torstai 14. heinäkuuta 2016

Iskät pilkillä

Perheenisän on välillä hyvä päästä hetkeksi irtaantumaan arjen pyörteistä. Pilkkivermeet reppuun, kaira olalle ja järven jäälle kevätauringosta nauttimaan ja kaloja narraamaan. Mutta mikä neuvoksi, kun kesä on jo kerennyt sen verran pitkälle, ettei jää kanna?

Kuva: www.kuopio.fi
Onnekseni satun asumaan Kuopiossa. Tiettävästi missään muualla ei pilkkiminen onnistu keskellä kauneinta kesää. Siispä kilautus isäkollega Juhalle ja ei muuta kuin iskät pilkille. Ravintola Mualiman napa Kuopion torin Anttilan puoleisella laidalla on paikka, jossa voi istahtaa pilkille kesäaikaan aina sään salliessa. 

Ja mikäpä on pilkkiessä, kun aurinko paistaa ja ympärillä kuhisee Suomen paras torielämä. Jos kala ei heti nappaa, voi tilata vaikka juomista pilkkimistä virkistämään. Vitosella saa narrata kirjolohia kymmenen minuuttia ja jollei jonoa ole, pidempäänkin. Mahdollisen saaliin saa maksua vastaan syödä paikan päällä tai ottaa mukaansa käsiteltynä ja savustettuna.

Meikäläisen pilkkiminen talviolosuhteissa on melko satunnaista harrastelua ja saalis jää yleensä aika laihaksi. Voi arvata, että olin täpinöissäni, kun torin alla 4000 litran säiliössä majailevat vonkaleet ilmaisivat heti olevansa syötin perään. Ensimmäinen syötti meni parempiin suihin, mutta pian jo alkoi jännittävästi tärisevän siiman keriminen ylös avannosta.


.
Ja siinä se on! Mualiman navan Matalikko Kuopion torilla on ehkä paras pilkkipaikka ikinä, ainakin jos tätä vonkaletta vertaa niihin kitukasvuisiin ahveniin, joita olen joskus onnistunut pilkillä huiputtamaan.


Kalastusrupeaman jälkeen oli mukava istahtaa pöydän ääreen ja nautiskella hetkeä aiemmin avannosta noussut saalis savustettuna ja salaatin kera. Samalla iskäkaksikko  ehti jakaa viimeisimmät vaipanvaihtokuulumiset ja lapsukaisten oppimat uudet, ihmeelliset taidot. Lohifile maistui erinomaiselta ja molemmat kalamiehet palasivat virkistyneinä ja virtaa täynnä perheidensä pariin.


Kiitos Mualiman Navan porukalle unohtumattomasta kokemuksesta, Juhalle kuvien nappaamisesta ja paremmille puoliskoille siitä, että iskät pääsivät pilkille keskellä kesäkiireitä. Käykäähän muutkin torilla liikkujat kokeilemassa kalaonneanne. Tämän kesän torikalastuskautta on vielä muutama viikko jäljellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti