keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Hummani hei! hirnuu Kuopion taidemuseo


Kuopion taidemuseon Hummani hei! -näyttely on pelkkää hevosta: viivoina, väreinä ja metallina, Kaksi- ja kolmeulotteisena, Perinteisesti ja modernimmin. Jopa satulatuntumaan pääsee. Siis ehdottomasti. Elämystaidetta kaikenikäisille hevosten ystäville. -Nää on hienoja! kommentoi oma Helmini heti ovella. Hän on tänään taidemuseon taiteilijoiden matkassa elämänsä ensimmäistä kertaa.


Etukäteen mietin, että mahtaakohan kymmenvuotiasta vielä taidenäyttely kiinnostaa. Onko kommenttina orastavan esiteinin vakio: "tylsää". Mutta ei, Kyllä jaksaa. Aihe on rakas. Yli puolet elämästään ratsailla viettänyt Helmini tutkiii Hummani hei! -näyttelyä ensimmäisestä työstä alkaen intensiivisesti ja yksityiskohtia havainnoiden. Samalla puoliääneen pohtien sitä, miten työt on toteutettu.

Sitä ihan parasta hevosta on näyttelyssä lähestytty monelta kantilta. Yksi näyttää mustangilta ja toinen andalusialalaiselta. Käsin melkein kosketeltava "Bramiini" on yksinkertaisesti vain perushyvä hevonen. Niin puhdaslinjainen. Löytyypä hevosten joukosta yksi selvä aasikin. Ja tällä kertaa ei tarkoiteta äitiä :). Helmin mielestä hauskin työ on ehdottomasti "Tandemratsu" ja oudoin "Mannekiiniaskel".  Molemmat Reijo Koskelan teoksia 1970-luvulta. Oman huoneen seinälle kelpaisi Nina Ternon vauhdikas tussityö "Hevonen".  - Ihan niin kuin minä ja Ants. Siinä on sitä jotain. Sitä, mikä hevosissa ja ratsatuksessa on sitä ihan parasta sen lisäksi, että ne on eläimiä. Vauhtia ja voimaa. Olemista. -Siks munkin kriittisyys aina ratsailla unohtuu, pohtii Helmi.
 

Varsinaisen näyttelyn päätteeksi löydämme sen melkein oikean hevosen ja ihan oikean satulan. Hetki mielikuvaratseille. - Kato. Näin kevennetään, Vaikka on nää jalkkarit kyllä ihan liian lyhyet mulle.


Näyttelyyn liittyy myös hevostyöpaja, jossa voi värittää hevosaiheisia värityskuvia tai tehdä pieniä hevosaskarteluja. Askarteluissa on hyvin huomioitu eri ikäisten valmiudet, Löytyy neljää vaikeustasoa. Tekemistä ihan pienimmillekin. Helmikin innostuu värittämisestä. Ja mikäpä muu kuvasta kehkeytyykään kuin se oma lempiratsu:


Hevonen. Tuo uljas ja uskollinen ihmisen seuralainen. On jaksanut ja jaksaa edelleen innostaa olemuksellaan. Taiteeseen ja tekemiseen. Liikkeeseen ja voimaan, jotka sulautuvat yhdeksi. Äitinä en hevosen ihmeellistä lumovoimaa enää ihmettele. Tyttäreni kautta olen sitä oppinut ymmärtämään. Ensimmäiset vuodet kentän laidalla jännittäen. Tippuuko? Seuraavat vuodet kehitystä hämmästellen. Miten taitavasti ja varmasti hän ystäväänsä ohjaakaan! Pienin, tuskin havaittavin liikkein. Kuin ajatuksen voimalla. Samalla kehittyy niin ryhti kuin lihasvoima sekä keskivartalon hyvä hallinta. Kehomieliyhteyttä unohtamatta. Tallilta kotiutuukin lähes poikkeuksetta hyväntuulinen ratsastaja olipa päivä sitten muuten ollut minkälainen hyvänsä. Jotakin mystistä ja alkukantaista ja samalla niin rauhoittavaa siinä on. Hevosessa. Tuo uljas ja ihmeellinen ihmisen seuralainen on todellakin oman taidenäyttelynsä ansainnut!Lisätietoja:

taidemuseo.kuopio.fi
www.facebook.com/Kuopiontaidemuseo

Hummani hei!- näyttely sopii kaikenikäisille hevosten ystäville.

Näyttely ja siihen liittyvä omatoiminen hevostyöpaja on avoinna 21.5.2016 saakka.

Hiihtolomaviikolla (vko 10) näyttelyä opastetaan to ja pe 10.-11.3.2016 klo 14.00
ilmaiseksi alle 18-vuotiaille. 


Huhtikuussa näyttelyn oheistapahtumana järjestetään myös keppihevostyöpaja ja keppihevosten temppuratsastus. Niistä on lisätietoa Kuopion taidemuseon verkkosivuilla (kohdassa ajankohtaista).

Taidemuseolla toimii myös omatoimikahvio, josta voi pikkurahalla ostaa pientä purtavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti