torstai 24. elokuuta 2017

Lempeä tuijotushetki


"Uamulla varraen, kun aarinko noosoo."
Marja-Leena Vepsäläinen

Kirjastokahvio Zariannessa Kuopion pääkirjastolla on parhaillaan esillä kahden kuopiolaisen taiteilijan, Marja-Leena Vepsäläisen ja Ritva Laitisen, elämäntyötä käsittelevä taidenäyttely:  ”Vällääksijä mualaisromantiikasta...ja vähä siitäe erostiikasta”.

Näyttely kuvaa maatilan arkipäivän olemusta. Työpäivä lypsykarjatilalla on ollut jotain aivan muuta kuin virka-aika. Välillä siihen on kuulunut aamuvarhaisesta alkava hektisyys, joka ei hellitä ennen kuin aurinko laskee. Välillä taas kiireettömyys.  Se pieni hetki, jolloin ystävien ruskeat silmät pysähtyvät tuijottamaan ja samalla aikakin pysähtyy. Katseeseen jää kiinni.

"Kaverukset."
Ritva Laitinen
 

Väliin päivään on mahtunut vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Niistä selviämiseen on tarvittu rohkeita ratkaisuja ja kykyä ottaa käyttöön lennosta planB, kun kaikki ei mene niin kuin Stromsössä. Mukana on näyttelyn nimilupauksella väläys myös romantiikkaa ja Suomi100-henkistä entisaikojen erotiikkaa. Taustalla jokaisen ihmisen syvä perustarve tulla rakastetuksi. Sitä tarvetta ei raskaskaan työpäivä voi kokonaan hiljentää.

Tekemisen ja pysähtymisen rinnalla näyttely henkii haikeutta ja luopumisen tuskaa, kun elämäntyö”työ” on tehty. Kun on tullut ystävien taivasmatkan aika sateenkaaren alta löytyville vihreämmille niityille.

Molemmat taiteilijat ovat tehneet työtä lehmien parissa Kuopion eteläisellä maaseudulla. Työ ei ole kuitenkaan ollut vain työtä. Sen merkityksellisyys näkyy antaen näyttelylle sielun. Väliin fyysisesti hyvinkin raskasta työtä on kuvattu suurella sydämellä ja tunteella ilon pilkettä silmäkulmassa unohtamatta. Taiteilijoiden tyylilajit ja lähestymistavat asiaan ovat erilaiset. Vaikka aihe on sama, on kokemus hyvin henkilökohtainen.
 
Uskoisinpa, että muillekin kuin minulle nousee näiden töiden äärellä mieleen muistoja omasta lapsuudesta ja mummolasta. Tuo ruskeasilmäinen ja vähäeleinen tuijotushetki on niin tuttu. Lempeys. Se on tunne, joka jää näyttelystä päällimmäiseksi mieleen. Se on myös tunne, jonka haluan säilyttää. Koska lempeitä tuijotushetkiä tarvitaan.

Lisätietoja:
Näyttely on avoinna kirjastokahvio Zariannen aukioloaikoina elokuun ajan.
Näyttelyä on ilo ihmetellä tuoksuvan keittolounaan tai kahvikupposen ääreltä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti