lauantai 2. syyskuuta 2017

Sienineuvojan opissa

Hyvinvointilähettiläs-lukukoira Sylvi sai kunnian lähteä sienimetsään kuopiolaisen sienineuvojan seurassa. Parin tunnin retken aikana Sylville kerrottiin sienestämisen perusteet:

Sieniretkellä tarvitaan sienikori ja -veitsi. Myös kartta ja kompassi ovat tarpeen, jos liikutaan vieraassa metsässä. Nelijalkainen sieniretkeläinen täytyy pitää hihnassa ainakin luonnonsuojelualueilla.


Kuopiolaisilla on hyviä sienimetsiä ihan nurkan takana.  Puijolta sienestäjä löytää tällä hetkellä esimerkiksi kangas- ja haaparouskuja, joista voi tehdä perinteistä sienisalaattia. Kehnäsienistä ja vaaleista orakkaista syntyy vaikkapa sienimuhennosta. Puijon metsissä kasvaa myös lampaankääpiä, joista syntyy maukkaita pihvejä.

Sienineuvojan tärkein ohje on: syö vain niitä sieniä, jotka varmasti tunnistat ruokasieniksi! Jos haluaa kerätä tuntemattomia sieniä myöhempää tunnistamista varten, kannattaa varmistaa, etteivät ne mene korissa sekaisin ruokasienten kanssa. Ruokasienistäkin keittämistä vaativat sienet, kuten rouskut, on näppärintä pitää erillään suoraan pannulle laitettavista sienistä. Sienet myös kannattaa siivota samantien, metsää on turha kantaa korissa kotiin asti.Kaikki sienet eivät ole ihmiselle ravinnoksi kelpaavia, mutta ne ovat silti tarpeellisia. Ihmiselle kelpaamattomat ja myrkylliset lajit ovat puiden korvaamattomia kumppaneita. Ilman sieniä puut eivät pystyisi kasvamaan suuriksi. Lahopuilla kasvavat käävät huolehtivat metsän  ja maaperän ravinnetasapinosta: kun ne lahottavat puuta, ne palauttavat ravinteita takaisin maaperään. Lahopuissa asuvat hyönteiset arvostavat kääpiä vähintään yhtä paljon kuin me ihmiset ruokasieniä!Suomessa kasvaa tuhansia sienilajeja, joten uusien lajien oppiminen on elinikäinen harrastus. Martat ja Kuopion luonnontieteellinen museo järjestävät syksyisin sieniretkiä ja sieniopastuksia, joilla on helppo päästä alkuun sienien opettelussa.

Jos taas haluaa opiskella ominpäin, kirjastosta löytyy kymmeniä sienikirjoja. Nämä ovat sienineuvojan omat suosikkikirjat:

Sienet: tunnista - poimi - varo
Oiva opus aloittelijoille. Tuntomerkit ovat selkeät ja samalla sivulla esitellään usein samannäköisiä lajeja.

Suomen sieniopas
Kattavin kirja kaikista Suomessa kasvavista sienilajeista, vaikka tästäkään ei löydy ihan kaikkia sienilajeja. Sopii edistyneemmän harrastajan käyttöön.

Suomen käävät
Kirja esittelee Suomen 251 kääpälajia perusteellisin tuntomerkein ja upein kuvin. Tämän kirja kuuluu jokaisen kääpäharrastajan kirjahyllyyn.

Parhaat ruokasienet ja maukkaimmat sieniherkut
Kirjassa on esitelty yleisimmät ruokasienet ja helppoja perusreseptejä.

Sienestäjän suosikit: parhaat ruokasienet ja reseptit
Suonenjoella asuvan pitkän linjan sieniharrastajan Kirsti Eskelisen reseptikirja. Kirjassa on sekä perinteisiä että moderneja reseptejä (esim. sikurirouskukorppuset ja mustikkaiset mesimuffinit)


Mukavia sieniretkiä kaikille!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti