lauantai 18. kesäkuuta 2016

Tour de Sky 2016 Kuopiossa 18.-19.6.2016

Tänä viikonloppuna on upea tilaisuus lentämistä ja erilaisia koneita rakastaville ihmisille kun Tour de Sky täyttää Kuopion taivaan ja Rissalan lentokentän. Kyseessä on Suomen ilmailuliiton päälentonäytös joka on kymmenen vuoden jälkeen palannut Kuopioon. Edellisen kerran Tour de Sky järjestettiin Oulussa vuonna 2014. Sotilas- ja siviili-ilmailua on ihmeteltävänä runsaasti maassa ja ilmassa.

Itse olen saanut seurata ilmailua miehen riippuliitoharrastuksen merkeissä. Olisi mielenkiintoista päästä kokeilemaan, miltä tuntuu päästä ilmaan ja lentää riippuliitimellä, MUTTA kun taivaalta pitäisi tulla myös jossain vaiheessa alas.. siihen en ole vielä valmis. Parempi siis pitää jalat maassa ja katse taivasta kohti nauttien muiden ilmailijoiden taitavista esityksistä.Paikalle tullessa kannattaa tänä viikonloppuna ottaa mukaan kaiken varalta sateenvarjo. Meillä kävi tuuri, sillä saavuttuamme Rissalaan yli pyyhkäisi saderintama, mutta sen jälkeen jopa aurinko vilahteli pilvien raosta. Lapsille, ja miksipä ei itsellekin, kannattaa napata kotoa mukaan kuulosuojaimet ja takki, sillä aukealla lentokentällä tuulee ja lentomelu on ajoittain voimakasta.

Vesirapakot vetävät lapsia aina puoleensa, joten kumpparit eivät olleet yhtään huono valinta. Innostunutta mieltä riitti lapsilla omasta takaa ja kaikkea piti käydä katsomassa. Evästä otin hieman mukaan jo kotoa, sillä totutusti ensimmäiset toiveet syömisestä ilmoitetaan heti, kun hypätään tapahtumapaikoilla autosta ulos. Paikan päältä löytyy syömistä letuista hot dogeihin, joten tyhjin vatsoin alueelta ei tarvitse lähteä pois.

Rapakoita, tekemistä, melua ja syömistä = huippu tapahtuma!

Pääsimme tervehtimään kuopiolaista Hornet-esityslentäjää majuri Ville Hirvosta Karjalan lennostosta. Vuosi sitten hän oli varaesityslentäjänä ja nyt hän on ottanyt vuodeksi vastaan esityslentäjän tehtävät. Ville esiintyy molempina tapahtumapäivinä Hornetilla klo 17.00 jälkeen jos vain sääolosuhteet sallivat. Puolustusvoimiin Ville päätyi, koska oli nuorena kiinnostunut lentokoneista ja vauhdista. Nyt ainakin vauhtia riittää, sillä Kuopio-Rovaniemi väli taittuu noin 25 minuutissa. Päivätyössään hän toimii lennonopettajana uusille Hornet-osaajille ja suorittaa itse työssään noin 3 lentoa viikossa. Ville nauttii siitä, että joka päivä saa oppia lentämisestä uutta ja työtehtävät ovat vaihtelevia.

Kaisu Tolvanen keskustelee Ville Hirvosen kanssa samalla, kun taivaalla esiintyy Latviasta Kuopioon saapunut taitolentoryhmä Baltic Bees.
Itsellä ja lapsilla oli tekemistä kun ei aina tiennyt katsoako taivaalle vai maahan. Kameran linssin läpi huikeat hetket ja temput taivaalla näyttävät aika tylsiltä. Poikaa ihastuttaneet muhkeat ääniefektitkin puuttuvat valokuvista. Kannattaa ehdottomasti tulla paikan päälle itse näkemään ja kokemaan!

Yksi Euroopan parhaimmista taitolentoryhmistä Baltic Bees
Sunnuntaina vielä kerkeää!
http://www.tourdesky.fi/

1 kommentti:

  1. lauantaina 18.6.16 olin paikalla , ja odotin juuri BaE Hawk51 +MiG 21 BIS +Saab JAS 39 Gripen C + Boeing F/A 18 Hornet C koneita ääniefekteineen .

    VastaaPoista