torstai 7. heinäkuuta 2016

Kuopion kesän Timantit -Wine Festival ja Cheek

Kolmen Tähden viinijuhlat starttaavat Kuopio Wine Festivalin pikkulauantaihin odottavin mielin. Edellisen kerran tällä kokoonpanolla on oltu liikenteessä perhepäivässä yli kymmenen vuotta sitten. Siinä ajassa esikoulaisestamme on kasvanut aikuinen. Melkein yhtä aikuinen kuin tänä vuonna 20-vuotis juhliaan viettävä Kuopio Wine Festival. Juhlavuoden kunniaksi mukana on viinejä ja ruokaa vuosien varrelta neljän eri teeman mukaisesti. Vuosia sitten aika viinijuhlilla kului enempi vähempi mehu- ja makkarabaarissa väliin esiintyjiä, tyyliin Tuttiritari ja Fröbelin Palikat, kuunnellen. Nyt juhlat lähtevät käyntiin viinibaarista. Kuohuviinitastingilla. Myöhemmin lavalle nousevat Teflon Brothers ja Cheek.


Tasting on varattu täyteen. Kattauksessa on paikkoja 100 henkilölle. Maistatuksessa on kolmea kuohuviiniä ja yhtä shampanjaa.


Meidän pöydässämme kaikki ovat tastingissa ensikertalaisia. Tamperelaiset Anne ja Pia ovat Kuopion viinijuhlilla ensimmäistä kertaa. Anne kertoo olevansa intohimoinen Cheek-fani ja Cheekin houkutelleen hänet myös Kuopioon ja viinijuhlille. Kuopiosta tapahtumakaupunkina molemmat tamperelaiset toteavat vain positiivista ja samalla ihmettelevät, miten keskusta ja torin ympäristö voi ollakin niin siisti. Yhtään graffitiakaan ei näkynyt missään. #Siisti Kuopio -tietoinen savolainen sisälläni röyhistää hiljaisesti rintaansa.


Kuohuviiniasiantuntija Millan ohjauksessa tasting alkaa ja etenee luontevasti helpoimmasta haastavampaan. Pohdimme yhdessä ääneen makuja ja tuoksuja, tutkimme kuplien rakennetta sekä maistelemme juomien suutuntumaa.Kierroksen päättyessä olemme parhaasta yhtä mieltä. Italialainen, väriltään poikkeuksellisen vaalea ja maultaan kevyen päärynäinen, Fantinel Prosecco vakuuttaa.


Tähtiseurue suunnistaa tastingin jälkeen syömään. Anssin avausviikonlopun vinkistä viinijuhlille lähdettiin nälkäisenä. Tarjolla on makuja ja annoksia jokaiseen makuun.

Streetfoodia, take awayta ja ravintolateltan perinteisempää menua. Me päädymme perinteiseen.


Tällä kertaa alkupalat jätetään väliin ja keskitytään pää- ja jälkiruokiin. Kaikki makumaailmat tulevat maistelluiksi. Palvelu on läsnäolevaa ja annoksia ei tarvitse odotella. Ruoka on tuoretta, rapeaa ja maukasta ja kattaus kaikessa yksinkertaisuudessaan laadukkaan tyylikästä. Nappivalinta ovat myös ruokaviinit, jotka valitaan listalta tarjolijamme Hannan suosituksesta kullekin ruualle. Kanan kaveriksi valikoituu unkarilainen Meinklang Somlo ja kala-/äyriäisannokselle chileläinen Vistamar Brisa Carmenere. Härkä huuhtoutuu Olvin omalla. Erityisesti unkarilainen yllättää positiivisesti. Molemmat viinit ovat ehdottomasti hyviä valintoja listalle menneiden vuosien teemamaista. Aterian kruunaa jälkiruokakahvi ja Malmbergin Konditorian omenastrudel. Mikä makujen matka Impromptu Trion tahtiin. Nam!
Ruokailun aikana emme voi olla ihmettelemättä ääneen sitä, miten kovasti viinijuhlat ovat kehittyneet edellisestä kerrastamme. Puhumme asiasta tarjoilijamme Hannan sekä myös ravintolateltassa töissä olevan Lauran kanssa. Kun silloin vuosia sitten perhepäivässä maisteltiin viiniä muovimukeista ja syötiin makkaroita keikkuvilta kertakäyttölautasilta, niin tänä päivänä viiniä juodaan oikeista laseista ja ruokakin tarjotaan tukevilta lautasilta, joiden Hanna kertoo olevan kierrätettävää materiaalia. Sekä tarjottavien että tilojen taso on parantunut huimasti. Laura kertoo, että viinijuhlien alue on vuosien kuluessa laajentunut. Nykyään alueelle mahtuu kerrallaan jo 8000 asiakasta. Illan aikana toteamme, että silloinkaan, kun alue alkaa täyttyä, ruoka- ja viinikojuille ei kuitenkaan tarvitse jonottaa, vaan palvelu pelaa.

Ennen kuin illan esiintyät valtaavat lavan ja on aika olla makujen sijasta kuulolla, on aikaa vielä kierrellä aistimassa atmosfääriä. Ja ihmehän se olisi, jos tällaisena iltana ei edes joku tuttu tulisi vastaan.


Julia ja Tuomaskin ovat lähteneet. Jotain entisaikaista kolmen Tähden viinijuhliin vielä liittyy. Festaripäiväksi valikoitui keskiviikko, Teflon Brothers ja Cheek edelleen esikoisen musiikkimaun perusteella. Ja alkuillasta ravintolateltassa nautituista antimista huolimatta, iltapala on edelleen saatava samaan aikaan kuin kotona. Streetfood ja saksalainen perinnemakkara currywursti ajaa sen asian. Vanhempina asia vähän meinaa hymyilyttää.Illan ensimmäisenä esiintyjänä on Teflon Brothers. Pyhimys, Heikki Kuula ja Voli saavat yleisön syttymään rennolla "naapurin pojat ja kujeet" -tyylillään. Siinä teflonit ja jäykistely unohtuvat, kun mutkaton tyyli ja pelkistetty elekieli tarttuu. Elämää on elettävä koko rahalla, ainakin silloin, kun on tarjolla suklaata, lähiöunelmii, juusto katolle ja tietysti Maradona. "Ai-jai-jaa-mikä-tunnelmaa".Entäs sitten, kun lavalle astuu illan pääesiintyjä Cheek ja Alfa & Omega?


Yleisö suorastaan räjähtää! Musiikki menee läpi, sanat häviävät. Tätä ei voi vain kuunnella. 


Tilalle tulee tunne. 


Kaikki ovat yhtä.Äärirajoille asti. 


.

Kuka muu muka JHT:n säkenöivä lavakasrisma on uskomaton. Sitä ei ole tarvetta mitenkään kyseenalaistaa. Vain katseellaan ja olemuksellaan hän ottaa tilan haltuun ja tarttuu hetkeen. Se katse menee läpi ja tulee suoraan iholle. Yleisö villintyy. Tähän ei ole sanoja. Just feel the show. Käsien ja kännyköiden välissä. Fiiliksissä: Vai-kut-tu-nut.

"Kuten viinikin, myös Kuopion Wine Festival on kypsynyt ja kehittynyt rakkaudella, rakkaudesta viiniin." Tasapainoinen ja pirskateleva kokonaisuus, joka ei jätä kävijäänsä kylmäksi, vaan antaa elämyksiä ihan kaikille aisteille.

***KIITOS***

Lisätietoja:

Loppuviikon esiintyjäkaartissa on edelleen huippunimiä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti