maanantai 29. toukokuuta 2017

Voi pojat, mikä pauhu! - Retkikohteena Korkeakoski


Nyt siellä on koski komeimmillaan, kirjoitti joku Facebookissa. Minäpä pakkasin kameran ja eväät laukkuun sekä ajella köröttelin suuntana Maaninka ja Korkeakoski.


Perille oli helppo löytää. Autolla pääsee tien vieressä olevalle paikoitusalueelle. Komea jylinä kuuluu heti kun auton oven aukaisee. Suuri opastetaulu kertoo paikan historiasta ja laajentumisesta luonnonsuojelualueeksi. Koski on ollut luonnonnähtävyytenä jo 1800-luvun alkupuolelta lähtien. Kuopiolaisina voimme täysin palkein olla ylpeitä tästä luonnon ihmeestä.Voi mikä pauhunta ja kuohunta!

Miksi ainutlaatuinen?

Korkeakoski on maamme korkein putousmainen koski, jonka korkeus on 36 metriä. Maassamme tällainen on harvinainen nähtävyys, todellinen helmi. Jylhimmillään se on kevättulvalla. Koskea voi ihailla jykeviltä näköalatasanteilta sekä alhaalta käsin astelemalla rotkon pohjalle portaita pitkin liki 200 askelmaa. Kosken alla on kosteaa ja viileää putoavan vesimassan pärskyttämien pisaroiden myötä - siellä onkin omanlainen pienilmasto. Myös rotko on kunnioittava näky. 

www.suomenvesiputoukset.fi -sivustolla kerrotaan, että putous syntyy, kun joki virtaa kallioperässä olevan murroslinjan yli harjumaisten seinämien ympäröimään rotkoon. Kosken kulkureitti, kallioperän repeämä, on miljoonia vuosia vanha.


Kanjoniin putoessaan vesimassa ryöppyää suurella voimalla kiviröykkiöstä piittaamatta.

 
Eväät ja kamera mukaan

Koskea pääsee ihailemaan helposti koko perheen voimin, sillä kosken niskaa voi katsella pienen matkan päästä parkkialueelta. Eväitä voi nauttia kahvilan vieressä tahi tulentekopaikalla Kanjonin kierroksella. Se on punaisin merkein merkitty luontopolku joka on välillä vaikeakulkuinen. Matkan varrella näkee monimuotoista Suomen luonnontilassa olevaa metsää ja jykevää kalliota. Entisen padon paikalla voi seurata pienempää veden pauhua. Luontopolun pituus on kolmisen kilometriä, koko reitin pituus on viisi ja puoli.Myllynkivi on muistona menneisyydestä.

Kanjonin kierroksen alussa kyltti kertoo, että luonnonsuojelualueen rauhoituksen tarkoituksena on suojella alueen puronvarsiluontoa, ikimetsää ja lehtokasvillisuutta sekä säilyttää Korkeakoski merkittävänä luonnontilaisena nähtävyytenä. 


Kokonkallio paistatteli auringossa. Papanat sen juurella kertoivat hirven käyskennelleen alueella. 


On rentouttavaa astella metsän halki kuunnellen pirtsakkaa pikkulintujen lauleskelua. 
Luonto tarjosi pieniä suloisia yksityiskohtia.


Suosittelen lämpimästi tätä luonnonihmettä retkeilykohteena.


Ajo-osoite:  

Korkeakoskentie 107, Maaninka, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti