maanantai 7. syyskuuta 2015

Saanen esittäytyä: Kuopio Maratonin Voittaja

"Kympin juoksee kuka vaan. Ei siihen mitään harjoittelua tarvitse." Näin kertoi minulle ajatuksiaan juoksemisesta juurikin Suomen Puolustusvoimain noin vuoden mittaisen kuntokoulun käynyt nuori mieshenkilö. Niinpä niin. Itse olen juuri käynyt reilun viisi vuotisen alkeiskurssin Suomen vauvakorkeakuntokoulun ja en pysty samoin kuvaamaan kymmenen kilometrin juoksun helppoutta kuin tämä huippuunsa viritetty nuori miesyksilö. Itse olen myös jonkinmoisen harjoittelujakson käynyt valvomisesta ja sen jälkeen toiminnasta kuten Puolustusvoimain koulutusohjelmassakin harjoitellaan, mutta metsässä juoksentelut itsellä on jäänyt viideltä vuodelta täysin. Yöjuoksua maitokaapille ja Prisman käytäviä hyökkäillen hyökkäisvaunuilla edestakaisin harjoituksia on tullut useitakin satoja kertoja.
Kuopion kauneus on luotu juoksuun


Aloitin juoksun harjoittelun kahdensantoista viikkoa sitten.Tavoitteita ei sinänsä alussa ollut muuta kuin että saan puoli tuntia nauttia hiljaisuudesta metsäpolulla hölkäten. Mutta ilman tavoitetta ei itseltäni onnistunut juoksun harjoittelu vaan aloin helposti lipsumaan kävelyn puolelle juoksulenkkini. Otin kuukauden hölkkäilyn jälkeen tavoitteeksi Kuopio Maratonin kymmenen kilometriä, mutta malttamattomana en jaksanutkaan odotella syyskuulle asti vaan kävin elämäni ensimmäisen kympin matkan juoksemassa heinäkuussa Varpaisjärven Yömaratonilla. Kymppi meni lämpöisessä kesäillassa kauniissa maalaismaisemassa aikaan 1tunti 14 minuuttia, joka itselle oli voitto. Koskaan aiemmin, en edes ala-asteen pakollisissa juoksukisoissa saanut mitalia mutta nyt sain mitalin, joka todellakin tuntui kullalta vaikken ajallisesti ollutkaan ensimmäinen. Itseasiassa luulin olleeni viimeinen, mutta tulikin vielä yksi juoksija jälkeeni.

  Kuopio Maratonille harjoittelin kolme kertaa viikossa juosten 30-40 minuutin lenkkejä. Lihaskunnonharjoitteet itsellä jäi melkein täysin väliin, mutta nyt kympin juoksuni jälkeen tulen ottamaan kuminauhan, lankutuksen ja kahvakuulat harjoitteluuni mukaan. Juoksullisesti harjoittelin ennakkoon mielestäni maltillisesti kehoa kuunnellen. Odotin ja jopa jännitinkin Kuopion kympille osallistumista ja myöskin kaksi viikkoa pelkäsin etten edes pääse juoksemaan: lapset flunssassa ja yöt todella räkäisen rikkonaisia. Mutta ei kaatanut minua räkärokki ennen lähtölaukausta vaan odotettu lauantai  05.09. koitti, puuro mahaan ja juoksupöksyt jalkaan ja kohti Kuopio-hallia meno onnistui.
Minnan avulla maaliin juosten


Kuopio Maratonille tavoitteekseni otin kaikki alle 1 tunti14 minuuttia on hyvä. Ja pääsin tavoitteeseeni alittamalla ajan viidellä minuutilla eli 1tunti 9minuuttia.Harmitus omaan juoksuun silti jäi. Kuuden rivakasti juostun kilometrin jälkeen alaselkä alkoi kipuilla ja kovasti. Mielessä oli vain että maaliin vaikka hampaat irvessä kontaten.  Mutta pääsin maaliin ilman konttailua ystäväni avustuksella, joka kiinni juostessaan tarjosi kipulääkettä ja olo helpottui. Kokonaisuudessaan olen Kuopio Maratonin kympin Voittaja siis yksi Voittajista. Ajallisesti voitin itseni. Paras palkinnoista itselle on että olen ottanut juoksun omakseni ja juoksen nykyään säännöllisesti. Juostessa tunnen itseni vapaaksi. Juostessani olen käytettävissä vain itselleni.

Kuopio Maraton oli minulle ensimmäinen iso urheilutapahtuma olla itse osallistujana ja olen kyllä Onnellinen Osallistuja. Kuopio on täydellinen kaupunki järjestää suuria urheilutapahtumia: puitteet, luonto ja ammattitaito.

Tapahtuman plussia:
+ Kuopio-halli erittäin toimiva tapahtuma-alueeksi
+ Kaunis reitti Kallaveden äärellä
+ Selkeästi järjestetty: ensikertalaisenkin helppo tietää tapahtuma-alueella mitä tehdä
+ Osallistumismaksuun kuuluva hieronta
+ Yleinen ilmapiiri ihanan iloinen
+ Ihmisten kannustus melkein koko reitin varrella

Miinuksia:
- Ohjatun alkuverryttelyn äänentoisto

Kuopio Maratonin jälkeen tavoitteeni on keväällä 2016 juosta puoli maratoni ja maratoni sitten myöhemmin tulevaisuudessa. Tälle syksylle houkuttelisi lokakuun Tahkon Vuorijuoksu ja matkana kaksi kilometriä. Mieheni sanoi että se on kyllä todella rankka reitti. Mutta eihän tämän juoksemisen tarvitsekaan olla pullamössöä, pitäähän sitä vähän rankkaakin olla että hyvä olo tuntuu hyvältä.

Juoksuaikani jatkuu.
Hieronta ennen ja jälkeen juoksun oli taivaallista.

http://www.kuopiomaraton.com


Taustatietoja syistä Juoksuaikani alkuun saat lukemalla aiemmat blogini alla olevista linkeistä:

http://lupainnostua.blogspot.fi/2015/05/40-rasvaa-sokeritaudilla-meno.html
http://lupainnostua.blogspot.fi/2015/04/heratys-kirsi-nyt-on-aika-nukkua.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti