maanantai 20. maaliskuuta 2017

Hyvvee päevee, sanoi presidenttiNaisen ääni -konsertti Kuopion Musiikkikeskuksessa Minna Canthin päivänä.  Kuva: Kuopion kaupunki.


Ei ole meillä kuninkaallisia, mutta onhan meillä - tuttavallisesti - Sauli ja Jenni. Nykyajan presidenttipari, jossa yhdistyy viisas valtiojohto sekä lämmin inhimillisyys.

"Täällä ei tarvitse olla yksin", presidentti Sauli Niinistö totesi torilavalle noustuaan. Kuopiolaisten määrä torilla lienee yllättänyt kyynisemmätkin. Kun olisi ollut tikapuut tai rohjennut hypätä keikkumaan jonkin Ison - vaikka Pekka Kantasen hartioille, olisi saattanut nähdäkin.

Mutta hyvä kello kauas kuuluu. Niin kuului presidentin puhe. Siinä kuului rauhansanoma. Rauhaan tarvitaan työtä ja tahtoa sekä Euroopan unionia. Siinä kuului jokaisen velvollisuus vastuunottamiseen yksinäisistä ja syrjäytyneistä.

Nykyajan presidenttipari rikkoo kaavamaisuuksia.

Naisen ääni -konsertissa Musiikkikeskuksessa puhuikin rouva Jenni Haukio, Kalevala -korun Naisen ääni -rintasolki puvussaan. "Ensimmäinen ehto naisen edistymiselle on persoonallinen ja henkinen vapaus", hän lainasi Minna Canthia, päivänsankaria. Heikompien puolustaminen ja tyttöjen mahdollisuudet piispaksi ja presidentiksi asti olivat puheen punaisena lankana.

Nykyajan presidenttipari liikuttuu - vaikkapa kuunnellessaan Marco Hietalan koskettavaa Savo´s Song -tulkintaa. Ja antoihan Kuopio -osaaminen muutoinkin presidenttiparille - ja meille kaupunkilaisille parastaan. Kutsuja linnan juhliin satelee varmasti.

En päässyt selfie -etäisyydelle. Puheen loppuhuipennuksen sen sijaan kirjasin. "On mukavampi mennä nukkumaan, kun on auttanut. Onnellista elämää teille kaikille."

Niin myös teille, herra presidentti ja rouva Haukio. Kiitoksia käynnistä.

WILHELMIINA HONKANEN

Kirjoittaja on päätoimittaja (el.) sekä Kuopion kaupungin hyvinvointilähettiläs.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti