tiistai 31. tammikuuta 2017

Kukko kiekuu Kuopiossa


Rauno Perälän innovaatioakukkoSavon Marttojen Anne Matilainen ja kalakukon avaus oikeaoppisesti


”Paistetaan kuumassa uunissa kypsäksi. Sopivalla lämmöllä, karkealla suolalla uunin lämpötila testattuna.
Kuoren täytyy olla napakka, muoto kupsakka ja sisältä pehmeän maistuva. Kalat on oltava suorassa rivissä.
Läskit on oltava mehevässä maussa ojennuksessaan. Sisus ei saa olla yhtenäistä mössöä. Kun kalakukko valmis, avataan kansi puukolla leikaten päältä hattu pois . Pöydässä oltava suolaista voita – reippaan lailla. Palan painikkeena piimää ja kotikaljaa.” Kaikuu takaraivossani savolaisen mummovainaani kalakukon paisto/maisto-ohjeet. Pyhähäväistys pöydässä oli jos joku sattui leikkaamaan kalakukkoa siivuiksi kuten leipää.
Eli, ei kunniankukko laulanut jos kalakukon väärin leikkasi vaan kukko (kana) kaloineen kiekui ja kovaa.


Ammattilaisten kalakukot


Kun sain kutsun Kalakukon Suomen mestaruus 2017 tuomaristoon, tiesin ettei helpon tehtävän äärellä olla. Kalakukko on oman Savon heimomme perinneruoka, joka rakkaudella ja hartaudella valmistetaan. Kyse ei ole helposta pikaruoasta, joka mikron kautta viidessä minuutissa mahaan menee.
Ei todellakaan. Kalakukon tie pöytään vie kalastajan kautta ruispellon poikki leipojan käsityöhön ja sydämen lämmöllä hartaasti uuninlämpöön.Kaupungintalolla neljätoista kalakukkoa arvioitava kahdessa tunnissa ja  kolmessa eri sarjassa: kotileipurit, ammattilaiset ja innovaatio-sarja. Kukkojen ulkonäkö, rakenne ja ennen kaikkea maku ovat arviointimme alla. Sisäinen mummoni herää henkiin. Huomaan itsessäni maistelun ja haistelun ääressä kuulevani mummoni toistamat sanat: ei riisiä, ei lohta, ei paprikaa saa sotkea kalakukkoon. Rehellinen suomalainen, savolainen ruoka ansaitsee rehelliset suomalaiset raaka-aineet. Eli ihmettelen miten riisiä onkaan voitua kukon sisuksiin laittaa kun tarjolla meillä olisi ravintorikkaampaa ohraa Savossa tarjolla.Samaan aikaan kun pyörin perinteisen kalakukon ihannoinnissa, mietin miten voisimme uudistaa kalakukkoa täysin? Nyhtökaura/possukukko kera savolaisten villiyrttien voisiko maistua vuonna 2018? Voisimmeko saada ravintoloiden keittiöiden kukot taistelemaan tulevaisuudessa Kuopion Kukko-mestaruudesta kera uusien raaka-aineiden?
Keittiöiden kukkojen rinnalle näkisin myös savolaisten juomakulttuurien kukkojen taiston täydentäen juoman ja ruoan kokonaiseksi.

Kalakukkoleipomo Irene Partasen lohikukko

Joskus ennakkoon asetetut luulot on pyöräytettävä toisinpäin. Lohen osalta joudun pyörtämään perinnemummouteni. Lohi sopii oikein mainion maistuvasti kalakukon sisään, josta kiitos kuuluu Partasen Irenen kalakukkoleipomolle.

Mutta ahvenkukko Hanna Partasen reseptillä voiton vei: tottakai!
Kuulen mummoni hyräilevän taivaalla pilvenreunalla toistaen "Ahvenkukko rukkiilla ja läskillä  makkeinta on - tottakai. "

Kalakukon SM-kisan tulokset


Tuomariston 2017 muodostivat
Savon Sanomilta Seppo Kononen
Puutarhaneuvos Erkki Oinonen
Savon Marttojen Anne Matilainen
Savonia-Ammattikorkeakoulun Maarit Rautiainen
Mustan Lampaan keittiömestari Juuso Rautiainen
Kuopion Lupa innostua-hyvinvointilähettiläs Kirsi Koponen

Kotileipuri-sarjan voittaja Rytkönen ennen voiton julkistamista

Voittajan on hyvä hymyillä
Kuopion torilla tavataan:
http://www.kuopiontori.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti