maanantai 21. maaliskuuta 2016

My Silence - Hiljaisuuden ääni Kuopion taidemuseossa
Ihana hiljaisuus.
Hiljaisuus ja uteliaisuus sisälläni ovat auki. Olen ottanut hetkeni haltuun.
Olen valmis: Kuopion taidemuseo ja ovesta sisään.
Ei.
Eihän täällä olekaan hiljaista.
Huilu ja kitara lumoavat luokseen vetäen ovelta sisäänpäin.
En uskalla keskeyttää sävelien lumousta lompsimalla näyttelysaliin sisään vaan istahdan hetkeksi ikkunan ääreen. Lumoudun hetkeen.
Kuopion taidemuseolla on juurikin musiikkituokio kera Mikko Siirolan ja Salla Savonlahden, mutta epäonnekseni saavun myöhässä. Mutta, nautin pienestäkin hetkestä musiikin lumoissa.
Musiikki hiljenee ja vieraat poistuvat näyttelysalista, joten Kuopion taidemuseo on minun - ainakin hetken.

Tiedän ennakkoon näyttelystä vain nimen  ja ettei taiteilijoiden eikä teosten tietoja ole esillä näyttelyssä.
Pelkkä nimi My Silence - Hiljaisuuden ääni on houkutteleva: kaipaan hiljaisuutta.
Tokihan halutessani teoslistan voisin pyytää museon henkilökunnalta, mutta haluan mennä ilman. Ilmassa leijuu vapaus.

Nautin näyttelykierrokseni yksin. Olen lumoutunut vallitsevasta rauhasta ympärilläni. Saan katsojana vain keskittyä teoksiin. Kaikki teokset ovat koruttomia, yksinkertaisia mutta syvällisiä, koskettavia, ajatuksia herättäviä. Jokaisella teoksella on oma hiljainen äänensä.
Kohtaan teokset ilman mitään sidoksia selittäviin sanoihin.
Tutkin teosten materiaaleja tarkemmin.
Luon itse tarinaa teoksille.
Kuuntelen ja tarkkailen mitä jokaisen teoksen ääni puhuu minulle. Ja puhuuhan ne.

Kuulen näyttelyssä kuinka  voimakas meri pauhaa.
Kuulen kuinka pienet jalat varpaillaan kipuaa herkkiä valkeita portaita ylöspäin ja toisaalla ne sipsuttavat kevyesti alaspäin.
Kuulen sodan jälkeisen poltetun maan rätinän.
Kuulen kuinka vahva koristeltu mänty kertoo tarinaansa.
Kuulen pysähtyneen tuulen.
Kuulen usvan suhisevan.
Kuulen paljon ääniä hiljaisuudesta.
Kuulen äänet silmieni kautta.

Kuulen teosten keskeltä myös vaimean viulun äänen. Otan askeleet kulman taa ja istahdan tuolille. Televisioon pyörähtää video tekstillä "My dinner with Andre". Videoinstallaatiossa kaksi miestä kohtaavat illallisen merkeissä: ei ole puhetta, vain eleet ja illallisen ympärillä olevat ravintolan äänet. Videoinstallaatiosta on poistettu kaikki kohdat, joissa on puhetta. Seuraan tarkasti miesten silmien ja käsien liikkeitä.  Tuntuu kuin itse istuisin samaisessa ravintolassa yksin omassa pöydässäni seuraten miesten keskustelua eleiden ja ilmeiden perusteella. Herkullista ja antoisaa. Nautin tästä illallisesta.

Jokaisella teoksella näyttelyssä on sanoma. Toiset teokset kertovat minulle katsojana enemmän kuin toiset. Jokaisella taiteilijalla on oma valittu sanomansa teoksessa, mutta nyt oli vapauttavaa kiertää näyttely ilman mitään taustatietoja tietäen. Kylläkin mieleni lähti tunnistamaan teosten perusteella taiteilijaa, mutta sekin antoi hauskan lisän kierrokselle.

Ensimmäinen kierros näyttelyssä oli valloittava ja vapauttava.
Mutta halusin vielä enemmän. Vai olinko se minä haluineni vai puhdas uteliaisuuteni, joka tahtoi toiselle kierrokselle näyttelyyn?  Uteliaisuuteni tai minä itse pakotti minut hakemaan teoslistan ja kiertämään näyttelyn heti uudestaan. Minulle ei riittänyt vain omat tarinani teoksista vaan halusin tietää teosten tarinaa.
Hiljaisuuden ääni puhui ja puhutteli.
Näyttelystä löysin mielelleni rauhan, ainakin hetkeksi.
Näin minä koin näyttelyn My Silence - Hiljaisuuden ääni.

On outoa kertoa Sinulle näyttelystä, kun en kerro Sinulle taiteiljoista mitään.
En kerro miltä mikäkin teos näytti. En kerro myöskään mitään mitä aikaa näyttelyn teokset edustavat. En kerro, koska en halua pilata vapauttavaa kokemustasi näyttelyn My Silence - Hiljaisuuden ääni  osalta.
Mene ja kuuntele Sinä mitä Sinulle Hiljaisuuden ääni puhuu.


http://taidemuseo.kuopio.fi

My Silence - Hiljaisuuden ääni Kuopion taidemuseolla 28.05.2016 saakka.

Kuopion taidemuseolla myös 21.05. saakka Hummani hei! - näyttely, jonka ratsaille lukijana pääset Helmi ja Kirsi Tähden mukana blogissa:http://lupainnostua.blogspot.fi/2015/11/patsastelua-ja-holkkaa.html

Sunnuntaina 29.05. Kuopion taidemuseo järjestää Patsashölkän, jolle on vapaa pääsy. Sain viime syksynä olla mukana hölkkäämässä ja patsastelemassa - suosittelen!  http://lupainnostua.blogspot.fi/2015/11/patsastelua-ja-holkkaa.htmlEi kommentteja:

Lähetä kommentti