tiistai 20. kesäkuuta 2017

Tärkeintä on matka, ei päämäärä? - Mietintää juoksuharrastuksesta 2Kertoilin 23.4. juoksukoulun aloittamisesta. Nyt se ollessa loppusuoralla, mietin tätä pari kuukautista taivalta. Kävimme juoksuryhmän kanssa treenailemassa Väinölänniemellä, Puijon portailla ja Sawon urheilukeskuksessa. Matti Röppäsen johdolla teimme peruskestävyys- ja vauhtikestävyysharjoituksia. Juokseminen laitettiin kuin pieniin osasiin, joita on hyvä huomioida ja kehittää. 


Juoksulenkin jälkeen voi venytellä ja levähtää.

Yhteisharjoituksissa nieleskelin mitähän niistä mahtaa tulla, mutta treenejä sai tehdä lähtötaso huomioiden. Veren maku suussa suorittaminen ei olisikaan ollut minun juttuni. Ryhmässä oli iloinen henki. Tärkeää oli juosta tai ylipäätään liikkua myös yhteistreenien ulkopuolella. Saimme viikottain juoksutehtäviä, joita sai oman kunnon ja aikatataulun mukaan tehdä.

Jo muutaman juoksulenkin jälkeen kropassa tuntui ja näkyi muutoksia. Jalkani ovat vankistuneet ja vartalo kiinteytynyt jonkin verran. Parin kuukauden jälkeen juoksutahti on kehittynyt sekä nopeus ja kestävyys parantuneet. Tunnen kehossani milloin on paras hidastaa vauhtia kävelyksi ja milloin pystyn nostamaan sykettä.


Kuopiosta löytyy monenmoisia lenkkeilyreittejä.Saavutettu tavoite

Aloittaessani minulla oli tavoitteena kohentaa kuntoa ja innostua juoksusta, päästä siis alkuun. Se onnistui. Pitkät kävelylenkit ovat vaihtuneet juoksulenkkeihin. Juoksutahti tai matkamäärät eivät ole vielä kummoisia, mutta osaan ottaa huomioon esimerkiksi energian riittävyyden koko lenkin ajaksi. Vielä jokin aikaa sitten kilometrin hölköttely yhteenpötköön oli saavutus, nyt menee huomattavasti pitempi matka. Tästä eteenpäin koetan omin päin parantaa tahtia entisestään. Mutta maratonista taikka puolikaastakaan en haaveksu. Mutta ehkä ensi vuonna, kuka ties. Nälän kun sanotaan kasvavan syödessä.

 
Miettimiäni plussia juoksuharrastuksesta

+ yleiskunto kohenee nopeasti
+ voi harrastaa sekä yksin että kimpassa
+ ei vaadi suuria hankintoja
+ polttaa tehokaasti kaloreita
+ voi harrastaa miltei säässä kuin säässä
+ rentouttaa ja vähentää stressiä
+ voi halutessaan kilpailla vain itseään vastaan
+ lenkkiä vaihtelemalla tutustuu uusiin maisemiin
+ liikunta voimistaa lihaksia ja niveliä
+ liikunta kehittää hengitys- ja verenkiertoelimiä


Minusta on mukavampaa liikkua kauniiniita maisemia katsellen kuin esimerkiksi urheilukentällä.

Sopiva ryhmä

Ihminen on laiska otus mutta keho on liikkumista varten. Mietiskelen, että positiivisten urheilukokemusten saaminen aikuisena on tärkeää. Juoksukoulun ryhmiä voisi olla eri tasoisille kuntoilijoille. Oman lähtötason ryhmän löytäminen on hyväksi, sillä motivaation ylläpitäminen, itselle sopivan kunto-ohjelman saaminen ja realististen tavoitteiden saavuttaminen kannustavat yhä parempiin tuloksiin. Peruskoulun liikuntatuntien fiilisten mieleen tuleminen ei ole aina positiivinen takauma.
 
Toisille se oma liikuntaharrastus on vaikkapa kävely, uinti tai sulkapallo. Kunhan se on mukavaa. Kuopiossa on hyvät mahdollisuudet harrastaa eri lajeja.
Juoksukoulu soveltuu aloittelijalle ja tavoitteelliselle kuntoilijalle. Oli hyvä idea Sawolta tällainen kurssi. Matti Röppänen on kokenut juoksija ja hyväntuulinen tsemppaaja. Suosittelen kokeilemaan Sawon monipuolista tarjontaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti