keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Kajakilla Kallavedellä

"Näin sitä kultaa huuhdotaan!" veisteli mies takana nauraen kun inkkarikanootti heitti Lieksassa Jongunjoen Viharinkoskessa syliini saavillisen jäätävän kylmää vettä toukokuun puolivälissä. Osallistuimme 12 km:n verran vasta-alkajille tarkoitettuun osuuteen Jongunhujauksesta kun lähes parikymmentä kokeneempaa koskimelojaa meloi Jongunjokea päivän aikana 28 km:n verran. Miehen vuoro oli saada huuhtelua kun inkkarikanoottimme meni nurin Saarikoskessa. Rantapusikossa puristeltiin läpimäristä vaatteista enimmät vedet pikaisesti ja kaadettiin vedet pois kanootista jonka jälkeen matka jatkui seuraavaan koskeen. Huikeaa, märkää, KYLMÄÄ, mahtavaa ja haluan oppia lisää!!

Heti kotiin palattuamme googletin miten melontaharrastukseen voi perehtyä paremmin Kuopiossa. Harmikseni totesin Kallan Melojien peruskurssien olevan aivan täynnä. Viime viikolla tuli tieto jonottajille ylimääräisestä melonnan peruskurssista ja ilmoittauduin välittömästi mukaan. Sen jälkeen vasta tarkastin, että Kallaveden lämpötila on n. +11 asteista. Wooooah! En ui järvessä kesäisin kuin vasta sitten kun veden lämpötila on lähes +20 asteista!

Tänä vuonna 80-vuotisjuhlia juhlivan Kallan Melojat ry:n jäsenten talkootyönä kunnostama päätukikohta sijaitsee upealla paikalla Savisaaressa Kenolassa. Peruskurssille mahtui mukaan 10 henkeä ja vetäjänä meillä toimi Matti Ahonen. Mukana oli myös useampi kokenut meloja auttamassa alkuun ja opastamassa oikeaan tekniikkaan. Pikaisten kalvosulkeisten jälkeen oltiin nopeasti ulkona kuivaharjoittelemassa oikeaa melan asentoa ja tutustumassa omaan kajakkiin. Kun mela pysyi oikeassa kädessä tanakasti niin edessä oli meno kajakin kanssa laiturille ja ensitutustuminen veteen.

    Vielä on kuiva olo.

Kiikkerää! Kajakkiin meno ja laiturista lähtö sujui niin näpsäkästi että luulin olevani varsin noheva, mutta sitten melan väärä asento meinasi kaataa kajakin heti alkumetreillä. Tahto pysyä kuivana oli kuitenkin suurempi kuin kajakin aikomus pyörähtää ympäri (ei kerrota kenellekkään, että kiljahdin). Matti tuli heti viereen opastamaan melan oikeaa asentoa jonka jälkeen lähdettiin matkaan. Neulamäen puoleisella rannalla aallot olivat hieman maltillisempia kääntymisien, peruutusten, jarrutusten ja sivulle melonnan harjoitteluun. Palattuamme takaisin Kenolaan oli ilmeisesti kouluttajille kaikista hauskin osuus edessä eli kurssin oppilaiden reskutus. Kuulemma aikaisemmin niin hilpeä ja puhelias vasta-alkajien joukko muuttui kumman hiljaiseksi ja mietteliääksi. Toisin sanoen edessä oli pelastautuminen turvallisesti kaatuneesta kajakista, veteen kaatuneen melojan pelastaminen ja auttaminen takaisin oman kajakin kyytiin. Jokainen sai sopivalla hetkellä testata miten reilusti kajakkia voi keinuttaa sivuille ja yrittää korjata liikettä melalla erilaisilla tuennoilla ja humpsahtaa nurin kajakin kanssa.

    Ensikosketukset veteen

Jos melonta kiinnostaa harrastuksena, niin ehdottomasti kannattaa ottaa alkututustuminen harrastukseen peruskurssilla. Meloessa tavoitteena ei ole kastuminen vaan liikkuminen vesistöissä turvallisesti ja vaivattomasti. Peruskurssin kolmen koulutusillan aikana kerkeää myös testaamaan kolmea erilaista kajakkia ja tutustumaan harrastukseen jota voi harrastaa noin 9-10 kuukauden verran vuodessa (pidempi kuin hiihtokausi!). Heti toisena koulutusiltana Savisaaren ympäri meloessa huomattiin miten erilainen tuntuma voi olla toisessa kajakissa verrattuna edellisenä päivänä käytössä olleeseen. Kallan Melojien jäsenenä ja kalustomaksun maksaneena pääsee testaamaan ja kokeilemaan harrastusta erilaisilla kajakeilla. Vaikka harrastuksen alussa tukevat kajakit saattavat tuntuvat hyvältä niin taitojen kehittyessä voi kevyemmät (ja kiikkerämmät) olla sittenkin itselle mieluisin vaihtoehto. Kun käyttää vuoden pari aikaa erilaisten kanoottien testailuihin, niin silloin ei tule hukkainvestointia itselle loppujen lopuksi sopimattomaan kajakkiin.


Ja se vesi? Se oli KYLMÄÄ! Silti jostain kumman syystä kurssilaisille lämmitetystä rantasaunasta käsin taisin käydä vielä tekemästä pari pulahdusta lisää. 

www.kallanmelojat.net
www.facebook.con/kallanmelojat
Peruskurssin hinta 60 euroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti