maanantai 23. maaliskuuta 2015

Lukukoira innostaa lukemaan!Lukeminen lisää hyvinvointia ja vähentää stressiä. Parhaimmillaan hyvään kirjaan uppoutuminen irrottaa ajatukset työasioista ja muista arkipäivän ongelmista. Lukeminen on myös halpa harrastus: kirjastokortin saa jokainen yli kuusivuotias, eikä lainaaminen maksa mitään, jos palauttaa kirjat ajoissa. Lukuvinkkejä joka makuun löytyy mm. verkkokirjastosta.

Lukutaito ja -innostus ovat tärkeitä myös lapselle. Jos lukeminen on vaikeaa eikä siihen jaksa keskittyä tai kirjat eivät vain kiinnosta, voi lukukoirasta olla apua.

Kuva: Ulla Ritvanen
Lukukoira ei kritisoi, ei korjaile virheitä eikä ala lukea lukijan puolesta. Koiralle voi jokainen lukea omalla tyylillään: hitaasti tai nopeasti tai vaikka kuiskaten, koira kuuntelee kaikkia. Koiran läsnäolo rauhoittaa ja auttaa keskittymään - lukuhetki on varattu yksinomaan lukemiselle. Ääneen lukeminen on hyvää harjoitusta eikä koiralle lukemista tarvitse jännittää niin kuin vaikkapa luokassa ääneen lukemista. Lukukoiralle lukeminen on erityinen juttu - ja ennen kaikkea koiralle lukeminen on mukavaa!

Lukukoiratoiminta alkoi Yhdysvalloissa 15 vuotta sitten ja on sieltä levinnyt ympäri maailmaan, nelisen vuotta sitten myös suomalaisiin kirjastoihin. Kuopion kaupunginkirjastossa lukukoiratoiminta alkoi viime vuonna ja tähän mennessä lukukoira Sylvin vastaanotolla on käynyt jo satakunta lukijaa. Lukukoiran vastaanotto on pääkirjastolla kaksi kertaa kuukaudessa torstaisin klo 16-18 sekä kerran kuussa lauantaisin klo 11 - 13.  Oman lukuajan voi varata pääkirjaston lastenosastolta (puh. 044-7182321). Lisätietoa täältä: http://kirjasto.kuopio.fi/Lukukoira

Tänä keväänä lukukoira Sylvi saa kunnian ryhtyä Kuopion kaupungin hyvinvointilähettilääksi. Sylvi innostaa kuopiolaisia paitsi kirjojen ääreen, myös huolehtimaan omasta hyvinvoinnistaan ulkoillen ja reippaillen. Pysykää kuulolla!


Kuva: Suvi Pitkänen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti