sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Nouse lempi kerran vielä

Pitipäs sattua. Helsingin Sanomat julkaisi aukeaman haastattelun Kotona katveessa Leea Klemolasta samana päivänä (19.11. 2016) kun minulla on lippu Vaimoni Casanova -esitykseen Kuopion kaupunginteatterissa.
"Maakuntateatterissa on myös paljon hyvää. Helsinki -keskeisyys vain peittää sen helposti näkyvistä", sanoo Leea Klemola. Kuopioon häntä vetää rauha ja vapaus. Klemolasta on ihmeellistä se, kuinka tavattoman tietämättömiä helsinkiläiset voivat muusta Suomesta olla. "Helsinki ei ole sivistyksen huippu."
Vaimoni Casanovan päähenkilö on Kyllikki Lalla (Seija Pitkänen), 60 -vuotias näyttelijä, joka palaa kahden vuoden sairauslomalta töihin. Poissa on status, tilalla häpeä ja syytös seksuaalisesta häirinnästä. Kipinä on kadonnut, mutta jäljellä ovat himo ja rakkauden kaipuu, huomionkipeys. Että saisi astua omassa elämässään vielä kerran niinku elämänvirtaan.
Teatterilla odottaa kahden hengen näytelmä, jossa Lalla esittää  Casanovaa.
Taattua Klemolaa: pääosassa on himo, on roisia huumoria, alastomuutta, on kirosanoja ja ronskia kielenkäyttöä. Mutta sen takana - sekin taattua Klemolaa - naamiot, joiden alla minuutta nakertaa epätäydellisyys, armottomuus itseä kohtaan, pelko yksinjäämisestä, haavoittuvuus vanhenevasta kropasta. Voisiko minustakin vielä sanoa jotain? Hyvää.
Lavalla ovat komedia ja tragedia samaan aikaan. Kuoleman kasvot kurkkivat  taustalla koko ajan. Siksi myös alastomuus.
"Mulla on aina joku alasti näyttämöllä. Varmaan sen takia, että se kuolevainen ruumis on kaiken lähtökohta", Klemola sanoo. Tästä kumpuaa myös esityksen huumori, ei tyhjännauramisesta.
Leea Klemolaa vetää Kuopioon myös lavastaja Erkki Saarainen, joka on lavastanut kaikki Klemolan näytelmät, sekä näyttelijät Miko Kivinen, Seija Pitkänen sekä Annukka Blomberg.
Seija Pitkäsen suoritus salpaa hengen. Hänen joka solussaan on kipu, pettymys ja kaipuu. Puheen runsasta "vittusaatanaa" ei edes huomaa. Miten muuten Kyllikki sanoittaisi riipivää henkistä ja fyysistä kipua? Latteudet ja kaunokieli eivät tällä kertaa riitä.
Klemola on tähän asti "valvonut" kaikki esitykset. Nyt hän pitää paussia. Kaikki kuopat, joihin esitys voisi vajota, ovat jo tuttuja.
Maakuntateatterilla on Helsinki -keskeisyydessä tietty leima. "Tehdäänhän niissä paljon paskaakin. Niin kuin Helsingissäkin. Mutta Helsingissä se on paketoitu nätimmin", Klemola sanoo.
Paitsi että meillä Kuopiossa ei tehdä paskaa. Ei ole koskaan tehty.
Ei täällä sokeita olla.

WILHELMIINA HONKANEN

Kirjoittaja on viestintäpäällikkö (el.) sekä kaupungin hyvinvointilähettiläs.


Vaimoni Casanova. Kuopion kaupunginteatterissa maaliskuuhun 2017 saakka.
Käsikirjoitus ja ohjaus: Leea Klemola.
Näyttelijät: Seija Pitkänen, Annukka Blomberg, Miko Kivinen, Antti Lahti, Meri-Maija Näykki, Aki Pirskanen, Jussi Konttinen. Yhteistyössä Tanssiteatteri Minimi.

Kuva: Sami Tirkkonen
Kyllikki Lalla (Seija Pitkänen) vas., Antero Jokinen (Miko Kivinen) sekä Maaria Saarikettu (Meri-Maija Näykki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti