lauantai 18. kesäkuuta 2016

Pro Patria: Suomi-neidon tarina tanssien

Tanssikollektiivi Vimman
Mari Kortelainen, Mira Laakkonen ja Terhi Lilja


Suomi-neito tanssii.
Suomi-neito sinivalkoinen, muttei mikään hentoinen.
Tanssii tukevasti omilla jaloillaan.
Joskus neito on askeltanut pakotettuna myös varpaillaan.
Suomi-neidon sorjat käsivarret ojennettuina on: toinen länteen, toinen itään.
Juurelliset jalat kohti muuta maailmaa.
Suomi-neito on tanssin ammattilainen.
Tanssikengät vuosien varrella virsuista välillä on vaihdettu sotasaapikkaiden ja huopikkaiden kautta kumisaappaisiin ja korkokenkiin.
Suomi-neidon kavaljeeriksi on ajoittain ollut jopa jonoksi asti. Niin lännestä kuin idästäkin on haluttu Suomi-neidon kavaljeeriksi.
Lännen kuten myös idänkin kavaljeeri ovat tanssittaneet ja taivutelleet oman aikansa neitoa - kylläkin ilman neidon suostumasta. Neidon vahvoille varpaille ja koko vartalolle on astuttu molemmista suunnista. Neito on joutunut taistelemaan itsensä irti kavaljeerien tanssin pyörteistä. Päälle astumiset ovat jättäneet syvät jälkensä neidon vartalolle, mutta vahvistaen neidon omaa mieltä.  Tanssit ovat saaneet neidon päätä pökerryksissä pyörimään ympyrää tanssien päätyttyä. Mutta oma tarkka katse tahtovaan tulevaisuuteen on vain taisteluissa vahvistunut.

Suomi-neitoa on tanssitettu, mutta hän ei ole tahtonut olla vietävissä: ei lännen, ei idän, ei etelän.
Neidon vartalo on joutunut joustamaan liikkeissään, mutta sisäinen vahvuus on nostanut vartalon aina ryhdikkäästi pystyyn. Suoraselkäinen Suomi-neito on.
Neito on halunnut luoda omat askeleensa kuhunkin aikaan sopivaksi. Sooloteosta ei kuitenkan Suomi-neidon tarkoitus ole ollut julkaista sillä tahto on olla osana maailman tanssia. Tänäkin päivänä maailmanmusiikki luo rytmiä Suomi-neidon askeliin.
Tänä päivänä Suomi-neito ei vanhoissa virsuissaan tanssi tanhua yksikseen koivun katveessa saunan raikkaana. Tänä päivänä Suomi-neito tanssii sinivalkoisessa mekossaan vahvana ja vaikuttavana maailmanmusiikkia luoden."Isänmaallisuus ja tanssi. Voiko isänmaallisesti tanssia?"
Ari Nummisen luoma nykytanssiteos Pro Patria on puhutteleva. Sain olla kuulemassa Pro Patrian tanssillista tarinaa Kuopion Paikallisliike-festivaalilla 17.06.2016.
Isänmaallisuus kulkien kansallisromantiikasta nykypäivään yhdistettynä nykytanssiin ei ole aiheena yksinkertainen. Mutta, Tanssikollektiivi Vimman tanssilliset isänmaamme tarinankertojat Kortelainen, Laakkonen ja Lilja kertovat Suomi-neidon tarinan ilmeettömän ilmeikkäästi ja vahvasti - aivan kuten Suomi-neitomme. Ensi kohtaaminen teokseen sai jopa oudon sanattomaksi. Sanattomuuden vaikuttavuus tekeekin taiteesta kiinnostavaa. Teos ei ole valmiiksi purtu annos tai valmiiksi raivattu tie vaan teos antaa katsojalle avaimen ajatuksiin. Pro Patriassa katsojalle on annettu nerokas valinnan mahdollisuus miten teosta tulkitsee. Nerokas teos.
Kiitos.


http://www.itak.fi/pages/suomeksi/ohjelmisto/paikallisliike-2016.php

Kuva: Johanna Turunen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti