torstai 7. tammikuuta 2016

Sisäisten SuperSankarien valloittama maailma

Maailma Sisäisen SuperSankarin jalkojen alla

Aina auki.
Kevät. Kesä. Syksy.Talvi.
Kikatusta.
Pakkasta ja lunta. Aurinkoa ja lämpöä. Sadetta ja sumua.
Kiukkua. 
Toppapuku. Kurahousut. Shortsit ja lenkkarit. Kumpparit ja varpaat.
Leikkimistä ja liukumista. Pomppimista ja keinumista. 
Hiekkalinnojen rakentamista ja hajottamista.
Kiipeilyä. Kaatuilua.
Loma. Tauko. Hetki.
Eväshetki, yhteinen retki.
Palloiluja ja parkouria. 
Hihitystä ja haleja.
Muksuja, mammoja, mummoja, pappoja.
Serkkuja, tätejä, setiä ja isiä.
Pusuja ja räkää. Pissahätää.
Elämän ihmeitä: ihmettelyä.
Liukuri. Luikuri. Pulkka ja Stiga. Mäkeä ylös ja alas.
Kavereita uusia, vanhoja: jaettuja tunteita ja tapoja.
Labyrintti ja talitintti.
Seikkailua, valloitusta vallatonta - 
 yksin ja yhdessä.

Mikä ihme se on? 
Sisäisten SuperSankarien valloittama maailma eli
Leikkipuisto.

Kula-Kalle eli Pelle Valkeisenlammen puistossa
on pyörittänyt lapsia ja aikuisia jo kymmeniä vuosia KuopiossaSankaripukuinen Sisäinen SuperSankari 

Kun aamulla Hämähäkkimies, Lepakkomies, Sammakkomies ja Rinsessa tahtovat valloittaa enemmän kuin kodin ympäristön on aika hypätä ratsun (perhe Citroenin) kyytiin ja kurvata kohti leikkipuistoa. Ennen lähtöä Supermiehet,iältään kahdesta viiteen ja Rinsessa kaksi vuotta, riisuvat sankaripukunsa vaatekaappiin vaihtaen kelin kestävät asut päälleen.
On aika päästää Sisäiset SuperSankarit valloittamaan maailmaa.

 Brahen puistossa Kuopio Tanssii ja Soin harjoitukset?
Ei vaan SuperSankareiden rytmiryhmä rummuttelee rytmjejä maailman ääriin..
Valinta on vaikea.
Vaikea on valita mikä maailmoista valloitetaan juuri tänään:
Pelle, Pikku Kakkonen, Vankila vai lähin melkein ikioma?
Aina päätös ei ole yhteinen valinta  minne leikkipuistoon ratsullamme kurvaamme, mutta joka aamu päätös kohteesta tehdään ja mennään. Tai, ainakin neljänä aamuna viikosta.
Demokratia vai diktatuuri? Diktatuurin kautta demokratiaan ja joskus demokratian kautta diktatuuriin ja nenät kohti valittua leikkipuistoa.
Sisäiset SuperSankarit ja minä, Äiti, olemme leikkipuistojen suurkuluttajia. Samalla että me käymme leikkipuistoissa usein, olemme tehneet myös omasta Mummosta, VaraMummoista ja IsoKummitädeistä leikkipuistojen suurkuluttajia - Sisäiset SuperSankarit ja Mummot  irti! Leikkipuistoissa vietetty aika on yhteistä hauskaa mutta samalla myös itsenäistä seikkailua liikkuen turvallisessa, mutta virikkeellisessä maailmassa - rajana vain mielikuvituksemme.
Pakkaspäivän auringonsäteet  Valkeisenlammen puistossa

Pikkusiskon keinutusta  Brahen puistossa
Meillä on neljä lempileikkipuistoa: oman kodin lähileikkipuisto,  josta löytyy kiikut, liukumäki, pomppulaitteet ja perinteinen hiekkalaatikko. Omassa lähipuistossamme ei ole niin paljon laitteita kuin kaupungin isommissa puistoissa, mutta oma puisto on ihanan lähellä, vain kävelymatkan eli miljoonan muurahaisen ja tuhannen männynkävyn tutkimisen päässä kodistamme. Kävelymatka puistoomme tuntuukin usein enemmän seikkailulta kuin itse puiston laitteissa pyöriminen.

Vankilan eli Hapelähteen puisto kuten muutkin keskustan alueen lempipuistomme ovat vain kymmenen minuutin automatkan päässä kotoa: seikkailut ja maailmojen valloitus mahdollisuus mahtavan lähellä! Hapelähteen puistossa on leikki- ja liikunta-aluetta jaettu useaan eri osaan huomioiden sekä pienimmät ja isoimmat  liikkujat- lapset, nuoret ja seniorit. Puisto onkin kiipeilyn, liukumäkien ja muiden perusleikkimahdollisuuksien lisäksi oiva paikka meidän Mummoille sillä senioireille on rakennettu oma puisto-osuus. Vaikka alueita puistossa on omansa jokaiselle ikäryhmälle silti rajoja ei ole vaan liikkua saa ja suositellaan ilman rajoituksia ja ikärajoja - leikin kautta liikkumaan yhdessä.  Senioreille suunnatussa puistossa myös meidän juniorit viihtyvät riippusillalla pomppien ja polkulaitteella polkien yhdessä Mummon kanssa. Senioripuistossa voi mm. kiipeillä, roikkua, kehittää tasapainoa ja vahvistaa eri lihasryhmiä monipuolisilla lihashuoltolaitteilla.

Pikku Kakkosen eli Brahen puisto on Kuopion kauneimmalla paikalla: Kallaveden rannalla, aivan pallonheiton matkan päästä Kuopion Musiikkikeskukselta. Brahen puistossa on myös monipuolisesti huomioitu sekä pienimmät että isoimmat puistoilijat mm. on useita erilaisia kiikkuja, kiipeilytelineitä, safariautoa, labyrinttia, merirosvolaivaa, Tiikeri- liukumäkeä, iso hiekkalaatikko ja erillinen parkour-puistoalue. Puistossa voi myös päästää Sisäisen Soittajansa irti ja rummuttaa rytmejä yhdessä tai yksin maailmalle nautittavaksi. Brahen puisto on innostava meille myös talvella pitkän ja loivan pulkkamäen vuoksi.

Kuopion Pelle-puisto eli Valkeisenlammen puisto on kauniin talvisin satupuutarhan, kesäisin vehreän kukkaisen lammen rannalla. Leikin pysähdyttyä voi hetkeksi istahtaa Uppo-Nallen omille penkeille hiljentyen nauttimaan lammen lumoavasta kauneudesta.  
Puistossa voi seikkailla vaikka intiaanina melkein aidoissa intiaanien majoissa, kiipeillä, kiikkua ja kesäisin poiketa polkemaan polkuautoa tai pikkumopoja viereiseen maksuttomaan Liikennepuistoon.

Itselle nyt Äitinä, 80-luvulla leikkipuistojen Sisäisenä SuperSankarina seikkailleena erityisen läheinen on Valkeisenlammen puiston Pelle eli Kula-Kalle. Kula-Kalle pyöritti pääni pyörryksiin minulta pienenä, aivan kuten nyt yli kolmekymmentä vuotta myöhemmin omat lapseni siinä kikatuksien kera pyörivät.
Mietin vain vieläköhän onni on myötä ja Kula- Kalle jaksaa seuraavat vuosikymmenet pyöriä, jotta vielä Mummonakin pääsen mukaan Kula-Kallen iloisiin pyörteisiin?

Hapelähteen  puiston kauneus hiljentää menevimmätkin miehet
Mäenlaskua talvella ei voita mikään.
Kuopion Brahen puistossa on sopivan pitkä ja loiva mäki meidän mäenlaskuunKuopion leikki- ja lähiliikuntapaikoista lisää:
http://www.kuopio.fi/web/ymparisto/leikki-ja-lahiliikuntapaikat

Leikkipuistossa voi myös järjestää juhlat; ihan vaikka keskellä talveakin Pakkasjuhlat.
Kuopion Lasten ja nuorten Pakkaspäivät 25.-31.01. huipentuvat Brahen puistossa Pakkasjuhlaan
sunnuntaina 31.01.2016, jossa ohjelmassa mm. hankirallia, lumikenkäilyä, mäenlaskua ja Muumi-hiihtoa.
Kurkkaa lisää Pakkaspäivistä ja Pakkasjuhlan ohjelmasta: Pakkaspäivät 2016

Kuopion muista maksuttomista ulkoilun iloista muksuille voit lukea blogeista:
Nautiskelua nuotiopaikalla
Saa katsoa. Saa koskea. Saa kuvitella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti