perjantai 21. heinäkuuta 2017

Koirien(kin) Cafe SatamaKävelimme Bonbonin eli Mr. Pompun kanssa eräänä tuulisena aamupäivänä Kuopion torilla ja etsimme keskustasta kahvilaa, jossa lämmitellä. Kahvilan myyjän kireä ilme ja huomautus koirasta sai minut ja sylissäni olevan pienen leijonan poistumaan iso take away -kahvi kourassa hyvin pikaisesti takaisin viimaan.

Suomessa tuo on valitettavan tyypillistä. Koirat eivät ole useinkaan tervetulleita asiakkaita yrityksiin, ei edes sylissä tai laukussa matkustaen nopeiden ostoksien ajaksi. Tiesin sen toki jo etukäteen, kunhan kokeilin. Meidät on heitetty ulos kahviloiden lisäksi niin huoltoasemalta kuin kioskiltakin. Kuopion matkustajasatamassa tilanne on kuitenkin toinen. Onneksi.

Cafe Sataman auringon alla
Aurinkoisena kesäpäivänä Jari huikkasi meille molemmille jo koiraystävällisen Cafe Sataman ovelta ”terve” ja Mr. Pomppu käveli tottuneesti sisälle sinivalkeaan rakennukseen.

Snuffle -Dog Beer

Pomppu tuijotti hyllyssä näkyviä olutpulloja ja minä sivelin kädelläni kahvilan vankan puupöydän pintaa samalla, kun mietin mitä haluaisin.

Kahvilan kalusteet on kuulemma savolaista käsityötä ja tehty kahvilaan mittojen mukaan Kuopion metsistä kaadetusta puutavarasta. Paikallisen käsityöläisen taidonnäyte ja ihastuttava yksityiskohta kahvilan tarinassa.

Tällä kertaa päädyin lasilliseen kylmää juomaa jäillä, vaikka Cafe Sataman kesäkeittiön grilliherkut ovatkin aina maistelun arvoisia. Pomppu taas päätti oluen sijaan tilata lounasta ja nauttia sen aurinkoterassilla.

Emme ennättäneet istuutua kunnolla edes paikoillemme, kun Pomppu oli jo kieputtanut itsensä pöydän pukkijalkaan ja Sille tarjoiltiin kupillinen vettä sekä laitettiin koirien oma à la carte -lista kirsun alle.

 

Se mietti kanaherkun, kalkkunaherkun ja lihapullien välillä tovin, mutta päätyi Jarin suosituksesta tilaamaan pienen annoksen kalkkunaherkkua.


"Yksi pieni kalkkunaherkku, kiitos."
Ruokahalusta ja annoksen maittavuudesta päätellen isompikin annos olisi uponnut, kuten seuraavasta videonpätkästä on havaittavissa.Cafe Sataman noin 150 vuotta vanha rakennus on palanen Kuopion historiaa. Toimittuaan aikoinaan yli 140 vuotta satamatoimistona, rakennukselle annettiin remontin myötä uusi elämä ja se uudistettiin ravintolakäyttöön kesällä 2013.

"Saanko maistaa?"
Cafe Satamassa on tällä hetkellä 140 asiakaspaikkaa, joista suurin osa löytyy ulkoa satamatorin puolelta erittäin viihtyisältä valkoisin puukalustein kuorrutetulta terassilta. Satamamiljöö on todella upea. Sitä ja kimaltavaa järvenpintaa katsoo ilokseen  ruoan ja juoman nauttimisen yhteydessä.

Satama on ollut minulle aina yksi Kuopion kauneimpia ja viihtyisimpiä paikkoja. Jo pienenä rattaissa istuen kävin usein satamatorilla äitini kanssa. Joskin meillä oli kielto mennä torille ilman isoveljeäni (joka oli kiellon antaessaan myös alle kouluikäinen), koska hän ei luottanut siihen, että äitini osaa ilman häntä huolehtia, etten päädy satama-altaaseen.

Cafe Satama seisoo upealla paikalla satamatorin laidassa ja rakennuksen remontti sekä sisustus on toteutettu kunnioittaen sataman historiaa. Ja kuten jo totesin, minua viehättää erityisesti ajatus paikallisen työvoiman ja materiaalin käytöstä muun muassa Cafe Sataman kahvilan kalusteissa.

"Mmmm."
Ilahduttavaa on myös se, että terassia on edelleen laajennettu, joten Kallaveden äärelle rennon palvelun Cafe Satamaan mahtuu aiempia kesiä enemmän kiireettömiä, hyvän ruoan, juoman ja musiikin ystäviä.

Koiraystävällisyyden ja mielenrauhaa tuovan ympäristön lisäksi Cafe Sataman viihtyvyyttä lisäävät muun muassa useat ulkotulet, lämpimät viltit ja kesäisin terassilta löytyvä vanha jukebox, joka laulaa asiakkaiden mieltymysten mukaan veloituksetta. Juomaa ja ruokaa voi tilata niin ulko- kuin sisätiskiltä.

Pieni kesäsadekaan ei terassinautintoa haittaa, sillä ulkotulien ja vilttien lisäksi osa terassista on suojattu katoksin. Iltaisin auringon säteiden hiipuessa myös Kallavesi on usein tyyni eikä tuuli haittaa Cafe Satamassa istumista. Silti viltin alle on miellyttävä käpertyä. En ole joutunut tai oikeastaan ennättänyt kertaakaan edes pyytämään vilttiä, sillä joko Jari tai James on aina ollut minun ajatusta nopeampia ja jompikumpi on aina tuonut viltin hartioilleni. Heillä onkin tapana kiertää asiakkaiden joukossa kysymässä kuulumisia sekä tiedustelemassa onko tarvetta viltille tai pepun alle laitettavalle pehmusteelle.

Koirien Facebook -pidetään satama siistinä
Historiallisen kahvilarakennuksen lisäksi Kuopion historiaan pääsee kurkistamaan Cafe Satamassa myös satama-aiheisen valokuvanäyttelyn avulla. Kuvat ovat kahvilassa lainassa Kuopion Kulttuurihistoriallisen museon arkistoista.

Cafe Satama tekee kuitenkin joka päivä uutta historiaa olemassaolollaan. Sosiaalisessa mediassa monet meistä ovat jo nähneet esimerkiksi kahvilan yrittäjien tämän kesän innovaation Koirien Facebookista, jonne Mr. Pomppukin kävi tekemässä päivityksensä lounaan jälkeen. 

Cafe Satama on avoinna kaksi- ja nelijalkaisille otuksille toukokuun alusta elokuun puoleen väliin saakka. Kahvila aukeaa yleensä puolen päivän maissa sään näin suosiessa ja ovet ovat tavallisesti auki niin kauan kuin asiakkaita riittää. Viikonloppuisin ovet ovat auki vieläkin pidempään kuin arkena.

Cafe Satamaa ei kannata unohtaa kesäkauden jälkeenkään, sillä syksyllä ja talvella kahvila toimii tilausravintolana ja on auki erilaisten tapahtumien ajan. Niin talven kuutamoluistelussa kuin Ice Marathonin aikanakin kannattaa siis piipahtaa Cafe Satamassa kuuman tai kylmän juotavan äärellä.

Talvea ennen annetaan kuitenkin kesän helliä meitä. Ehkäpä viime kesän innoittamana tänä kesänäkin Cafe Satamassa päästään nauttimaan kakkubuffasta (tämä olisi niiiin jees!) ja erilaisista live-esiintyjistä. Varmaa on ainakin se, että Jari ja James ottavat jatkossakin myös koira-asiakkaat vastaan ilolla ja lupsakalla asenteella.


Jari, James ja Mr. Pomppu

Cafe Satamaa kiittäen aurinkoisin terkuin

Tytti ja Pomppu

www.cafesatama.fi
www.kuopio.fi/matkustajasatama

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti