sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Terveyttä ruuasta! Nyhtökaura- ja Tempe


Etualalla valmistamani lupiinitempe pihvit avokadon, salaatin ja chilikastikkeet sekä majoneesin kera. Kuvassa myös täytetyt munakoisot, paahdettu kukkakaali ja kookos-limekastike, juuresraastepihvit, nyhtökaurapyörykät ja härkkispihvit!

Lähdin avoimin mielin Kansalaisopiston ruokakurssille tutustumaan Nyhtökauraan ja muihin raaka-aineisiin, jotka lisäävät terveyttämme. Nyhtökaurasta olin kuullut ja nähnyt vilauksen kaupassa, mutta koskaan en ollut vielä maistanut ennen tätä kurssia. Nyhtökauran saaminen marketeista on vielä haasteellista, koska lähetys viedään käsistä. Kysyntä on kovaa. Tempe oli minulle ihan uusi tuttavuus.

Nyhtökauraan kannattaa ehdottomasti tutustua!

Nyhtökaura on kasviproteiinia, miellyttävän makuinen ja monikäyttöinen. Koostumus on murea. Sitä voi  käyttää moniin ruokiin, jotka ehkä aiemmin valmistit jauhelihasta, kanasta tai soijasta. Makuvaihtoehtoja on kolme. Nyhtökaura sisältää tarpeellisen määrän kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Aminohapot ovat tärkeitä elimistömme rakennusaineita. Niillä kaikilla on omat roolinsa ja tehtävänsä solujen ja koko ihmisen hyvinvoinnissa, tärkeimpinä lihasten ja luuston terveys.

Toisin kuin eläinproteiinit, nyhtökaura sisältää myös ruoansulatukselle erittäin tärkeää ravintokuitua, josta suurin osa on erityistä, sydänterveyttä edistävistä ominaisuuksistaan kuuluisaa kauran liukoista kuitua, beetaglukaania. Myös nyhtökauran rasvahapot ovat lähtöisin kauran omasta öljystä ja rypsiöljystä.


Terveyttä ruuasta!
Kun tehdään yhdessä, voi syntyä uskomattomia herkkuja!

Tempe on runsaasti proteiinia sisältävä, helppokäyttöinen kasvisvalmiste. Sen rakenne on tiivis ja se on hyvin monikäyttöistä. Tempestä valmistat aterian helposti ja nopeasti: pilko, paista ja mausta. Tempe on arkiruokaa Indonesiassa, jossa soijatempellä on jo tuhatvuotiset perinteet. Muualla maailmassa tempe on vasta tulossa tunnetuksi. Palkuaisen tempet valmistetaan suomalaisista palkokasveista: herneestä, sinilupiinista ja härkäpavusta. Palkokasvit ovat erinomaisia valkuaisen eli proteiinin lähteitä. Kaura, tattari, hamppu ja pellava sopivat papujen seuraan.

Alkuvalmisteluihin kannattaa käyttää aikaa!

Meitä kurssilaisia oli paikalla täyden kurssin verran. Tämä on osoitus varmasti siitä, että terveellinen ruoka kiinnostaa entistä useampaa ja oma terveyden lisääminen ruuan kautta on muodostunut meille tärkeäksi. Ei ole ihan sama, mistä saamme polttoaineemme. Itselleni ruuan merkitys on korostunut viime vuosina ja olen tietoisesti muuttanut ruokavaliotani. Käytän enemmän aikaa ja selvitän, mitkä ovat hyväksi minulle ja ennen kaikkea myös lapsilleni.   

Minä pääsin tekemään näitä!

Alkuluennon ja ohjauksen jälkeen pääsimme tositoimiin, köökin puolelle valmistamaan illan menyytä. Kävimme yhdessä reseptit läpi, jotta työhön tarttuminen olisi helpompaa. Tiimimme oli huikean innostunutta ja jokainen auttoi toinen toistamme. Kaikki sujui mutkattomasti naurun ja yhteisen innostuksen saattelemana. Minä pääsin tekemään kaalisalaattia eli coleslawta ja lupiinitempeä. Tempe oli minulle aivan uusi raaka-aine. Uskon että tempeä tarttuu kaupasta mukaani jatkossa, mutta sen käyttömahdollisuuksiin täytyy hieman vielä tutustua lisää. Nyt marinoin sen tomaattipestolla. Kaalisalaatin maustaminen mintulla oli ihana makuyhdistelmä. Enpä olisi itse hoksannut laittaa.

Ruoka yhdistää! ilta mukavassa seurassa...

Kansalaisopistoista löytyy paljon mm. erilaisia ruokakursseja. Varmasti jokaiselle joku mieleinen. Käy tutustumassa Kuopion kurssitarjontaan www.kansalaisopisto.kuopio.fi

www.versofood.fi
www.goldandgreenfoods.com
www.tempe.fi
Ihanat herkut odottaa syöjäänsä...kiitos opettajalle & kurssitovereille!

...minä lähden metsästämään nyhtökauraa :) Riikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti