan. Jolkottelin etiäpäin. Miltei perillä päässä soi Robinin Hula Hula. Jaahas, syke taitaa nousta liiaksi, arvelin. Mutta olo oli siedettävä, henki ja juoksu kulki takaisin Bellanrantaan hyvin. Ilahduttavan hyvin. Olin niin yllätynyt jaksamisestani. Viisi kilometriä ja rapiat! Aatelkaas! Postiviinen tsemppaava lenkki ammattilaisen opastuksin, tästä se juoksuharrastus lähtee hyvään alkuun!

Yhteislenkin päätteeksi sovimme seuraavasta tapaamisesta. Lisäksi saimme käytännön vinkkejä ja harjoitustehtävät, joita teemme tykönämme.


Vilakka ilma ei haitannut yhtään kun juoksukoululaiset lähtivät yhteiselle lenkille. Kuvassa osa ryhmästä.

Kysyn otsikossa tarvitseeko juoksemiseen mitään kurssia käydä. Jo aloituskerran jälkeen totean, että varmastikin voi itsekseenkin juosta, mutta mikäli mielessäsi on tavoitteellinen juokseminen ilman aloittelijan virheitä ja turhautumista, on juoksukoulun vinkeillä ja turvallisella aloituksella paikkansa.


Kirjoittaja on 40-vuotias nainen joka aloittaa juoksukoulun ansiosta uuden harrastuksen. Kurssin annista ja tuloksista tulee juttua vielä myöhemminkin.


Jos kiinnostus juoksuharrastuksen aloittamisesta tai kehittämisestä houkuttelee, niin otapa yhteyttä SAWOn porukkaan. Kyseessä on monipuolinen urheilukeskus monentasoisille liikunnaharrastajille. Sieltä löytyvät muun muassa CrossFit Svartbox, paino- ja voimanostosali.SAWO

Bellanranta


Siikaranta 9

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti