maanantai 10. heinäkuuta 2017

Biisi koskettaa puhetta vahvemmin


Osui ja upposi.
En nimittäin koskaan ole sietänyt naisten saunailtoja, jotka jo olomuodossaan edellyttävät tyhjännauramista ja nykytermein sanottuna "avautumista".  Katsomossa naurattaa ja itkettää yhtaikaa kun näytelmän Terhi (Heli Lyytikäinen) saa primitiivisen kohtauksen naisten avautumisesta.

Kuopion Uuden kesäteatterin Katri Helena Laulajatyttö rakentuu tarinasta ja tarinoista. Käsikirjoitus limittää yhden elämän ja monta elämää. Tyttöjen saunailta kulkee nykypäivässä ja paljastaa äidin ja tyttären, Pirkon (Tiina Paakko) ja Jannican (Riikka Voutilainen) suhteen ristiriidat. Pirkko äitinä on kykenemätön hyväksymään tyttärensä erilaisuuden. Hän koteloituu ja haluaa olla huomionkohteena edes viinanhuuruisessa sökellyksessään.

Pirkko ei pysty puhumaan rintasyövästään läheisilleen. Niinpä Katri Helenan biisit tulevat lohduksi ja turvatyynyksi. Katri Helenan kappale on osa hänen sairauskertomustaan. Korvamatona soiva syksyn sävel taas on muistutusTerhin kuolemanpelosta.

Miten pohjaan asti musiikki koskettaakaan ihmisen tunnetiloja, itkua ja puhumattomuutta. Enemmän kuin oljenkorteen siihen tartutaan.

Viisas ja oivaltava käsikirjoitus (Johanna Keinänen, Sami Kojonen, Kimmo Virtanen) ei ole pelkästään Katri Helenan elämäkerta. Musiikkinäytelmä tarttuu elämän käänteisiin, sen pakahduttaviin ensisuudelmiin, mutta myös elämän mukanaan kuljettamiin kipukohtiin kuolemaa ja luovuttamista myöten.

Kuka on Johanna Keinänen, kysyy väliajalla samaan kahvipöytään osunut tuttava. Ilomielin kerron kaiken, minkä tämän laulunäytelmän tähdestä tiedän - Tyyne Kettusta unohtamatta. Sillä onhan Johanna Keinänen tämän näytelmän Tähti. Ei liikaa yritä olla kuin Katri Helena, mutta tulkinnoissaan onnistuu satasella.

Katri Helena kantaa mukanaan Suruksi ristimäänsä mielikuvituseläintä. Kuopiolaisena kannan surua siitä, että tämä on Kuopion Uuden kesäteatterin jäähyväiskesä kahdeksan teatterikesän jälkeen.

Paras kiitos ja hatunnosto kesäiselle ammattiteatterille on se, että täytämme Rauhalahden Teatteriareenan katsomon nyt kun se vielä on mahdollista.

WILHELMIINA HONKANEN
Kirjoittaja on päätoimittaja (eläkkeellä) sekä Kuopion kaupungin hyvinvointilähettiläs.


KATRI HELENA LAULAJATYTTÖ
Rauhalahden teatteriareena

Ohjaus: Kimmo Virtanen.
Esitykset 13.8. saakka

Johanna Keinänen on musiikkinäytelmän Katri Helena.
Kuva Petra Tiihonen, Alias Studiot

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti