tiistai 29. maaliskuuta 2016

Hullu. Syyllinen. Huora. ???? - 7 valheellista nimeä

Kuva: © Katri Hernesmaa & Riitta Piltonen
Seitsemän teosta. Ne puhuvat, kun niitä kuuntelee.  Kertovat tarinaa. Ravistelevat. Näyttävät samanaikaisesti sekä kauneutta että rumuutta. Pimeyttä ja valoa. Kulisseista riisuttuna. Kaikessa alastomuudessaan.

Teoksilla on yksi yhteinen nimittäjä. Parisuhdeväkivalta. Aihe, josta ei yleensä haluta puhua tai kuulla. Ei edes ilmiönä. Koska se ei ole sopivaa. Eikä se ei kuulu turvallisiin smalltalk-aiheisiin. Asiasta mieluummin vaietaan, sillä se on tabu.

Katri Hernesmaan, Riitta Piltosen ja Marita Husson näyttely 7 nimeä VB-valokuvakeskuksella ei vaikene, vaan tuo parisuhdeväkivallan päivänvaloon voimaannnuttavan valokuvauksen menetelmällä. Hernesmaa on teosten päähenkilö. Hän käy kuvien kautta läpi omia kokemuksiaan. Hernesmaa toteaa näyttelyä koskevassa haastattelussaan Savon Sanomille: "Elämän onnellisista käännekohdista otetaan usein valokuvia, mutta ikävät jutut jäävät taltioimatta. Olen kokenut hirveän lohduttavana katsoa näitä kuvia. Että miltä minusta tuntui silloin ja miltä minusta tuntuu nyt. Ja että on hienoa, että olen tässä. Väkivallasta jää ikuinen jälki, joka aktivoituu aina eri elämänvaiheissa. Kuvat ovat etäännyttävä työkalu, jonka kautta voin tarkastella elämääni ajan kuluessa."

Niin. Kuvattavalle valokuvat ovat etäännyttävä työkalu. Henkilökohtaisesta helvetistä. Meille muille kuvat ovat työkalu kohdata parisuhdeväkivalta turvallisesti ja keino ymmärtää ilmiön taustoja. Omia sisältökokemuksia ei tarvita. Tunteen tasolla teokset imaisevat sisäänsä. Videolta kuuluva ääni ei kaunistele, vaan puhuu asioista niiden oikeilla nimillä. Hetkessä parisuhdeväkivalta tulee iholle ja sen kohtaaminen vaatii rohkeutta myös kuulijaltaan. Ei mitään kevyttä kamaa ja perinteistä perjantaiviihdettä. Minulta meni enemmän kuin seitsemän päivää prosessointiin. Ja vieläkin tuntuu, että lyö tyhjää. Sanat eivät järjesty. Näyttelyn sanoma hiljentää äärelleen.

7 nimeä ei ole läpihuutojuttu. Se on kertaluokassaan suuri pieni näyttely, jolla on väkevä ja pysäyttävä sanoma. Se kuiskaa: "Rikkokaa hiljaisuus".

Lisätietoja:

VB-valokuvakeskus

Katri Hernesmaan, Riitta Piltosen ja Marita Husson 7 nimeä - näyttely on esillä
Ateljeetilassa ajalla 
26.2.-3.4.2016.

"7 nimeä -näyttely kertoo parisuhdeväkivallan kohteena olemisesta ja siitä irtautumisesta. Se pohjautuu voimauttavan valokuvauksen menetelmällä tuotettuun kuvasarjaan. 7 nimeä viittaa nimittelyihin ja syytöksiin, joita moni parisuhteessa väkivaltaa kokenut nainen kantaa pitkään arpina kaltoinkohtelusta. Näyttely sisältää viestin kaikille väkivaltaa kokeville tai kokeneille: häpeä ei kuulu teille, rikkokaa hiljaisuus! Näyttelyyn kuuluu myös informaatio-osuus perheissä ja parisuhteissa tapahtuvasta väkivallasta ja siihen suhtautumisesta tämän päivän Suomessa."
vb.kuopio.fi 

www.voimauttavavalokuva.net

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti