lauantai 12. maaliskuuta 2016

Yksi tarina Savolandiasta
Olipa, elipä kerran maailman keskellä onnellinen mies, 
Elä Hättäele - Mies. 
Tämä Elä Hättäele- Mies
 aina aamulla heräsi,
 kahvit keitteli, ystäviä halasi,
 maailmaa rakasti.
 Pellolla sipulit mullalla peitteli,
 Bellalla töihin ajeli - Kallavettä ihasteli. 
Puijon tornia katseli, 
musiikkia torilla kuunteli - tanssahteli. 
Illalla yrttejä metsässä keräsi, 
marjaviiniä joskus maisteli,
 talvella järven jäällä luisteli, 
illalla saunan puilla lämmitti - elämästään ystävien kera nautiskeli. 
Elämäänsä rakasti. 
Tuli ilta, tuli aamu 
ja Elä Hättäele - Mies oli onnellinen. 

Elä Hättäele- Mies asui heimonsa kanssa keskellä kauneinta maailmaa. Tämä maailman keskipiste oli merkattuna karttapalloon nimellä Kuopio. Savolandian pääkaupunki Kuopio, jossa heimolaisia hänellä oli yli 111 0000 kappaletta. Savolandian sydän, Kuopio oli rakennettu onnellisista ja iloisista ihmisistä. Tämä onnellisuuden kehto oli hyvin ainutlaatuinen omintakeisine ihmisineen. Ihmiset hymyilivät ja höpöttivät enemmän kuin missään, koskaan, ikinä muualla maailmassa. Sinisempi vesi, sinisempi taivas, valkoisempi hanki, ihmisten värikkäämpi mieli ja rikkaampi oma savolainen kieli olivat Savolandian ihanuuksia; ainakin heimolaisten omasta mielestä. 
Mutta ei yksin savolaiset tienneet omaa omalaatuisuuttaan vaan myös ison meren tuolla puolenkin ihailtiin Savolandiasta lähtöisin olevaa sitkeyden luonnetta.
Tuli ilta, tuli aamu ja onni oli Savolandiassa savolaisilla.

Mutta toisaalla maailmassa 
kaukana, kaukana mustimman pikitien päässä asui Mies, 
Tavallinen Mies. 
Tämä Tavallinen Mies 
aamulla heräsi,
 pikitietä katseli, 
töihin matkasi,
 ruuhkassa puhisi, 
töitä ahersi, 
taas ruuhkassa puhisi,
kotiin palasi.
Illalla mökissään tiskasi ja nukahti. 
Tuli ilta, tuli aamu,
 Mies Tavallinen 
ruuhkassa taas puhisi 
ja itsekseen nyyhkytti: 
"Ei ystävää, toveria mukavaa, 
aina ruuhkassa istua vain saa. "
Vaikka ympärillä asui tuhansia ja tuhansia ihmisiä, silti yksin sai olla,
kun ystäviä oli nolla. 
Kukaan ei puhu, 
kukaan ei pussaa.
Kiire on kova, pikitie ruma. 
Mies Tavallinen oli onneton. 

Tuli ilta, tuli aamu ja tuli postipoika pikitien päähän. Postipoika kortin ojensi ja pyörällään pois polkaisi. 
Tavallinen Mies korttia ihmetteli ja samalla kyynel poskelle tipahti: 
Veljmies Kuopiosta häntä muisti, että ihan kortin rustasi.
"Terveppä terve Tavalllinen Mies, jonka jokkaenen ties! 
Ikävä on mulla, liekkö sulla?
 Eläpä kuule pikitiellä hättäele vuan istuppa kotteros sissään tai rillukan mukkaan niin ei mäne aekas hukkaan. Tuut suoroo tietä etteenpäen niin pitkälle että laevat sulle huuteloo. Minä Veljmies, Partas Hanna ja  Kallavesj tullaan mualiman navassa vastaan.
Muistahhan kyyvvistä poes hypätä ennenku oot korkeella vuorella, Tahkovuorella, jossa aena on talavee, aena on kessee, kottaraenennii tekköö sinne pessee.  
Myö tiällä Savossa yhessä naatitaan sitte kalloo ja pulloo, on meillä myös kannoo ja kukkoo. Kaanista naesta joka kulumalla tappaat, pihhaan sulle venneen Bellan nappaan. Talos on tiällä Lujjoo tekkoo, ee tarvihe lyyvvä ees vettoo.
Loppuu tuo aenaenen hoppu! 
Tiet mulle töetä, suat ilimaseks tehä.
On rahhoo, ee oo tiällä pahhoo, kasvattelet vuan mahhoo.
Tiällä sullon hyvä olla!
Terveisin, Veljmies  Elä Hättäele- Mies Kuopiosta."

Tuli ilta, tuli aamu 
ja Tavallinen Mies hymyili:
kotiin hän Kuopioon palasi 
ja Veljmiestä rakastaen halasi. 
Sen pituinen se satu?
Ei, ei todellakaan. Elä Hättäele-Miehen tarina on vasta aluillaan, sillä maailmassa on tällä miehellä vielä monta yksinäistä pelastettavaa maailman kiireiden keskeltä. 

Lukijaa pyydän kirjoittajana  huomioimaan oman vahvan savolaisen taustani, jolla voi olla vaikutusta tekstin sanomaan.  Kirjoittajana olen saanut alkuni savolaisuudelle jo vuonna 1978 Kuopiossa, mutta kirjoituksen sisältö sai siivet selkäänsä SuperSankari- tarinan tavoin Kuopion Musiikkikeskuksella 26.02.2016 Kuopion alueen brändiseminaarissa  Savo myy - ostaisitko?  http://www.marksavo.fi .

Brändiseminaaria luomassa oli mm. MARK Savo ja Esa Roponen. Esa Roponenkin on savolainen. Alla pieni todellinen tarina yhdestä suuresta savolaisesta, jota sain haastatella. Tämä(kin) savolainen rakastaa omaa Savoaan, savolaisia ja haluaa koko maailman olevan kuin yhtä suurta Savoa:


Kuka olet? 
Olen Esa Roponen kolmen lapsen isä ja vaimon mies Kuopiosta. Vietän erittäin aktiivista perheen isän arkea, mihin kuuluu työ, omat sekä lapsien harrastukset. Juureni ovat maaseudulta noin 50km Kuopiosta etelään, Kotalahden kylästä. Työskentelen kahdessa eri yrityksessä, Kratos Oy:ssa sekä 3N Making ja molemmissa yrityksissä olen myös yrittäjänä. Lisäksi toimin MARK Savon puheenjohtajana.

Mikä on parasta Sinun Savossasi?
Savolaisuus ja lepposuus. Savo on mualiman paras paikka asua, joudun työni puolesta liikkumaan ympäri Suomen maan ja joka reissulla minä totean, että ei olis minusta muualla asujaksi. Olen asunut koko ikäni Savossa ja Kuopion kuppeessa. Mielestäni Kuopiossa ja Savossa on kaikki mitä ihmisellä pitää olla. Täällä on isot kauppakeskukset ja sitten on mahtava luonto sekä Kallavesi. Täällä ei ole ruuhkia, täällä on turvallista ja täältä on helppo lähteä minne vaan. Lisäksi savolaiset ihmiset on mahtavia, meidän kanssa on helppo jutella, tulemme kaikkien kanssa toimeen ja me pääsemme juttelemaan kenen kanssa tahansa. Savo on niin mahtava alue olla ja asua, että siitä voisi hehkuttaa yhden romaanin verran. :)

Mikä on MARK Savo ja miten Sinun kättesi jälki näkyy MARK Savossa ja Savossa?
MARK Savo on osa MARK Suomen Markkinointiliittoa, joka on markkinoinnin ammattilaisten yhteisö. MARK toimii markkinointialan keskeisenä vaikuttajana, keskustelu- ja tapaamisfoorumina sekä jäsentensä ammatillisena kehittäjänä. MARK Savo on Suomen Markkinointiliiton alla toimiva jaosto, me järjestämme Kuopiossa tapahtumia myynnin ja markkinoinnin ihmisille sekä niistä kiinnostuneille. En koe, että juuri minun kädenjälkeni Savossa mitenkään erityisemmin näkyy, koen ja toivon, että meidän hallituksen kädenjälki näkyy aktiivisuudella: jäseniä ja Kuopion alueen ihmisiä kuuntelemalla sekä tuottamalla laadukkaita tapahtumia alueelle läpi vuoden. Lisäksi olemme aloittelemassa yhteistyötä muidenkin saman tyyppisten tahojen kanssa ja tästä minä olen innoissani, uskon että kun tehdään yhdessä muiden kanssa niin me saadaan ihan super paljon hyvää. Valitettavasti en voi vielä kertoa keitä nämä ovat. 
Minä uskon yhteistyön voimaan, on se sitten työssä, vapaa-ajalla tai vapaaehtoisjärjestöissä. Ei aina kannata yksin puskea.

Mikä on MARK Savon jäsenmäärä?
 MARK Savoon kuuluu noin 60 myynnin ja markkinoinnin ammattilaista. Jäsenmäärämme kasvaa tasaisella tahdilla ja toivonkin, että kun minä jätän puheenjohtajuuden niin meitä MARK Savolaisia olisi 100.

Mikä on MARK Savon missio? Ketä ja miksi juuri he löytyvät MARK Savon takaa?
MARK Savon missio on kehittää myynnin ja markkinoin osaamista Savonmualla. MARK Savon Joryyn kuuluvat Teemu Kontkanen, Minna Halme, Jukka Kekäläinen, Tuija Räisänen, Jukka Pelkonen, Virpi Hakkarainen, Terhi Viiliäinen sekä tietysti minä itse. :) Uskon että meillä kaikilla on sama motivaatio. Me haluamme, että Savossa tehdään entistä parempaa myynnin ja markkinoinnin työtä ja sen avulla pärjätään kilpailussa. Lisäksi me kaikki arvostamme maakuntaamme sekä Kuopiota ja haluamme kantaa myös sitä myöten kortemme kekoon, maakunnan eteen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti