keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Hyppäys keskelle kylmää kauneuttaKuopio kylpee latteassa harmaudessa kun astelen kohti VB-valokuvakeskusta. Lumiverhoilun saanut rakennus toivottaa lämpimästi tervetulleeksi.
Ripustan naulakkoon ajatukset ja kiireet. Valokuvanäyttelyyn mennessä kannattaakin varata kosolti aikaa, jotta voi rauhassa nauttia teosten annista.
Tällä hetkellä näyttelysaleihin on ripustettuna Kirsi MacKenzien Luonnon muotoja – pohjoismaisia maisemia ja Pekka Sammallahden Pohjoista – näyttelyt.
Revontulia ja jäälohkareita Sammallahden kuvissa on pohjoisia ja arktisia alueita Saamenmaalla, Alaskassa ja Huippuvuorilla.
Pimeyden ja kylmyyden rinnalla kuvissa on valoisuutta ja lämpöä. Luonto tarjoaa tähtitaivaan ja revontulet. Tuvan akkunoista kajastaa lämpöinen kajastus. Kuinka pieni ihminen onkaan suuren ja mahtavan luonnon äärellä.


Onkohan luontoäiti ollut mukana juonessa MacKenzien kanssa, niin huolellinen sommittelu hänen kuvissa on. Kuvaaja on luonut maisemista kuin mielikuvitusmaailmoja, joissa jopa kivet ja kalliot ovat suloisia. MacKenzie on löytänyt satumaisuutta Islannin lisäksi ihan Helsingistäkin.Onko meille pohjoisen asukeille luonto jopa itsestäänselvyys vai osaammeko arvostaa sen ihmeellistä kauneutta?


Kirsi MacKenzien ja Pekka Sammallahden, kahden rautaisen ammattikuvaajan, luontokuvia katsellessa silmät ja sielu lepäävät. He ovat olleet pakahduttavien luonnonilmiöiden ja maisemien äärellä. Tekee mieli hypätä valokuvien sisälle hengittämään kuvaushetken pakkasen kirpakkuutta.


Valokuvaajat ovat luoneet tunnelmaltaan vahvoja ja väkeviä luontokuvia, jotka heräävät henkiin kertomaan tarinoitaan. Mieleeni kumpuaa huolestuneisuutta ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta luontoon.
Säilyykö nämä maisemat myös tulevaisuuteen?

VB-valokuvakeskus on historiallinen rakennus.
Olen käynyt valokuvakeskuksessa kerran aiemmin. Katsoin lokakuussa Meeri Koutaniemen Siirtymiä – Transitions – näyttelyn, jossa pääosassa olivat ihmiset. Nyt makusteltavina oli siis luontokuvia. Tarjonta on hienon monipuolinen.

VB-valokuvakeskus on entinen valokuvaamo, jossa on rauhallinen tunnelma. Näyttelysaleissa on maalatut puulattiat ja kauniita takkoja. Leivinuunin päällä pyörii sarja komeita maisemakuvia.
Valokuvakeskuksessa voi samalla myös tutustua vanhoihin valokuvauskoneisiin. Puoti pursuaa kirjoja, postikortteja sekä sisustustuotteista ja lahjatavaraa. Jos tykästyit Kirsi Mackensien kuviin, voit puodista ostaa niitä julisteina kotiin.

VB-valokuvakeskus on saanut nimensä Victor Barsokevitschilta (1863-1933). Barsokevitschin valokuvaamo toimi rakennuksessa vuodesta 1894. 10 vuotta aiemmin Victor Barsokevitschin tuleva puoliso oli jo perustanut oman valokuvaamonsa Kuopioon. Adéle Sallin (1857-1944) ja Victor Barsokevitsch avasivat valokuvaamon Barsokevitschin nimissä, koska tuolloin ei naimisissa oleva nainen voinut omistaa liikeyritystä.

Victor Barsokevitsch kuvasi lasilevyille silloista Kuopiota joka eli suuria kehittymisen ja kasvun aikoja. Hän oli tuolloin yksi Suomen tunnetuimmista valokuvaajista. Runsas lasilevykokoelma on nykyään Kuopion kulttuurihistoriallisen museon arkistoissa. Adéle Sallinin kuvaamon ajoilta on säilynyt muutamia kymmeniä visiittikorttikuvia, muun muassa Minna Canthin rintakuva. Barsokevitschit asuivat talossa vuoteen 1927 saakka.Kirsi MacKenzien Luonnon muotoja – pohjoismaisia maisemia ja Pekka Sammallahden Pohjoista 8.1.2017 saakka VB-valokuvakeskuksessa, Kuninkaankatu 14-16.

http://vb-valokuvakeskus.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti