perjantai 14. elokuuta 2015

Terve Kuopio -kioskilla perusterveenä kuopiolaisena

Kesäloman hitaina hetkinä on tullut pohdittua omaa hyvinvointiyhtälöä. Mietittyä kulunutta kevättä ja suunniteltua tulevaa syksyä. Millä eväillä mennään, kun arjen oravanpyörä taas koulujen alkamisen myötä käynnistyy ja kalenterit täyttyvät?  Kartalle aina vaan paremmin pääsemiseksi tulee kerrattua niin vanhoja toimintatapoja kuin etsittyä uutta tietoakin. Netti on pullollaan hyvinvointiin liittyvää tietoa, joskus tuntuu, että ihan ähkyksi asti. Kuopion kaupungin palveluita tutkimalla huomaan, että meillä Kuopiossa on kuitenkin myös paikka, jossa hyvinvointineuvontaa saa livenäkin. Terve Kuopio –kioski, matalan kynnyksen monipalvelupiste, meitä kuntalaisia varten aina valmiina palvelemaan. Kioskin tehtävänä on tukea opastuksen ja ohjauksen keinoin kävijöidensä omia taitoja terveytensä edistämisessä. Kioskille voi mennä ilman varsinaista terveysongelmaa ja ajanvarausta. Halutessaan asiointi on mahdollista myös anonyymisti ja pelkkä hymy riittää kiitokseksi. Siispä ottamaan selvää, olisiko kioskilla jotain tarjottavaa myös minulle ihan hyvin jo voivalle perusterveelle 40+-vuotiaalle kuopiolaisellekin.

Kello käy kahdeksaa ja olen melkein aamun ensimmäinen asiakas. Odotellessani omaa vuoroani katselen kioskin ”tarjottavia” näyteikkunasta. Tuttuja ravintoasioita havainnollisesti ja vähän raflaavastikin esitettynä. Silmiinpistävintä minulle makean ystävänä ehkä on, miten paljon sokeripaloja karkkipussi ja oma suosikkisuklaani sisältävät. 350 gramman karkkipussissa on sokeria saman verran kuin 117 sokeripalassa ja 100 grammassa suklaatakin liki 20 palaa. Ei mikään uusi tieto, mutta tarpeellinen muistutus. Vyötärölle kesän aikana levinneen pehmeyden salat alkavat tulla julki.
  
Terveydenhoitaja Anja Paasisalo

Terveydenhoitaja Anja Paasisalo vapautuu ja istahdan kertomaan asiani. Koska varsinaista ongelmaa ei mukanani ole, Anja valottaa minulle vähän kioskin toimintaa.  Aamulla ja aamupäivällä kioskilla mitataan muun neuvonnan ohessa paastoverensokereita. Mittaukseen voi tulla kuka tahansa, jos oma verensokeri vähänkin mietityttää. Varsinaisessa verensokeriseurannassa ei tarvitse olla. Jotta mittauksessa saadaan kiinni paastoarvo, täytyy kuitenkin muistaa, että ravinnotta täytyy olla 12 tuntia ennen kuin tulee mittaukseen. Itse olen syönyt aamupalan, joten sokeriarvot jäävät mittaamatta.  Aion kuitenkin käydä mittauksessa jossain vaiheessa myöhemmin, vaikka varsinaisia riskitekijöitä minulla ei tällä hetkellä ehkä olekaan.  Keskustelemme Anjan kanssa vielä hetken jatkuvasti korkean verensokerin haitoista ja siitä, mikä yleensä on korkea sokeriarvo. Asia kiinnostaa, sillä verensokeriasiat ovat olleet juuri edellisenä viikonloppuna keskustelussa lähipiirissäni. Anjan kertomat faktat vain vahvistavat käsitystäni siitä, että sen, jota asia koskee, kannattaisi tehdä asialle jotain.  Ensimmäinen askel on kuitenkin jokaisen itse otettava. Vaikka Terve Kuopio-kioskin suuntaan, jos lääkäriin meno tuntuu liioitellulta. Kioskilla ei hoideta, mutta mitataan ja neuvotaan sekä ohjataan jatkohoitoon, jos aihetta on.

Anja kertoo, että kioskilla mitataan myös verenpaineita. Käytössä kioskilla on kaksi mittauspistettä, joissa voi käydä omatoimisesti mittaamassa verenpaineensa. Jos mittari on ennestään tuttu, edes kioskilla työskentelevien opastusta ei tarvitse odottaa, vaan mittauksen voi tehdä täysin omatoimisesti. Omat paineeni näyttävät normaalia ja nyt kun osaan mittaria käyttää, niin ohikulkiessani voin painetasoni aina silloin tällöin tarkistaa jatkossakin. Ehdottomasti osaksi jokanaisen puolivuotishuoltoa.

Minut yllättää, että kioskilla myös rokotetaan. Rokotusohjelman mukaiset rokotteet ovat kuntalaisille veloituksettomia. Lisäksi kioskilla pistetään asiakkaan toiveesta yleisimpiä omakustanteisia rokotuksia, kuten hepatiitti- ja punkkirokotuksia. Eksoottisten lomakohteiden edellyttämät erikoisrokotukset hoidetaan sen sijaan rokotuspolilla. Omakustanteiset rokotteet hankitaan itse ennakkoon apteekista ja kioskin työntekijät hoitavat pistämisen. Tällöinkään ajanvarausta ei tarvita. Rokotusasia on tuonut tänään kioskille myös Eemeli-pojan, jonka pikkuveli tarvitsee rokotuksen. Kioskilla rokotetaan kaikkia yli 1-vuotiaita, joten myös neuvolaikäiset kuuluvat palveluiden piiriin.

Kioski tarjoaa myös fysioterapeutin palveluja. Fysioterapeuttina kioskilla työskentelevä Pia Aikio kertoo, että yleisimmin kysytään neuvoja niska-hartiaseudun ongelmiin sekä polvien ja olkapäiden vaivoihin. Lisäksi jonkin verran annetaan asentohuimausohjausta. Normaali toimintatapa on, että asiakkaan ongelmat ensin kartoitetaan ja usein mukaansa saa sitten ”kotitehtäviä” juuri omiin ongelmapaikkoihin. Tarkoituksena on myös kannustaa asiakasta löytämään niitä liikuntamuotoja, jotka sopivat hänelle parhaiten juuri tämän hetkisessä tilanteessa.

  Fysioterapeutti Pia Aikio

Ravintoasioista emme ennätä tällä kertaa juurikaan jutella, mutta niistäkin tietoa ja osaamista kioskilta löytyy. Myös kaupungin ravitsemussuunnittelijan palvelut ovat käytettävissä parina päivänä kuukaudessa.  Ravinto- ja liikunta-asioista minulle mieleen jäävät elämäntapamuutoksen ja painonhallinnan ohjaukseen tarkoitettu Verkkopuntaripalvelu sekä Menox-liikuntaneuvonta. Molemmat ilmaisia palveluja.

Niin, minun ihan hyvin voivan ja perusterveen kuopiolaisen piti mennä Terve Kuopio-kioskilla vain uteliaisuuttani piipahtamaan, mutta yllättäen huomaan, että juttutuokiomme on kestänyt jo tiiman verran. Asiaa tuli paljon ja paljon jäi vielä kuulematta. Sulateltavaa siis riittää. Päällimmäiseksi ja ”perheti” toimenpiteitä varten jäivät mieleen rokotusasiat. Niiden ajantasaisuus pitää meidän perheen aikuisten osalta tarkastaa. Myös joidenkin omakustanteisten rokotusten ottaminen jäi mietityttämään. Verenpainemittaus oli hyvä juttu. Kaltaiseni pääsääntöisen normaalipaineinen mittaaja ei omaa mittaria tarvitse, vaan voi käydä tsekkaamassa painetasonsa aina silloin tällöin kioskin ohi kulkiessaan.  Konkretiapuolesta jäivät mieleen kioskin näyteikkunan karkit sokeripaloina. Tämä havainnollistetaan myös kotikeittiössä tavoitteena pussit pienemmäksi ja levystä patukka. Uutta käyntiä jäivät vielä odottamaan istumatyöläisen niska-hartiaseudun taukojumppaohjeet.Uskon, että Terve Kuopio-kioskilla on jotain annettavaa ihan jokaiselle kuopiolaiselle, joka on kiinnostunut oman elämänlaatunsa parantamisesta. Kioskin kynnys on matala, sitä ei itse asiassa edes ole. Se korkein kynnys eli ensimmäinen askel on kuitenkin jokaisen otettava itse.  Kun Kuopion päättäjät ovat mahdollistaneet meille kuntalaisille näin monipuolisen ja helposti saatavilla olevan hyvinvointipalvelun, niin käytetään sitä ihmeessä hyödyksemme! 

Lisätietoja:

www.facebook.com/tervekuopio

Terve Kuopio –kioskin keskustan palvelupiste sijaitsee alatorilla kauppakeskus Apajassa Kuopio Infon vieressä. Kioski on avoinna maanantaista torstaihin klo 8-16.30 ja perjantaisin klo 8-15.   Kioskilla on kiinteä toimipiste myös Nilsiässä ja teemapäiviä Karttulassa ja Maaningalla sekä keskustan alueellakin erilaisten tapahtumien yhteydessä. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti