tiistai 30. tammikuuta 2018

Värikylläisyyttä keskelle harmautta – elähdyttävä Suomen taiteen tarina Kuopion taidemuseossa



Kaikista eniten kutkutti mieltä nähdä suurten taiteilijoiden töitä ihan omin silmin. Ja niitähän siellä olikin, Akseli Gallen-Kallelan, Eero Järnefeltin, Tyko Sallisen ja monien muiden ihmiselon tallentajien teokset kertoivat tarinaansa Kuopion taidemuseon Suomen taiteen tarina – näyttelyssä. Lisäksi tutustuin itselleni vieraampien taiteilijoiden maalauksiin ja veistoksiin.



Ateneumin kokoelmista on luotu liki 90 teoksen voimin upea kiertävä näyttely, jossa jokainen teos on klassikko. Jokainen on merkityksellinen Suomen taidehistorian saralla. Näyttely kertoo myös teosten kautta maamme historiasta suurruhtinaskunnan ajoilta 1960-luvulle.


Epäilen Akseli Gallen-Kallelan Sammon taonnan kiinnostavan Kuopion kävijöitä erityisellä silmällä, sillä se on maalattu Vehmersalmella paikallisia malleja käyttäen.


Suosittu näyttely jakaantuu eri teemoihin, joita ovat Klassikot-osion lisäksi Maisema, Kansa, Uusi ilmaisu, Modernismin läpimurto ja Symbolismi. Näyttelytekstien ja ääniopasteiden kautta voi syventyä taiteilijoihin, teoksiin, taidesuuntauksiin, Suomen taiteeseen ja maamme historiaan. Vallitseva ilmapiiri ja yhteiskunnallinen tilanne maassamme ja maailmalla vaikuttivat kuhunkin teokseen.


Modernismin aarteita. Edustalla Lars-Gunnar Nordströmin Kierto. Taustalla Sam Vannin Sommitelma ja Per Steniuksen Tumma kompositio.


Mitkä värit, mitkä valot ja varjot, mitkä yksityiskohdat, mikä voimakkuus ja kekseliäisyys, mikä valloitettavuus ja koskettavuus, äimistelin jokaisen teoksen kohdalla.

Valittujen teosten kokonaisuus rakensi hienon ja monipuolisen kokonaisuuden. Mietin etten pysty yhtä ainutta nostamaan esille. Mutta ehkä sittenkin. Harmaan ja kylmän talven keskelle nostaisin yhden teoksen. Voimakkaan punaista teosta oli nimittäin piristävää katsella.  Tästä syystä pidin Jaakko Somersalon maalauksesta.


 Jaakko Somersalon Punainen tuo väriä keskelle ikävää harmautta.


Nämä taiteen kansallisaarteet on nähtävä omin silmin! Muistathan rientää 4.3. mennessä.


Kuopion taidemuseon nettisivut: Kuopion taidemuseo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti